- NGL.media - https://ngl.media -

Під варту посадили організаторів масштабної рубки дерев у Золочівському лісгоспі

26.10.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

 Слідчий суддя Личаківського районного суду Львова Дмитро Рудаков обрав запобіжні заходи для лісничого Пеняківського лісництва ДП «Золочівське ЛГ» та бродівського підприємця, яких підозрюють у створенні організованої групи для незаконної вирубки лісу. Також запобіжний захід отримав майстер лісу – один із учасників організованої групи. Загалом слідчі підозрюють сім осіб.

Джерело: ухвала [1] суду від 8 жовтня 2021 року.

Трьом із семи підозрюваних обрали запобіжні заходи, зокрема й по справі вилучених 19 дерев породи «Бук» із вантажівки. Підозрюваного лісничого з 8 жовтня на шістдесят днів відправили під варту, але з можливістю внесення 91 тис. грн застави. Також такий запобіжний захід отримав підприємець, щоправда, розмір застави більший – 182 тис. грн.

Для майстра лісу обрали домашній арешт у нічну пору доби з 22:00 по 7:00 год. При отриманні підозри майстер лісу визнав обставини, вказані в повідомленні про підозру, та почав співпрацювати із слідством. Офіційно їм трьом вручили підозру 6 жовтня 2021 року.

За матеріалами справи, лісничий у змові із підприємцем придумали план незаконної порубки дерев на території «Золочівського лісового господарства». Згодом лісничий ще долучив свого помічника, майстрів лісу, водія та інших.

Загалом в організованій групі було близько 9 осіб (хоча наразі в реєстрі редакція знайшла інформацію лише про сімох), а підозрювані лісничий та підприємець безпосередньо керували процесом. Слідчі вважають, що вони організували стійку злочинну групу,  яка була спрямована на незаконну рубку та реалізацію лісу.

Ще 17 серпня 2021 року слідчі обшукали [2] вантажівку підприємця «УРАЛ 375», де і виявили 19 зрубаних буків. Наразі вилучений автомобіль разом з деревиною перебуває під арештом.

За попередніми підозрами [3], службовці Золочівського лісгоспу підробляли документи, які стосувалися об’єму зрубаної деревини. Потім вони створювали необліковані залишки лісу, які реалізовували підприємцям за готівку, а всі отримані кошти розподіляли між собою.

Усім трьом підозрюваним інкримінують ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення за змовою), ч. 4 ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу). Службовців лісництва ще підозрюють за ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Масштабні рубки

До того ж, за таким же номером кримінального провадження суд обрав [4] запобіжні заходи ще чотирьом підозрюваним учасникам організованої групи з рубки дерев. За матеріалами справи, у період з квітня по серпень 2021 року в Пеняківському лісництві здійснювались масштабні рубки лісу, які завдали шкоди державі на більше 2,5 млн грн.

Зокрема, один із підозрюваних майстрів лісу зрубав 31 дерево, чим спричинив шкоди довкіллю на суму 536 тис. грн. Інший майстер лісу зрубав 9 дерев, що завдало 244 тис. грн шкоди.

Також ще один майстер лісу зрубав 14 дерев. Школа від такої рубки оцінена у 989 тис. грн. У той же час ще один майстер лісу вирубав 4 дерева, що призвело до 483 тис. грн шкоди.

А в другій половині 2021 року підприємець зрубав 14 дерев і цим заподіяв шкоди на 299 тис. грн. Усі зрубані дерева перевозив один чоловік, якому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 45 тис. грн застави.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/10/26/sud-trymatyme-pid-vartoyu-organizatoriv-masshtabnoyi-rubky-derev-u-zolochivskomu-lisgospi/

URLs in this post:

[1] ухвала: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100297887

[2] обшукали: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99158425

[3] підозрами: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99158419

[4] обрав: https://reyestr.court.gov.ua/Review/100330966

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.