На центри для постраждалих від домашнього насильства на Західній Україні витратять майже 50 млн грн

21 Жовтня 2021

На облаштування притулків для тих, хто постраждав від домашнього чи гендерно зумовленого у п’яти областях Західної України витратять 48 млн грн.

Кошти виділили в межах міжнародних ініціатив «Партнерство Біарріц» та «Коаліції дій для сприяння досягненню гендерної рівності», започаткованою ООН. Вони об’єднують зусилля різних країн для досягнення рівності жінок та чоловіків, і в цій співпраці Україна зобов’язалася протидіяти домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

До кінця року в Україні повинні створити 28 нових притулків, 39 нових денних центрів, 58 нових консультативних служб та куплять 40 автомобілів. Водночас покращать рівень соціальних послуг в 16 чинних притулках.

Серед областей Західної України найбільше коштів спрямували у Львівську (18,4 млн грн) та Закарпатську (16,9 млн грн) області. Чернівецька область отримала 8,8 млн грн, Івано-Франківська  – 2,3 млн грн і найменше – Тернопільська – 1,9 млн грн.

Загалом на боротьбу із домашнім насильством в Україні з державного бюджету у 2021 році скерували понад 270 млн грн. Субвенції виділили на реконструкцію та ремонт приміщень, де відкриються притулки, денні центри соціально-психологічної допомоги та служби консультування осіб, які постраждали. Також фінансують придбання техніки, меблів, побутового інвентарю для функціонування притулків і автомобілів, які працюватимуть як мобільні бригади соціально-психологічної допомоги.

Кошти розподіляли через конкурс від міністерства соціальної політики. Комісія приймала рішення про фінансування на основі даних про кількість населення, кількість звернень за попередній рік від тих, хто зазнав домашнього чи гендерно зумовленого насильства.

За даними системи електронних закупівель Prozorro, станом на 20 жовтня більшість розпорядників коштів провели торги та опублікували угоди з підрядниками. Ми розповідаємо про найбільші з них на території п’яти областей.

Львівська область

На створення притулку для жінок та дітей у Моршинській громаді  витратять 9,4 млн грн. Найбільша стаття витрат – капітальний ремонт приміщення, який за 8,8 млн грн виконає київський підрядник ТОВ «К.Д.К.БУД». За даними аналітичної системи YouControl фірма належить киянину Валерію Кучерову та працює на ринку з 2014 року.

Денний кризовий центр в Новороздільській громаді коштуватиме більше 4 млн грн. Капітальний ремонт з встановленням санвузлів з душовими виконає дрогобицький підрядник «Термопласт Буд» за 3,8 млн грн.  Фірма належить двом мешканцям Дрогобича Михайлові Мельнику та Василеві Кушніру та львів’янину Івану Ільчишину. Ці ж підрядники реконструюватимуть приміщення і для Дрогобицького денного центру соціально-психологічної допомоги за 1,4 млн грн.
Решту коштів витратять на закупівлю меблів, побутової техніки та приладдя. Згідно з договорами, усі роботи мають завершити до кінця цього року.

Закарпатська область

Коштом субвенції на Закарпатті профінансують облаштування притулків та денних центрів на 16,9 млн грн. Зокрема у Вільховецькій, Кам’янській, Оноківській та Тячівській громаді.

Найдорожче коштуватиме реконструкція торгово комплексу «Плішка» під центр безпеки в селі Кам’яниця Ужгородського району  – 6,3 млн грн. На торгах переміг ужгородський підрядник «Будівельна компанія «Квадрат». Згідно з договором, будівельні роботи мають завершити до 20 грудня поточного року.

Сільська рада вже не вперше співпрацює з цими будівельниками – за даними проєкту  Clarity впродовж 2021 року з «Будівельною компанією «Квадрат» уклали 6 угод більше ніж на 10 млн. грн. Фірмою володіє Аттіла Бочкай та Наталія Пригара.

Чернівецька область

За програмою в Чернівецькій області облаштують приміщення для тих, хто постраждав від насильства в Новоселицькій, Неполоковецькій, Хотинській, Новодністровській та Великокучурівській громаді.

В Хотині до кінця року має з’явитися притулок, де тимчасово зможуть жити жінки та чоловіки, які постраждали від домашнього насильства. Ремонтні роботи виконає місцевий підприємець Михайло Ончуленко за 1,8 млн. грн. До кінця жовтня він облаштує і консультаційний центр в селі Великий Кучурів за майже 600 тис. грн.

Івано-Франківська  та Тернопільська області

У Калуші з’явиться денний центр соціально-психологічної допомоги. Ремонтні роботи виконує підприємство «Рембудвест» за 253 тис. грн.  Компанія належить місцевій мешканці Галині Корнас.

На Тернопільщині субвенцію надали Товстенській, Шумській, Теребовлянській та Лановецькій громаді. Загалом – 1,9 млн грн. Втім закупівлю ремонтних послуг там поки не провели.