- NGL.media - https://ngl.media -

Львівські залізничники відписали майже півмільйона гривень на дезінфекцію, уникнувши конкурсу

18.08.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Регіональна філія «Львівська залізниця» підписала угоду [1] із ПП «Альянс-Новагрупп» на закупівлю дезінфекційних засобів.

Контракт компанія отримала без участі у конкурсі, оскільки «Львівська залізниця» надала замовлення фірмі без проведення аукціону, хоча не мала на це підстав. За прямим контрактом ПП «Альянс-Новагрупп» отримає 474 тис. грн.

У кінці червня 2021 року залізниця спочатку оголосила [2] допорогову закупівлю на придбання «дезінфікуючих засобів для інструментів та обладнання». Водночас «Львівська залізниця» зазначила, що ця закупівля насправді є лише інструментом аналізу ринку. Таким чином у залізниці шукали постачальника, який запропонує найвигіднішу ціну, наголосивши, що товар використають для запобігання поширення COVID-19.

Така практика є доволі рідкісною в системі Prozorro, але не заборонена законом. Серед претендентів найдешевшу пропозицію надало вищезгадане ПП «Альянс-Новагрупп». Компанія пропонувала засіб для миття з антибактеріальним та дезінфікуючим ефектом ТМ «Лео Дез» власного виробництва за 22 грн/л.

Після того «допорогову закупівлю» скасували, а «Львівська залізниця» збиралась укласти договір за так званою «ковідною» процедурою з тим, у кого дешевша ціна. Така процедура дозволяє замовляти товари напряму у постачальника без аукціону.

Але залізниці це не вдалося, оскільки 24 липня у законодавстві відбулись зміни – тепер по «ковідному» звіту можна купувати лише лікарські засоби, вакцини, розхідні матеріали для надання медичної допомоги, обладнання для закладів охорони здоров’я та деякі інші товари, перелік яких затверджено Кабміном.

Відтак «Львівська залізниця» 28 липня підписала прямий договір без відмітки COVID-19. Але і цього вона не мала права робити, каже експерт із публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

«Товари на суму від 50 тис. грн залізниця зобов’язана закуповувати за процедурою спрощеної закупівлі. Вона передбачає можливість участі довільної кількості учасників», ‒ додає Юрій Кузько.

Підписання договорів без проведення спрощених закупівель передбачає штраф для уповноважених осіб замовника від 25 до 51 тис. грн. А у випадку, якщо за ним пройдуть оплати, ще штраф керівникові установи ‒ від 34 до 170 тис. грн. «Центр громадського моніторингу та досліджень» скерує звернення до Держаудитслужби для перевірки закупівлі.

Про постачальника

Приватне підприємство «Альянс-Новагрупп» зареєстровано у Львові, власником є Володимир Корольов. З початку 2020 року фірма одержала держзамовлень на 19,7 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/18/lvivski-zaliznychnyky-vidpysaly-majzhe-pivmiljona-gryven-na-dezinfektsiyu-unyknuvshy-konkursu/

URLs in this post:

[1] угоду: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-30-000437-c

[2] оголосила: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-06-25-000789-a

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.