- NGL.media - https://ngl.media -

Суд відмовився зносити житловий комплекс власника «Євроготелю» у Лисиничах

27.10.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Львівський окружний адміністративний суд не підтримав знесення частини житлового комплексу «Бузковий» в селі Лисиничі поблизу Винниківського лісу. Тут не лише не знесуть незаконно зведений, на думку прокуратури, будинок, але й добудують другу секцію житлового комплексу на 4 поверхи.

Джерело: рішення [1] оприлюднено 22 жовтня 2021 року

Позов до суду подала Пустомитівська окружна прокуратура Львівської області. Прокурори просили знести самочинно зведений чотириповерховий будинок, розташований на ділянці площею 0,06 га. Йдеться про частину першої секції комплексу, яку ввели в експлуатацію в червні цього року.

Як вважала прокуратура, насправді будинок мав би мати 2,5 поверхи, а не 4, як вийшло в результаті. Прокурори посилалася на дані з кримінального провадження щодо цього будівництва, зареєстрованого в березні цього року. Його розпочали за підроблення документів, однак поки що жодних ухвал щодо розвитку справи в Єдиному державному реєстрі судових рішень немає.

Житловий комплекс “Бузковий” поблизу Винниківського лісу

Під час досудового розслідування слідчі з’ясували, що житловий комплекс збудували на 4 поверхи, хоча в повідомленнях департаменту ДАБІ у Львівській області йшлося про 2,5 поверхи висоти.

В свою чергу адвокат забудовника Євген Михайленко, у коментарі редакції «Наші гроші. Львів» зазначив, що вважає позов необґрунтованим. Зокрема, за його словами, висота будівель має 12 метрів, як і було зазначено в містобудівних умовах та обмеженнях.

«Будівельні роботи проводили згідно з усіма будівельними нормами», − переконував Євген Михайленко.

Суддя проти

Не задовольнив вимоги пустомитівських прокурорів та визнав її дії протиправними суддя Володимир Сакалош. Насамперед, тому що прокуратура порушила процедуру, необхідну для знесення будівлі. Перед таким позовом має бути, зокрема, відповідний припис від архітектурно-будівельного контролю.

Знесення – найбільш суворе покарання, його призначають тоді, коли не вийшло іншими способами виправити порушення.

Але головне, на думку суду, будівля не може бути самочинною, оскільки її ввели в експлуатацію та зареєстрували право власності. А відтак не можна вважати законною також і  перевірку цього об’єкта та акти, оформлені за результатами державного архітектурно-будівельного контролю.

«Після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації про готовність об`єкту до експлуатації, остання вичерпує свою дію фактом виконання, та виключає можливість віднесення такого об`єкту до самочинного в силу його узаконення», – йдеться у рішенні суду.

Про комплекс

Містобудівні умови та обмеження на будівництво житлововго комплексу на вул. Бузковій в селі Лисиничі отримав бізнесмен Ігор Машталер у грудні 2019 року. Він є співвласником львівських готелів «Євроготель» та «Соната»

Як вказано на сайті [2] забудовника, ЖК «Бузковий» є комплексом комфорт-класу. Тут пропонують одно- та двокімнатні квартири по 17 тис. грн/м2. Наразі в експлуатацію ввели першу секцію комплексу, ще одну планують запустити навесні 2022 року.

Житловий комплекс «Бузковий» фігурує в ще одній судовій справі. Пустомитівська окружна прокуратура також хоче [3] скасувати державну реєстрацію права власності на будинок. Наразі суддя Наталія Добош призначила підготовче судове засідання.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/10/27/sud-vidmovyvsya-znosyty-zhytlovyj-kompleks-vlasnyka-yevrogotelyu-u-lysynychah/

URLs in this post:

[1] рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100443607

[2] сайті: https://byzkovyy.in.ua/?utm_source=lun.ua&utm_medium=referral&utm_content=1489282159.1621943466&utm_term=7671

[3] хоче: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99561505

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.