- NGL.media - https://ngl.media -

Тендер на розробку цифрової карти Львівщини розіграли пов’язані компанії зі «шлейфом» земельних махінацій

28.09.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації віддасть [1] 15 млн грн ТОВ «Західземлепроект» на створення та оновлення цифрових топографічних карт Львівської області.

Цифрова карта буде потрібна для ведення містобудівного кадастру, оперативного оновлення та зберігання даних про геопросторові об’єкти. Її використовуватимуть для розробки містобудівної документації, технічних та інвестиційних проєктів економічного та соціального розвитку території, проєктування промислових об’єктів та об’єктів інженерної інфраструктури, створення загальних схем підземних комунікацій.

Підрядник опрацює 21,8 тис. м2 території області. Система повинна включати в себе політико-адміністративний устрій, населені пункти, гідрографію і гідротехнічні споруди, промислові, сільськогосподарські та соціально-культурні об’єкти, дорожню мережу та дорожні споруди тощо.

Водночас в розмові з редакцією «НГ. Львів» власник та директор фірми «Західземлепроект» Іван Ірза не зміг пояснити, що саме розроблятиме його компанія, натомість повторював, що «в департаменті краще знають».

Про підрядника і попередника  

Власником та директором фірми «Західземлепроект» Іван Ірза став лише в червні поточного року. Він людина непублічна, зареєстрований у Яворівському районі і до червня 2021 року не володів жодним підприємством. До липня 2020 року він був приватним підприємцем, який займався «допоміжним обслуговування наземного транспорту». А у 2017 році виступив донором партії «Батьківщина», перерахувавши партії 144,3 тис. грн.

У червні 2021 року Ірза став власником та керівником відразу трьох фірм, окрім «Західземлепроект», він також отримав у власність ТОВ «Західземлепроект Плюс» та ТОВ «Волинський аукціонний інститут».

Всі ці компанії до червня належали львів’янину Миронові Аугусту, якого підозрюють [2] в причетності до земельної афери в Брюховичах, де на підставі підроблених рішень селищної ради від 1993 року приватизували лісові ділянки. Пізніше власниками землі стали родичі ексмитника, фігуранта санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України Івана Бокала.

Влітку цього року Шевченківський районний суд призначив [2] Миронові Аугусту запобіжний захід −  два місяці тримання під вартою із можливістю внесення 190 тис. грн застави. При цьому відповідне клопотання суд намагався розглянути декілька разів. Спочатку фігурант не з’явився в суді, бо мав два тижні лікуватися в Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні. Потім виявилося, що Мирон Аугуст вилетів до Єгипту, його затримали лише в липні.

Про тендер і пов’язаність

Участь в аукціоні хотіли взяти чотири компанії, однак до тендеру допустили лише ТОВ «Західземлепроект» та ТОВ «Терразем». Документи підприємств, які вони подали на тендер, свідчать про їх пов’язаність і відсутність реальної конкуренції, попри торги на аукціоні.

Наприклад, про тісне знайомство засновників компаній свідчить те, що раніше ТОВ «Терразем», де власником та директором незмінно є львів’янин Олександр Дорош, брало у субпідрядники ТОВ «Західземлепроект плюс»

А також те, що довідки з банку, які фірми представили на поточний тендер, вони взяли майже одночасно.

Ну і деякі працівники «Терразему», за дивним збігом обставин, раніше працювали у «Західземлепроекті» і навпаки. Про що свідчать записи у їхніх трудових книжках. Вони також були працівниками й інших підприємств, що належали Миронові Аугусту, а тепер Іванові Ірзі.

Про досвід

Поточне замовлення на 15 млн грн від Львівської облдержадміністрації – перший великий бюджетний підряд фірми «Західземлепроект» з 2016 року, за даними проєкту Clarity. До цього в основному компанія підписувала договори орієнтовно до 200 тис. грн на виготовлення проєктів землеустрою. Щоб підтвердити свій аналогічний досвід, підприємство подало три договори до 150 тис. грн зі створення топографічних планів для ТОВ ПО «Укрзахідурбанізація».

 

 Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/09/28/tender-na-rozrobku-tsyfrovoyi-karty-lvivshhyny-za-15-rozigraly-pov-yazani-kompaniyi-zi-shlejfom-zemelnyh-mahinatsij/

URLs in this post:

[1] віддасть: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-08-010226-c

[2] підозрюють: https://ngl.media/2021/08/06/pislya-nesanktsionovanoyi-poyizdky-u-yegypet-spivuchasnyka-zemelnoyi-afery-v-bryuhovychah-vzyaly-pid-vartu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.