Депутати дозволили порушити генплан для нового житлового будівництва на Топольній

16 Вересня 2021

Місце забудови. Зображення із ЛУН

Депутати Львівської міської ради під час засідання сесії сьогодні, 16 вересня, затвердили проєкт землеустрою ТОВ «Дизайн-Майстер», яким змінили цільове призначення ділянки на вул. Топольна, 4 під багатоповерхове житлове будівництво.

Нагадаємо, дозвіл на розробку проєкту дали у травні цього року. Раніше ділянка площею майже 0,44 га призначалась для обслуговування будівель виробничого призначення. «Дизайн-Майстер» орендувало цю територію для обслуговування виробничих будівель – виробництва меблів.

Вулиця Топольна, 4, 2015 рік (Google)

Вже під час першого голосування місцеві мешканці виступили проти нового житлового будівництва в цьому місці. Як зазначив представник місцевої ініціативної групи Михайло Лишак, у їхньому районі це буде вже шостий житловий комплекс. Крім того, єдина доступна школа, яка може обслуговувати 1150 дітей, вже має 1300 учнів. Забудовник по сусідству (Avalon Flex – ред.) пообіцяв 800 кв. м для молодшої школи, але 5-ий корпус, де вона мала бути, вже не будують. Незважаючи на це, депутати з другої спроби проголосували за зміну цільового призначення.

Сьогодні ухвалу про затвердження проєкту голосували з правками, які стосувались будівництва тут навчального закладу. Нагадаємо, вчора, 15 вересня, Львівська міська рада повідомила, що забудовник на ділянці також зведе міжшкільний ресурсний центр площею близько 3 тис. кв. м, що дозволить вирішити проблему зі школами. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зазначив, що вони чекають на гарантійний лист від забудовника.

Забудову підтримали депутати усіх фракцій.

Порушення генплану

За генпланом ділянка, де змінюють цільове призначення, належить до території громадських центрів та комплексів ,де не можна будувати житло. А за зонінгом – належить до Г-4 (зони культурних спортивних та релігійних установ). Переважними видами забудови такої території є стадіони, концертні зали та спортивні клуби. Будівництво житла за зонінгом тут не передбачається.

Це не перший випадок, коли у цьому районі всупереч зонінгу та генплану планують збудувати житло. На сусідню ділянку, у квітні 2019 року, виконком затвердив містобудівні умови на будівництво п’яти багатоквартирних будинків Avalon Flex (тепер на візуалізаціях їх чотири). Ця ділянка також належить до території громадських центрів за генпланом та до зони Г-4 за зонінгом.

Реалізувати будівництво житла вдалось за допомогою розробки детального плану території. А точніше змін до нього. Тоді територію, де будує Avalon, як і ділянку, на яку зараз розробив проєкт землеустрою ТОВ «Дизайн-Майстер», віднесли до зони Ж-4 (зона багатоповерхової житлової забудови). Зміни затвердив виконком, хоча зонування можуть змінювати лише депутати на сесії.

Власниками ТОВ «Дизайн-Майстер» є Ірод Михайло, Романинець Віктор, Анізія Пилис та Олена Кунець, яка володіє найбільшої часткою в 42% і увійшла до власників нещодавно, в червні цього року.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.