ДАСУ змусило сільраду на Прикарпатті розірвати «змовницький» тендер

27 Жовтня 2021

Фото ілюстративне. Надвірнянський карєр в Карпатах. Джерело: Агенція Новин "Фіртка"

Отинійська селищна рада розірвала договір із ТОВ «Кондор гравел» на закупівлю піщано-гравійної суміші загальною вартістю 773 тис. грн. На тендері компанія змагалась з пов’язаною фірмою «Тарновицький кар’єр – Карпати».

Про це раніше писали «Наші гроші. Львів», а наші партнери із «Центру протидії корупції» оскаржили цю закупівлю. В результаті змовники втратили  414 тис. грн, оскільки, згідно з даними Prozorro, селищна рада вже заплатила за угодою 358,6 тис. грн.

Змова батька з сином

Нагадаємо, для участі в закупівлі «Кондор гравел» і «Тарновицький кар’єр – Карпати» завантажили документи з різницею в одну годину. Під час аукціону жоден з учасників не торгувався, а у тендерній пропозиції учасники завантажили довідки з однаковим текстом та оформленням, хоча замовник вимагав їх у довільній формі.

Крім того, обидві фірми користувались спільними електронними адресами для участі в публічних закупівлях і між ними наявні господарські відносини: «Тарновицький кар’єр – Карпати» надає в оренду «Кондор гравелу» техніку.

Фактично тендер розіграли батько з сином. Власником «Кондор гравел» є Назарій Янцюк із Надвірної (Івано-Франківська область). А власниками «Тарновицький кар’єр – Карпати», в рівних долях по 43,6 % є  Христина Кондур та знову ж таки Назарій Янцюк. Ще 12,6% підприємства записано на ТОВ «Струмок», яке в свою чергу належить Василеві Янцюку, який також є директором «Тарновицького кар’єру – Карпати».

«Бан» від ДАСУ

Держаудитслужба розпочала перевірку закупівлі у серпні. Інспектори ДАСУ не наголошували на змові, натомість, знайшли низку порушень у тендерній документації. Зокрема, учасника мали відхилити, оскільки він вказав неправильні відомості у інформації про оренду транспорту. Також ДАСУ зазначила, що кількість замовленого товару відрізнялась у контракті та додатку до нього.

Компанія-переможець «Кондор гравел» мала надати понад 2,6 тисячі тонн суміші по 241 грн за тонну, але після перевірки ДАСУ договір скасували. До цього часу фірма встигла поставити селищній раді 1,2 тис. тонн товару (близько 46%) за що отримала 358 тис. грн.

P.S. Закупівлю також перевірятиме Антимонопольний комітет щодо імітації торгів. Якщо АМКУ знайде докази порушення конкуренції, то компанії будуть оштрафовані.