- NGL.media - https://ngl.media -

Сходили на Пікуй

09.09.2021 @ 12:32 в Розслідування

Гарні фото і відео депутатів Львівської обласної ради у товаристві голови ЛОР Ірини Гримак на горі Пікуй коштували обласному бюджету 100 тисяч гривень. Саме стільки ті ж таки депутати вирішили виділити в рамках Комплексної програми розвитку культури Львівщини на так званий «Мистецько-патріотичний захід «Нам 30» з собою у головній ролі. Цікаво, що митці грошей не отримали.

***

21 серпня депутати та працівники Львівської обласної ради, депутати й представники місцевих рад разом вийшли на вершину гори Пікуй для того, щоб дружно привітати своїх виборців з 30-тою річницею Незалежності України. Учасники дійства пройшли маршрутом до верхівки гори, розгорнули синьо-жовтий стяг і заспівали гімн.

«Здолавши кілька кілометрів шляху, з позитивними емоціями ми справді дуже щиро передали вітання з Днем Незалежності України усім громадянам. На найвищій вершині Львівщини сьогодні була фантастична, святкова атмосфера», – цитує голову облради Ірину Гримак їхній сайт.

Скрін із відео Львівської облради

Їх відзняли на відео. І результатом цього дійства стали численні фото в соціальних мережах та ось цей ролик [1] на неповних три хвилини, який на сторінці облради переглянули 510 разів, а на сторінці голови облради – ще 1,2 тис. Потім учасники спустились вниз, де їх чекала «культурно-мистецька частина» та обід.

Ініціатором сходження виступила Львівська обласна рада, як і організатором забави після дійства – в соцмережі поширювали програму, де написано про святкування з 15 до 17 год. А на відео, яке опублікувала [2] «Європейська солідарність. Східниця», можна роздивитись і виступи, і частування. Але їх ви не побачите у транзакціях щодо витрат із обласного бюджету.

На порталі Є-Дата ми виявили лише три закупівлі від Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» (яка організувала захід зі сторони облради) на одяг, сцену, обладнання і намети. Всюди наявний бюджетний код 1310000000 – тобто обласний бюджет Львівської області, а код економічної класифікації видатків – 2282, а це «окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Тобто – це гроші із обласної програми. Відповідні зміни до Комплексної програми розвитку культури Львівщини на 2021-2025 роки депутати облради внесли у липні цього року. Там передбачили додаткові 1,675 млн грн на різні заходи: від підтримки музеїв до відзначення різноманітних світ. А тому числі і 100 тис. грн на «Мистецько-промоційний захід «Нам 30».

У даному випадку «мистецьким» стало дозвілля депутатів і чиновників.

Святослав Шеремета, голова депутатської комісії з  питань культури, інформаційної політики та промоції, вважає, що захід вийшов «дуже класний». І участь брали не лише депутати і чиновники з облради, а й місцевих рад, журналісти. Щодо фінансування, то до них звернулася Асоціація місцевих рад, аби профінансувати цей захід, і депутати його підтримали.

Артисти та їжа – безкоштовно 

Масове сходження депутатів та чиновників коштувало однозначно більше, ніж заявлених 100 тисяч гривень. Але нам не вдалось знайти іншого спонсора, окрім обласного бюджету. Ми зателефонували десяткам посадовців, але ніхто не розповів, хто оплатив, наприклад, автобуси, що везли групу людей туди і назад до Львова.

Місцевим «господарем свята», за свідченням деяких учасників акції, був голова Боринської громади Михайло Шкітак, на території якої все відбувалося. Але у розмові із журналісткою Шкітак запевнив, що вони тільки «підсипали дорогу» через два села. 

Такий раптовий ремонт він пояснює, що то не лише гостям, а й місцевим мешканцям потрібно. Чоловік також підіймався на гору і розповів, що внизу частували бограчем, канапками:

«Їсти було багато. А алкоголь? Я не вживаю, тому не пильнував», – каже Михайло Шкітак.

У Львівській обласній раді спілкуватись із журналістами не захотіли. Як виявилось, про витрати знає одна людина, а вона… у відпустці.

Але офіційно витрачені кошти можна відстежити у системі електронних закупівель Prozorro. 100 тис. грн з бюджету витратила Обласна асоціація місцевих рад «Ради Львівщини», співзасновником якої є Львівська облрада. Так, учасників підйому на гору одягали в однакові футболки та сорочки-поло. І це коштувало [3] 43,6 тис. грн: 51 поло по 352 грн за одиницю і 109 футболок по 235 грн.

Учасники мистецького заходу. По центру – голова ЛОР Ірина Гримак. Фото: Євгеній Гірник

Крім того, забезпечення [4] звуковим та сценічним обладнанням під час святкового заходу замовили у підприємця Романа Тузяка за 34,4 тис. грн, а прокат [5] двох тентів «зірочка» (ось таких, як на фото) від підприємиці Софії Ступко обійшлося ще в 22,1 тис. грн.

Скрін із відео сторінки “Європейська солідарність Східниця” у Facebook

Розважали учасників сходження гурт «Кулі» та фронтмен гурту Wszystko Зіновій Карач. Зіновій Карач розповів, що його запросили із облради, він не отримував оплати за свої послуги, а просто скористався можливістю поїздки. Гонорар також не отримували і  Зиновій Медюх та Максим Перев’язко з гурту «Кулі». Перев’язко розповів, що його попросили виступити друзі і він погодився.

Скрін із відео сторінки “Європейська солідарність Східниця” у Facebook

Щодо харчування, то його організував гостинний двір «Бойківська хата». Там підтвердили цей факт, але навідріз відмовились сказати ціну і того, хто це оплатив, бо «інформація про клієнтів не надається».  Але в середньому вартість такої гостини від закладу на одну людину становить 150 грн.

Цікаво, що керівник асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Андрій Якимів не зміг розповісти про цей мистецький захід, хоча його організовувала очолювана ним асоціація. За словами Якиміва, в нього так багато проєктів, що інформацію надасть хіба у відповідь на письмовий запит.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/09/09/shodyly-na-pikuj/

URLs in this post:

[1] ролик: https://www.facebook.com/lvoblrada/videos/1136048916923260

[2] опублікувала: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=138530338459186&id=107938278185059

[3] коштувало: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-26-015851-a

[4] забезпечення: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-26-016666-a

[5] прокат: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-26-016279-a

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.