Інспектори ДАБІ програли апеляцію щодо будівництва ЖК Greenville House

30 Вересня 2021

Житловий комплекс Greenville House (візуалізація забудовника)

Восьмий апеляційний адміністративний суд не підтримав Державну архітектурно-будівельну інспекцію в скасуванні містобудівних умов та обмежень для ТОВ «Скіпр». Йдеться про житловий комплекс «Greenville House» на вул. Княгині Ольги, 100Б у Львові, де вже   збудовані десять будинків висотою від 5 до 16 поверхів.

Джерело: постанова від 15 вересня 2021 року

Дозволи на це будівництво від Львівської міської ради компанія «Скіпр» отримала протягом 2016-2017 років. У вересні того ж року 2017 року державна архітектурно-будівельна інспекція у Львівській області скасувала фірмі дію шести містобудівних умов та обмежень. Причин для цього було декілька. Зокрема – в міській раді не дотрималися термінів видачі містобудівних умов та обмежень. Також документи видали на шість будинків окремо, хоча мали б затвердити на весь об’єкт будівництва разом.

Таку позицію архітектурно-будівельних інспекторів не підтримав Львівський окружний адміністративний суд. І в грудні 2020 року – визнав протиправним та скасував рішення про зупинення дії містобудівних умов та обмежень для фірми «Скіпр». Колегія суддів на чолі з Наталією Грень аргументувала своє рішення тим, що забудовник не винен в тому, що виконавчий комітет порушив терміни видачі МУО. Компанія подала увесь пакет документів, тому єдиною підставою для відмови у видачі містобудівних могла бути лише невідповідність намірів забудови містобудівній документації.

Окрім того, законодавство не встановлює обмежень на те, скільки містобудівних умов та обмежень можна отримати в межах однієї земельної ділянки. А сама проєктна документація будівництва, згідно з висновком судової будівельно-технічної експертизи, була виготовлена відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил.

З висновками першої інстанції погодилася і колегія суддів апеляційної інстанції, яку очолював суддя Ігор Обрізко. Вони залишили рішення Львівського окружного адміністративного суду без змін, а апеляційну скаргу ДАБІ – без задоволення.

Про забудовника

Львівська компанія «Скіпр» зареєстрована на вул. Княгині Ольги, 100Б, де і розташований житловий комплекс «Greenville House». Через ТОВ «Група Актив» фірмою володіє Юрій Хлібкевич. Йому також належить ТОВ «Галицькі самоцвіти», замовник будівництва житлового комплексу «Місто трав» на вул. Кульпарківській, 226А, 226Б біля торгового центру «Victoria Gardens».

Житловий комплекс «Greenville House» розташований на частині ділянки площею 1,6 га. Її фірма «Скіпр» суборендує в ще одного ТОВ Юрія Хлібкевича «Княгиня Ольга» з 2012 року. Загалом сама ж ділянка має площу 4,6 га, на ній також збудований житловий комплекс «Добра Оселя» інвестиційної компанії «Greenville». Згідно з зонінгом, ділянка належить до зони багатоповерхової житлової забудови.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.