Суд відмовився скасувати арешт на ринок доньки Козловського

06 Жовтня 2021

Григорій Козловський. Фото Roman Porodko у Facebook

Слідчий суддя Личаківського районного суду Львова Сергій Яворський відмовив у скасуванні арешту на майновий комплексу ринку «Підзамче», який тепер записаний на фірму доньки депутата Львівської облради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського.

Джерело: ухвала суду від 24 вересня 2021 року.

Арешт на майно львівського ринку, що на вулиці Богдана Хмельницького, 120, наклали ще минулого року в рамках кримінального провадження. Це розслідування поліція веде за фактом можливого службового підроблення державним реєстратором документів на право постійного користування земельною ділянкою під ринком та документів на право приватної власності приміщень самого ринку.

Нагадаємо, що два ринки Львова, Винниківський та Підзамче, були в комунальній власності міста і їх роками орендувало товариство «Дари Львівщини». Аж поки власницею цієї компанії не стала Софія Максимець, донька Григорія Козловського. Тоді реєстратори внесли в реєстр нерухомості записи, що майно ринків є у приватній власності цієї компанії.

Як стверджує слідство, за договором купівлі-продажу ТОВ «Дари Львівщини» набуло право власності лише на оборотні матеріальні засоби двох ринків при реорганізації, а в актах прийому-передачі відсутнє будь-яке нерухоме майно. Такою ж була позиція Львівської міськради, яка заявляла про незаконне вибуття майна ринків з комунальної власності. Детальніше про це читайте в нашому тексті.

На даний момент, слідство отримало матеріали перевірки дій державних реєстраторів, долучили до матеріалів висновок техніко-криміналістичної експертизи, висновок почеркознавчої експертизи.

Юрист «Дари Львівщини» і заодно депутат Львівської міськради Юрій Ломага оскаржував арешт на ринок, посилаючись на успішні для них рішення судів, а також на те, що нікому не повідомляли про підозру. Натомість суддя пояснив у своєму рішенні, що не передбачено преюдиціального значення для суду обставин, встановлених при розгляді справ адміністративного та господарського судочинства.

А тому суддя відмовив у задоволенні заяви директора «Дари Львівщини» про скасування арешту майна. Тим часом Львівський апеляційний суд 1 жовтня відмовив у відкритті провадження за скаргою компанії.

Прокуратура не пішла в касацію

Одним із рішень, на які посилався Юрій Ломага, – це судова справа за позовом Львівської обласної прокуратури про витребування майна ринків. Не дочекавшись рішення у цій справі, Львівська міськрада вирішила укласти мирову угоду із «Дари Львівщини», погодившись на скромну виплату у 18,53 млн грн.

Вже у червні цього року госпсуд затвердив мирову угоду, згідно з якою міськрада визнала право власності на два ринки Львова за «Дари Львівщини» та право постійного користування землею під ними. У серпні прокуратура програла справу в апеляційному суді.

І головне, як виявилось, Львівська обласна прокуратура не звернулась до суду із касаційною скаргою. На сайті Судової влади відсутня будь-яка інформація про такі спроби.

Міський голова Львова Андрій Садовий у червні намагався виправдати виплату у 18,53 млн грн тим, що сімейний бізнес Григорія Козловського інвестує ще 20 млн грн у розвиток соціальної інфраструктури міста.

30 серпня «Наші гроші. Львів» скерували до Львівської міськради офіційний запит, аби дізнатись, чи надходили такі звернення (про що говорив міський голова) і чи вже інвестували ці 20 млн грн та в що саме. Однак станом на 5 жовтня редакція так і не отримала відповіді.