- NGL.media - https://ngl.media -

Проєкт розвитку президентської дачі «Синьогора» замовили в шість разів дешевше очікуваного

01.09.2021 @ 10:00 в І-Франк,Новини

Державна організація «Резиденція «Синьогора» вперше замовила [1] проєкт розвитку своєї території як національного природного парку. Відповідний договір на 495 тис. грн підписали з громадською організацією «Екологіф».

На території «Резиденції «Синьогора» площею 10,8 тис. гектарів ще з 2000-х років відпочивали президенти України, наприклад Віктор Ющенко та Петро Порошенко. Фактично комплекс є президентською дачею, хоча на сьогодні вхід туди відкритий. Резиденція розташована в Карпатах, в селі Гута Івано-Франківської області. Тут збудований палац, готель, котеджі, є сауна, зимовий сад, на території живуть десятки тварин.

Проєкт організації території розроблять для того, щоб визначити стратегію розвитку національного природнього парку «Синьогора» на 10 років.

Документ матиме декілька частин. Тут буде основна інформація про парк, різноманіття екосистем та моніторинг довкілля. Також підрядник визначить найважливіші цінності парку, його проблеми, оцінить управління територією. Напише стратегічні завдання розвитку парку на 10 років, п’ятирічний план заходів, розробить функціональне зонування та режим території парку.

Проєкт завершать до 15 грудня 2021 року.

Нагадаємо, найбільше про «Резиденцію «Синьогора» згадували за часів каденції експрезидента України Віктора Януковича. Тоді в територію почали вкладати кошти, і лише протягом 2011-2012 років її ремонт обійшовся щонайменше у 235 млн грн, підрахували [2] «Наші гроші». Наприклад, 24 млн грн коштувала реконструкція павільйону з альтанкою, ще таку ж суму вклали [3] в будинок для охоронців.

Сьогодні до президентської дачі приїжджає відпочивати і теперішній глава держави Володимир Зеленський. Зокрема тут він зустрів [4] новий рік, що обійшлося країні в щонайменше 390 тис. грн.

Зекономили пару мільйонів

Очікувана вартість розробки проєкту «Резиденції «Синьогора» була 2,9 млн грн. Оскільки під час аукціону учасники суттєво знизили свої пропозиції, замовник зміг зекономити 2,4 млн грн.

В аукціоні брали участь три конкуренти – громадська організація «Екологіф», приватна підприємиця Олена Крушинська та ПАТ «Науково-виробничий комплекс «Курс». Їхні початкові пропозиції коливалися від 1,8 до 2,5 млн грн. Але під час торгів і ГО «Екологіф», і підприємиця Олена Крушинська знизили свої ціни до 495 та 500 тис. грн відповідно. Натомість ПАТ «НВК «Курс» залишив пропозицію у 2,5 млн грн незмінною.

Переможець тендеру, ГО «Екологіф», пояснив свою аномально низьку ціну декількома факторами. Наприклад, в організації зазначили, що запропонували ціну 495 тис. грн через те, що конкурентка Олена Крушинська суттєво демпінгувала свою пропозицію. Також ГО «Екологіф» не є платником ПДВ, розташована приблизно за 50 кілометрів від резиденції в селі Угринів, і ці чинники також вплинули на ціну.

Як вбачається з договору, найбільше, 180 тис. грн в громадській організації спрямують на зарплати, ще 160 тис. грн – в основному на транспорт та проживання. А менше, 105 тис. грн, піде на закупівлю трьох ноутбуків, польового та іншого спорядження.

Про підрядника

Прикарпатська громадська організація «Екологіф» зареєстрована 10 місяців тому, в жовтні 2020 року. Її засновниками є місцевих жителів – Володимир Третяк, доцент кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету Андрій Заморока та доктор сільськогосподарських наук Віктор Шпарик.

Поточне державне замовлення – перше для громадської організації.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/09/01/proyekt-rozvytku-prezydentskoyi-dachi-synogora-zamovyly-v-shist-raziv-deshevshe-ochikuvanogo/

URLs in this post:

[1] замовила: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-01-001555-a

[2] підрахували: https://nashigroshi.org/2012/11/16/na-karpatskij-dachi-yanukovycha-24-miljony-vhatyat-v-altanku-synohoru-za-rik-pokraschyly-vzhe-na-chvert-milyarda/

[3] вклали: https://nashigroshi.org/2012/09/26/rozbudova-karpatskoji-dachi-yanukovycha-podorozhchala-do-211-miljoniv-cherez-budynochok-dlya-ohorontsiv/

[4] зустрів: https://bihus.info/novorichnyj-vizyt-zelenskogo-u-synogoru-obijshovsya-byudzhetu-u-400-tys-grn/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.