- NGL.media - https://ngl.media -

Не на тому березі

19.08.2021 @ 09:00 в Розслідування

Маловідома фірма виграла тендер на півтора мільйона від Сколівської міської ради на берегоукріплюючі роботи річки – неподалік водоспаду Кам’янка, що у національному природному парку «Сколівські Бескиди». Але виявилось, що ці роботи не так потрібні річці та міськраді, як власникам цієї ж компанії. Вони розпочали будівництво відпочинкового комплексу якраз на березі річки Кам’янка. І тепер біля майбутнього готелю укріплять береги коштом бюджету. Що більш, пояснюють це неіснуючою надзвичайною ситуацією.

***

Аби потрапити до місця робіт, слід заплатити за в’їзд до національного парку. Це та інші фото в тексті – Наші гроші. Львів

На звичайну закупівлю для укріплення берегів та регулювання русел річок Кам’янка та Лужки ми звернули увагу під час рутинного моніторингу закупівель. Гроші з бюджету хочуть витратити для «ліквідації наслідків паводку та запобігання надзвичайної ситуації в межах приватних земель ділянок с. Кам’янка». Здавалось би, нічого особливого: три учасники і договір [1] з переможцем на 1,4 млн грн.

Але раптом Сколівська міськрада виявила неабиякий ентузіазм, аби викинути з тендеру двох дешевших учасників і віддати перемогу невідомій раніше «СО Груп». Участі в тендерах ця компанія раніше не брала і жодного бюджетного контракту не отримувала, хоча існує більше двох років.

Нещодавно «СО Груп» змінила прописку і власників. Ними стали Ігор Петречко і Василь Танчук. І саме їм одразу пощастило з договором, та ще й не дрібним.

Пощастило їм також з тим, що берегоукріплення Сколівська міськрада вирішила проводити не будь-де, а якраз поруч з тим місцем, де Василь Танчук і батько Ігоря Петречко – Василь Петречко, депутат [2] Сколівської міськради, будують котеджі готельного типу із оглядовою вежою.

Тут немає житлових будинків місцевих мешканців, які б могли постраждати від підтоплень річки Кам’янка, тут лише реалізується приватний бізнес-проєкт. Таким чином, берегоукріплення «для ліквідації наслідків паводку» в майбутньому збереже  майно власників компанії «СО Груп», яке отримало бюджетний підряд.

Той факт, що мова йде про захист території, де будують комплекс, підтвердив редакції «Наші гроші. Львів» і заступник міського голови Сколе Роман Чудійович. Але він стверджує, що не знав про перемогу в тендері тих, кому ці роботи найбільш потрібні.

Зліва – будівництво котеджів Василем Петречко і Василем Танчуком

Немає помилок? Вигадаємо!

Історія перемоги «СО Груп» в закупівлі на ліквідацію надзвичайної ситуації заслуговує на окремий блок нашого тексту. Із трьох учасників закупівлі найдешевше ТОВ «Гідробуд-М» відхилили через одну (!) помилку – відсутній лист на обробку персональних даних для однієї людини.

Така ж доля спіткала і пропозицію в 1,28 млн грн від ТОВ «Будпроект ІФ». Учасник мав подати довідку із інформацією про кінцевого бенефіціарного власника компанії, що фірма і зробила.

Зліва – протокол відхилення, справа – інформація з реєстру

Але уповноважена особа замовника Вікторія Піщальник відхилила пропозицію. Мовляв, офіційно в реєстрі не вказано бенефіціарного власника, відтак довідка, надана компанією, не відповідає офіційним даним. Причина настільки безглузда, що пізніше Піщальник стверджувала, що були і інші причини відхилення, але їх вона повідомила лише компанії в приватній переписці і не оприлюднювала на тендерному майданчику.

Про інші причини ми дізналися за запитом. І виявилось, що вони такі ж надумані. «Учасник нібито мав надати листи-згоди на обробку персональних даних на осіб, які надавали в оренду майно, але ж насправді замовник вимагав такі довідки лише на працівників компанії. У листі ще є твердження про те, що замовник може вказати в протоколі відхилення лише одну невідповідність. Це нісенітниця!», – каже експерт із закупівель Юрій Кузько.

