- NGL.media - https://ngl.media -

Пустомитам не вдалося повернути ділянки, які Синютка роздавав нібито для учасників АТО

20.08.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Пустомитівській міській раді через суд не вдалося скасувати [1] право власності на чотири ділянки довкола озера Наварія. Ці землі передали безкоштовно на підставі розпорядження Львівської облдержадміністрації нібито для учасників АТО, втім потім виявилось, що майже половина зі списку отримувачів не мають такого статусу.

Ділянки біля озера, про які йшлось в суді, отримали: Марія Караман, Андрій Маслюк, Вероніка Польова та Нінель Пушкар. Суди щодо повернення чотирьох ділянок розпочалися ще у 2018 році. У даному випадку провадження у справі закрили, оскільки ці люди вже оформили право власності, а відтак розгляд повинен відбуватись у цивільному суді.

У Пустомитівській міськраді повідомили, що готують такий же позов до цивільного суду.

Нагадаємо, що у червні 2018 року «Наші гроші. Львів» опублікували розслідування [2] «Кооператив Озеро». Журналісти з’ясували, що розпорядженням тодішнього голови Львівської ОДА Олега Синютки довкола озера Наварія затвердили проєкти землеустрою на 93 ділянок на підставі клопотань учасників антитерористичної операції. Однак у списку виявились не лише учасники АТО, а й низка бізнесменів та невідомих осіб.

Пустомитівська міська рада вважає, що ця територія в юрисдикції міста. У грудні 2017 року, тобто до розпоряджень Синютки, депутати Пустомитівської міськради ухвалили рішення «Про затвердження проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі села Наварія». Згідно з ним, до села приєднали 333 га землі, які раніше мали статус державної власності, в тому числі і землі довкола озера.

Як розповідає міський голова Олег Серняк, із 93 ділянок оформити встигли лише 15. На його думку, процес призупинися через розголос, який викликала ця справа.

«По інших ділянках активних дій зроблено тоді не було і, можливо, вони момент втратили, коли вже піднялася громадськість. Після того, я так розумію, і РДА зрозуміла, що це не дуже правильно і не приймала ніяких рішень», ‒ розповідає Олег Серняк.

Із 15 оформлених ділянок чотири знаходяться біля озера, які і належать вищезгаданим особам, до яких позивалась міськрада. Ще 11 — в так званому урочищі «Старий кар’єр», який розташовується через дорогу на відстані 100 метрів від озера, які отримали реальні учасники АТО.

«Ділянки в урочищі «Старий кар’єр» не є принциповими для громади, щоб там були дачі. За тою інформацією, яка у нас є, ці люди є учасниками АТО. Ми там готові десь поступитися, щоб досягти компромісу, але берегом озера поступатися не можемо. Інший момент у тому, що ті чотири особи ‒ (власники ділянок біля озера – ред.) не є учасниками АТО. Чомусь біля озера роздавали не учасникам АТО, а іншим особам»,  — розповідає Олег Серняк.

Причиною позову в міськраді також називають нецільове використання землі й те, що рішення ЛОДА суперечить основним містобудівним документам.

«Раніше було прийнято Генеральний план села Наварія. Ним передбачено, що навколо озера має бути зона зелених насаджень загального користування. Пізніше прийняли детальний план, за яким там було дачне будівництво. Він не відповідає основному документу ‒ Генеральному плану. Громада не хотіла довкола озера саме земельні ділянки під дачі», ‒ пояснює міський голова. 

Що зараз біля озера

З хороших новин ‒ біля озера зараз нічого не будують.

«Навколо озера немає жодних ознак будівництва. А в урочищі «Старий кар’єр», де надавались ділянки учасникам АТО, збудований один дачний будинок», ‒ повідомляє Олег Серняк.

А також зазначає, що звернулись до Державної архітектурно-будівельної інспекції з проханням перевірити цей об’єкт.

Проти всіх

Оскарження права власності на ділянки біля озера ‒ лише один із позовів Пустомитівської міської ради. Ще місто намагалось визнати нечинним розпорядження Олега Синютки про затвердження проєктів землеустрою. Але у січні 2021 року міськрада програла справу [3] в касації.

За ще однією справою міськрада намагається скасувати детальний план, затверджений Пустомитівською РДА. На його підставі розробляли проєкти землеустрою. Розгляд триває з 2019 року, а 15 червня 2021 року суд призначив [4] будівельно-технічну експертизу. Вона має дати відповідь на запитання, чи відповідає ДПТ схемі планування території Львівської області та схемі планування території району.

Розслідування «підробки» ДПТ

У 2018 році пустомитівська поліція почала розслідувати справу щодо детального плану території. Більшість ухвал у цій справі, які опубліковані в судреєстрі, – це звернення адвокатів до судді, щоб поліцейські вчинили слідчі дії.

За матеріалами справи, одна з місцевих жительок звернулась до поліції, бо «посадові особи» підробили матеріали, на основі яких затвердили ДПТ. У зв’язку з цим заявниця не могла отримати земельну ділянку біля озера.

Нагадаємо, що місцеві жителі під час візиту Олега Синютки до Наварії заявляли [5], що на громадських слуханнях був представлений детальний план, який зображав зовсім інші об’єкти та креслення, ніж ті, що були затверджені. І виділили ці землі частково за рахунок ділянок, якими користуються мешканці села.

У 2019 році розслідування припинили, але у 2021 році поновили [6] строк на оскарження постанови про закриття кримінального провадження. Результатів оскарження ще не має.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/20/pustomytam-ne-vdalosya-povernuty-dilyanky-navkolo-ozera-yaki-synyutka-rozdavav-nibyto-dlya-uchasnykiv-ato/

URLs in this post:

[1] скасувати: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98884912

[2] розслідування: https://ngl.media/2018/06/05/kooperatyv-ozero/

[3] програла справу: https://reyestr.court.gov.ua/Review/94236985

[4] призначив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97796709

[5] заявляли: https://dyvys.info/2018/07/19/vystachyt-na-vsih-i-shhe-zalyshytsya-synyutka-proinspektuvav-dilyanky-bilya-ozera-navariya-foto-video/

[6] поновили: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98100530

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.