- NGL.media - https://ngl.media -

Екс-помічник Веремчука хоче збудувати житло з паркінгом на місці колишньої перо-пухової фабрики

15.09.2021 @ 13:47 в Львів,Новини

Депутати Львівської міськради розглянуть можливість забудови промислової землі «Львівської перо-пухової фабрики» будівлями змішаного типу із багаторівневим паркінгом.

Відповідний проєкт ухвали внесли до порядку денного пленарного засідання Львівської міськради, яке відбудеться завтра, 16 вересня. Депутатам пропонують надати дозвіл на розроблення змін до існуючого детального плану території, обмеженої вул. Липинського, вул. Промисловою, вул. Городницькою, вул. Л. Бетховена.

Заявник, ТОВ «ЛьвівДевФакторі», створений в березні цього року. Власником і директором є Ярослав Рудюк. Він був помічником [1] депутата ЛМР Валерія Веремчука у попередньому скликанні. А в 2020 році він і сам балотувався [2] до міськради від ВАРТА, однак не пройшов. Натомість Валерій Веремчук пройшов вдруге [3] і зараз входить до фракції партії «ВАРТА».

Скрін із сайту ВАРТА

Щодо Ярослава Рудюка, то у Facebook він вказав, що працює маркетологом в «Парус девелопмент». Адреса на сайті [4] «Парус Девелопмент» на вул. Липинського в ЖК «Парус» повністю співпадає із адресою його «ЛьвівДевФакторі». Крім того, Наталія Рудюк вказана співзасновницею, інвестором та ідейним очільником «Парус Девелопмент».

Через місяць після створення «ЛьвівДевФакторі» стала власником будівель площею 2461 кв. м на вул. Городницькій, 49 у Львові. Мова йде про будівлі колишньої «Львівської перо-пухової фабрики».

Будівлі фабрики. Фото ЛМР

Територія фабрики, фото ЛМР

Ділянки, на яких розташовані її будівлі, згідно з генпланом, є в промисловій зоні. А базове зонування також визначає їх як В-5 – тобто зону промислових підприємств і технологічних об’єктів та установок, де житло взагалі не можна будувати. Такою є ця територія і в детальному плані території, затвердженому в 2015 році.

Намірами забудовника в рамках змін до цього детального плану території, як вказано в інформаційній записці, є будівництво будівель змішаного типу, коли внизу – комерція, а верхні поверхи – це «житлові одиниці», тобто квартири. А також в планах є зведення багаторівневого паркінгу. Ймовірно, територію планують перевести до громадської зони Г-2, яка в допустимих видах забудови дозволяє такі комплекси.

Попередні власники і їхні борги

Львівська міська рада у 2018 році вилучила [5] 0,9734 га землі на Городницькій,49 з користування ПАТ «Львівська перо-пухова фабрика» і передала їх в оренду на 5 років ТОВ «Захід Консалт Груп» для виробничих потреб. Саме ця компанія була власником 3782,8 кв. м тутешніх будівель, частина яких тепер належить «ЛьвівДевФакторі».

Прокуратура Львівської міськради позивалась до «Захід Консалт Груп», бо наявність цієї ухвали не призвела до укладення договору і сплати оренди. Так, прокурори підрахували, що з липня 2017 року до кінця лютого 2020 року мали б заплатити майже 828 тис. грн оренди.

У суді «Захід Консалт Груп» стверджувала, що використовує землю хіба під своїми будівлями, а не всю ділянку. Крім того, у 2017 році офіційним користувачем землі все ще була фабрика, хоча будівлі вже належали компанії.

В результаті суд першої інстанції відмовив [6] у задоволенні позову, бо прокурор не довів розміру земельної ділянки, за яку відповідач мав би платити оренду плату, а також подав невірний період нарахування розміру орендної плати. Натомість апеляційний суд вирішив [7] стягнути із «Захід Консалт Груп» всі 827,6 тис. грн, а у відкритті касаційного провадження фірмі відмовили.

Як повідомили «Наші гроші. Львів» у Львівській міськраді, компанія оплатила ці кошти.

Із цих судових рішень ми з’ясували, що в березні 2019 року «Захід Консалт Груп» продало частину нерухомості на ділянці (1321,8 кв. м із загальних 3782,8 кв. м) ТОВ «Санов». А цьогоріч і решту 2461 кв. м ТОВ «ЛьвівДевФакторі».

Поділ ділянок. Фото з сайту ЛМР

Оскільки власниками будівель стало дві фірми, то в лютому цього року міськрада також надала [8] дозвіл на поділ ділянки на дві, по майже 49 «соток» кожна. На Публічній кадастровій карті ділянки вже поділені, а їхнім цільовим призначенням є розміщення та експлуатація будівель та споруд підприємств промисловості.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/09/15/pomichnyk-veremchuka-hoche-zbuduvaty-zhytlo-z-parkingom-na-mistsi-kolyshnoyi-pero-puhovoyi-fabryky/

URLs in this post:

[1] помічником: https://posipaky-2.info/minion/6818

[2] балотувався: https://www.chesno.org/politician/192585/

[3] пройшов вдруге: https://www.lvivrada.gov.ua/deputaty/frakcii-partij/itemlist/category/424-varta

[4] сайті: https://parus.lviv.ua/contacts

[5] вилучила: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/B1A807E5F246D4F6C225831C002C61FB?OpenDocument

[6] відмовив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/91621589

[7] вирішив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93853161

[8] надала: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/28040DC1C788FE94C225868C0049B68F?OpenDocument

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.