На думку експерта із закупівель, виконавчого директора «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрія Кузька, дешевшу пропозицію «Будпроект ІФ» відхилили незаконно.

«Виглядає, що замовник дуже вишуковував зауваження до дешевших пропозицій. Натомість на дрібні огріхи в документах переможця уваги не звернули. Практика АМКУ свідчить, що в таких відхиленнях стають на бік учасника і визнають їх незаконними. Оскільки це спрощена закупівля, то тепер в цього учасника єдиний вихід – це звернутись із позовом до суду», – каже Юрій Кузько.

«Так ми вже вклали свої гроші»

Але повернемось до робіт на річці. Насправді їх розпочали значно раніше. Якщо порівнювати старі і нові супутникові знімки, то чітко видно зміну русла. І значні земляні роботи помітні на знімку від 20 серпня 2019 року.

Вигляд на річку з різницею у п’ять років: 2014 і 2019 роки (дивіться в центр фото і тяніть бігунок)

Лише минулоріч через це виник скандал, бо як виявилось роботи вели без дозволів та проведення оцінки впливу на довкілля (далі ОВД). Два приписи екоінспекції примушували привести територію поблизу річки Кам’янка у належний стан, писали у червні 2020-го львівські сайти ZAXID.NET [3] і Твоє місто [4]. Прокуратура Львівської області також зареєструвала [5] кримінальне провадження.

Вигляд будівництва у червні 2020 року. Скрін із відео Ростислава Тістика

«Вони розширили канал річки, що є позитивним у цих умовах, але водночас він не має форму змійки, яка сповільнює швидкість течії при “спалахаючих повенях”. Випрямлений канал сприятиме пришвидшенню потоку води. А внизу знаходиться водоспад Кам’янка, який екстремально великий потік (що вже не є рідкістю) може зруйнувати його, посунувши каміння. Проводити роботи на річці без дозвільних документів, процедури оцінки впливу на довкілля – це однозначно негативний вплив», – каже директор ГО «Дунайсько-Карпатська програма» Богдан Проць.

За словами експерта, ОВД якраз і проводять для того, щоб зрозуміти природний стан речей, наслідки впливу на довкілля і знайти шляхи мінімізації такого впливу.

Місце будівництва. Скрін із Google Maps

Загалом біля річок Кам’янка та Лужки родини Танчуків і Петречко володіють понад десятьма наділами різної площі і призначення – від індивідуального дачного будівництва до будівництва готельно-ресторанного комплексу. Загальна площа ділянок становить майже 10 гектарів.

Будівництво котеджів на березі річки

Вигляд майбутнього комплексу. Паспорт будівництва

Перші ділянки оформили собі у власність ще у 2017 році, через два роки – ще частину. А навесні цього року Василь Петречко та Василь Танчук стали власниками одразу чотирьох ділянок, одна з яких площею понад 3 га.

Василь Танчук, співвласник «СО Груп», розповів, що взагалі роботи із берегоукріплення планували робити за власні кошти. Але потім Сколівська РДА склала «акт про надзвичайну ситуацію», ліквідовувати яку будуть за бюджетні гроші. Про свою участь в тендері чоловік щиро каже:

«Та ми вже вклали свої гроші, то чому не взяти участь?», – дивується Танчук, але скільки саме вклали – не сказав.

Натомість його бізнес-партнер Василь Петречко стверджує, що насправді в берегоукріплення доведеться вкласти значно більше передбачених 1,4 млн грн, а саме 8 млн грн.

«Я вже туди завіз 380-400 машин каменю, 12 сходових маршів, щоб люди могли до річки безпечно спуститись. 1,4 млн грн – це крапля в морі. А я зацікавлений в тому, щоб роботи якісно були зроблені, а гроші не вкрадені», – каже Василь Петречко.

А минулорічний скандал, каже, не має до них відношення – без дозволів роботи виконував попередній власник землі, чиє ім’я назвати відмовився. І цей невідомий чоловік заплатив 30 тис. грн штрафу.

Однак, як виявили «Наші гроші. Львів», невідомий чоловік – це колишній зять [6] Василя Танчука – Андрій Дорошенко. Йому належала одна із ділянок, яку тепер контролює сам Танчук і Петречко.

