Сільрада на Закарпатті замовила історичні дослідження в підприємця-програміста

19 Жовтня 2021

Великі Лучки. Фото: zakarpattya.net.ua

Великолучківська сільська рада на Закарпатті віддасть 569 тис. грн за історичні дослідження в рамках проєкту «Спільна культура у минулому та сьогоденні». Кошти отримає ужгородський підприємець-програміст Олег Шаленик.

Він вперше зареєструвався як підприємець в квітні 2019 року, потім відновив свою діяльність в червні 2020 року. Основною спеціалізацією у нього вказана роздрібна торгівля.

Однак сам 22-річний Олег Шаленик закінчив Ужгородський національний університет за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення». Допомагати в історичних дослідженнях підприємцеві буде його працівник, кандидат історичних наук Юрій Славік. Він має освіту історика та менеджера туристичної сфери, також отримав її в Ужгородському національному університеті.

Цей договір – другий для Олега Шаленика, за даними Clarity.project. До цього часу він отримав хіба 10,5 тис. грн від Автотранспортного господарства Закарпатської облдержадміністрації за консультацію щодо підприємництва та управління. У довідці про досвід підприємець вказав, що його працівник Юрій Славік брав участь в міжнародному проєкті з промоції регіональних ремесел та гастрономічної культури.

Про дослідження

Кошти на історичне дослідження виділять в межах програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Воно закінчиться в травні 2023 року, в результаті Олег Шаленик повинен представити туристичний маршрут.

Цього року підприємець визначить терміни та основні локації туристичних шляхів, опрацює можливі формати роботи з різними віковими та цільовими категоріями. Він створить декілька історичних довідок, наприклад, про визначних людей, їхні збережені речі чи опише певні історичні події.

Наступного року Олег Шаленик повинен дослідити не менше 35 пам’яток архітектури та визначних місць в Україні та Словаччині. Описати по топ-10 чинних музеїв чи галерей в цих країнах, спільну історію міста Велкий Шаріш та сіл Великолучківської громади епохи правління Ференца Ракоці II. Тоді ж він розробить сам туристичний маршрут, який, зокрема, матиме сценарій з відтворення народних ремесл та фольклору, концепцію дегустаційних страв епохи та путівник.

А в 2023 році цей маршрут будуть просувати. Олег Шаленик складе інформацію для зустрічі з журналістами, туроператорами, екскурсоводами, а також – для рекламного буклету.

Про тендер

Єдиним конкурентом переможця на торгах був Норберт Яцко, власник друкарні «Bograch» в Ужгороді. Під час аукціону конкуренти не змагалися між собою. Сам ж Норберт Яцко не мав шансів виграти − він завантажив лише чотири документи, зокрема паспорт і витяг.

У коментарі редакції «Наші гроші. Львів» конкурент пояснив, що він подав лише декілька довідок не спеціально, це вийшла «глупа ситуація». За словами Норберта Яцка, він почав завантажувати готові документи, інші ж мав доробити, однак забув. З іншим учасником Олегом Шалеником не знайомий.

Це – вже друга спроба Великолучківської сільської ради замовити дослідження в рамках проєкту «Спільна культура у минулому та сьогоденні». Перший раз на торги прийшов Олег Шаленик та підприємець Антон Гутовський, однак їх дискваліфікували, а сам тендер скасували. Олег Шаленик вчасно не подав довідки про несудимість.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.