Болехівський лісгосп заплатить понад півмільйона гривень за незаконні рубки в заповіднику

22 Жовтня 2021

Фото ілюстративне. Скелі Довбуша на території Болехівського лісгоспа. Фото: "Помандруй"

Господарський суд Івано-Франківської області зобов’язав ДП «Болехівське лісове господарство» сплатити 666,06 тис. грн за незаконну вирубку 64 буків на території заповідного урочища «Спалений дуб».

Джерело: рішення суду оприлюднене 13 жовтня 2021 року.

З позовом до суду юристи державної екологічної інспекції Карпатського округу звернулись у червні 2021 року, вони вимагали стягнути з лісгоспу понад 700 тис. грн за виявлені незаконні рубки, але під час судового процесу, суму стягнення зменшили, оскільки відповідач почав частково виплачувати її.

За матеріалами справи, стягнення на Болехівський лісгосп наклала за результатами позапланової перевірки від березня 2020 року. Тоді ж і виявили незаконні рубки на території Рахинського, Поляницького, Витвицького, Болехівського лісництв (що в складі Болехівського лісгоспу). Крім того, незаконні рубки виявили і на заповідній території урочища «Спалений дуб». Загалом інспектори підрахували суму збитків близько 898 тис. грн.

Лісгосп намагався оскаржити висновки інспекції щодо незаконності вирубок, надавав відповідні дозвільні документи – лісорубні квитки та замовив експертизу у Львівському науково-дослідному інституті судових експертиз. Проте суд відхиляє наданий висновок експертів комплексної судово-екологічної та лісогосподарської експертизи через те, що питання, що їх представники лісгоспу поставили експертам були не коректними і не належали до їх компетенції. На думку суду питання, на які намагались дати відповідь експерти насправді «..носять правовий характер, оскільки здійснення оцінки правомірності рубок належить до компетенції суду».

Але, найголовніше, експерти досліджували рубки не в тому кварталі, за який екоінпекція наклала штраф. Крім того, як наголосили екоінспектори, висновки експертів базувались на матеріалах, які були виготовлені вже після здійснення рубок та перевірки.

Відтак, суд не взяв надані лісгоспом докази до уваги і представники лісгоспу не змогли довести, що вони законно рубали дерева в заповідному урочищі.