Cуд скасував арешт на одну з ділянок біля «Буковелю», які фігурують у масштабній афері

20 Серпня 2021

Так виглядає більшість ділянок, що фігурують в кримінальному провадженні в урочищі Вишня. Фото: «Наші гроші. Львів»

Личаківський районний суд Львова скасував арешт на одну із приватизованих земельних ділянок в урочищі Вишня, де ДБР розслідує причетність івано-франківського полковника поліції Михайла Банка до масштабної приватизації лісових земель.

Джерело: ухвала суду від 12 серпня 2021 року.

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», у 2000-х роках через створення курорту «Буковель» 46 га лісової землі перейшли в приватну власність. З цієї території незабудованим лишилося лише урочище Вишня, яким і зацікавилися слідчі ДБР. Земля поділена на 100 приватних ділянок, але у рамках кримінального провадження досліджують приватизацію лише 29.

За матеріалами судової справи, в.о. директора «Ворохтянського лісгоспу» у 2020 році звернувся до слідчих, оскільки підозрював Михайла Банка у захопленні трьох земельних ділянок в Поляниці, що біля гірськолижного курорту «Буковель». Досудове розслідування встановило, що полковник нібито отримав на підставних осіб та близьких родичів право власності на 26 лісових ділянок.

Суд арештовував ділянки, в тому числі у квітні 2021 року наклали арешт і на цю землю площею 0,25 га, оскільки, на думку слідчих, виданий у 2001 році Поляницькою сільрадою державний акт на право власності – підроблений. За інформацією Держгеокадастру, з грудня 2020 року наділом володіє Христина Лепцьо і Галина-Марія Завійська.

Дідянка, на яку скасували арешт. Скрін із Публічної кадастрової карти

У клопотанні до суду власники ділянки повідомили, що державний акт на землю видавали на іншу особу, а потім землю перепродали кілька разів і вони є останніми власниками в ланцюжку. Таким чином вони аргументували, що цілком законно отримали наділ у власність.

До справи також долучили висновок експерта про те, що на ділянці «ростуть зелені насадження, такі як чагарники, кущі та трав`янисті рослини». Земля призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку та не належить до земель лісогосподарського призначення.

Натомість власниці ще однієї ділянки Ірині Юрченко ніяк не вдається скасувати арешт. Апелянтка скаржилася, що її не повідомили про арешт майна та розглядали справу без її участі. Суд не підтримав апеляційну скаргу, оскільки слідчими доведено, що на тій земельній ділянці здійснювалась рубка, а документи права власності сумнівні.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».