Саме на Андрія Дорошенка у вересні 2019 року склали протокол за адмінпорушення, бо без дозволу здійснював земляні роботи із облаштування гідроспоруди – дамби та лінії електропередач за межами села Кам’янка вздовж річки. Але в суді він розповів, що роботи за наймом здійснювала інша людина. Через цю та інші причини справу про адмінпорушення суд закрив [7].

У відповіді на наш запит керівник екологічної інспекції у Львівській області Роман Дасюк підтвердив, що Дорошенко заплатив штраф, але «частково не виконав» приписи. Через це екологічна інспекція видала нові приписи, в тому числі і в червні цього року, про усунення порушень вимог природоохоронного законодавства, – їх досі не виконали.

Щодо кримінального провадження, то досудове розслідування триває досі, проводять експертизу, повідомив речник Львівської обласної прокуратури Данило Антощак.

Надзвичайна ситуація для котеджів

Минулого року одним із головних зауважень до робіт на річці була відсутність проведеної процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). І Василь Петречко, і Василь Танчук у розмові розповіли, що тепер цього документу не треба, бо є якийсь «акт про надзвичайну ситуацію». Історію про надзвичайну ситуацію підтвердив і заступник міського голови Сколе Роман Чудійович.

У ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» і справді вказано, що оцінці впливу на довкілля не підлягає планована діяльність, спрямована виключно на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій.

Ми попросили Сколівську міськраду надати документи, які підтверджують, що була наявна надзвичайна ситуація та її наслідки. У відповідь отримали копію акту обстеження річок Кам’янка і Лужки, який в червні 2020-го затвердила [8] районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

В акті йдеться про те, що 1 червня 2020 року через інтенсивні дощі відбувся значний підйом води в річках, яка зруйнувала береги і пошкодила приватні ділянки. Крім того, високовольтна лінія є під загрозою руйнування, що «може призвести до виникнення надзвичайної ситуації».

Закон дозволяє не проводити ОВД для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Тут же лише прогнозують її виникнення, каже експерт Анатолій Павелко, ознайомившись із документами.

«Попередження надзвичайної ситуації однозначно підлягає оцінці впливу на довкілля. Попередження і ліквідація наслідків наслідків надзвичайної ситуації – це різні речі. Якщо діяльність із ліквідації надзвичайної ситуації не підлягає оцінці впливу на довкілля, то попередження –  підлягає», – каже юрист з питань екології та охорони навколишнього середовища ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Анатолій Павелко.

Крім того, будь-яку надзвичайну ситуацію реєструє Державна служба з надзвичайних ситуацій, яка й веде їхній облік. Начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев повідомив, що в кінці травня – на початку червня минулоріч вони не реєстрували в тому районі такої надзвичайної ситуації. Тобто її і не було.

«Ми попередньо з’ясовували і нам сказали, що ОВД не потрібно робити. Але якщо треба, то ми його зробимо, ми нікуди не дінемось. Роботи ж ще не ведуться? Не ведуться», – визнав заступник міського голови Сколе Роман Чудійович.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/19/ne-na-tomu-berezi/

URLs in this post:

[1] договір: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-22-007660-b

[2] депутат: https://skole-rada.gov.ua/deputatskij-korpus-17-51-20-01-03-2018/

[3] ZAXID.NET: https://zaxid.net/pidpriyemets_zi_striya_planuye_zbuduvati_vidpochinkoviy_kompleks_u_skolivskih_beskidah_n1503225

[4] Твоє місто: https://tvoemisto.tv/news/chy_mozhe_buty_bilya_vodospadu_kamyanka_na_lvivshchyni_novyy_vidpochynkovyy_kompleks_110107.html

[5] зареєструвала: https://tvoemisto.tv/news/prokuratura_lvivshchyny_zareiestruvala_kryminalne_provadzhennya_cherez_nezakonni_roboty_bilya_vodospadu_kamyanka_110475.html

[6] колишній зять: https://reyestr.court.gov.ua/Review/42109391

[7] суд закрив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/85530822

[8] затвердила: https://skole-rda.gov.ua/news/1591707222/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.