Фірма-реставратор без конкурсу отримає понад мільйон на пам’ятку на Дорошенка

15 Вересня 2021

Реставрація будинку-пам'ятки на вул. Петра Дорошенка, 19 (фото: ЛМР)

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради з порушенням віддасть 1,2 млн грн за реставрацію головного фасаду будинку-пам’ятки на вул. Петра Дорошенка, 19.

Підряд отримало ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація». Додаткові роботи замовили без використання електронної системи – тобто без конкурсу. І в такий спосіб управління уникло проведення спрощеної закупівлі, вважає фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов.

За його словами, пряму угоду можна укладати лише тоді, коли в замовника виникає необхідність в аналогічних роботах.

«Ми проаналізували технічне завдання, і з’ясували, що управління замовило не аналогічні роботи, а роботи іншого типу – ці роботи відрізняються на 80%» — каже експерт.

Подорожчання робіт

Вперше договір на реставрацію будинку-пам’ятки на вул. Петра Дорошенка, 19 підписали ще в серпні 2019 року. Тоді на тендері з пропозицією 2,9 млн грн виграла компанія «Майстерня «Україна-Реставрація». За ці кошти фірма мала, зокрема, видалити забруднення на будівлі, укріпити гіпс на ліпному декорі, відтворити штукатурку фасаду, скульптур, відкосів та стель.

Реставрація будинку-пам’ятки на вул. Петра Дорошенка, 19 (фото: ЛМР)

Фірма досі не завершила всі роботи з реставрації. В липні цього року управління охорони історичного середовища зменшило суму договору на 69 тис. грн – до 2,8 млн грн. Але тепер, із додатковими роботами на 1,2 млн грн реставрація будинку-пам’ятки буде коштувати на 40% дорожче − 4,04 млн грн.

Про підрядника

Фірма «Майстерня «Україна-Реставрація» зареєстрована 2008 року в Києві. Її власником є киянин Василь Гайдей.

Протягом 2020-2021 років компанія отримала державних замовлень на 79 млн грн. Серед її великих підрядів – капітальний ремонт одного з корпусів Київського національного торговельно-економічного університету за 23 млн грн. Також фірма підписала 15-мільйонну угоду на реставрацію частини Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Ця ж майстерня в 2018 році перемогла в тендері на будівництво національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні за 149 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.