У реконструкцію світлосигнальної системи аеропорту «Ужгород» вкладуть 79 млн грн

17 Серпня 2021

Міжнародний аеропорт "Ужгород". Фото: wikipedia/VargaA

Міжнародний аеропорт «Ужгород» заплатить 79 млн грн за реконструкцію своєї світлосигнальної системи товариству «Будівельна компанія Атера девелопмент».

Ця система необхідна для орієнтування пілотів під час посадки та зльоту, особливо у темну пору доби або під час несприятливої погоди. За договором підрядник встановить її до серпня 2022 року.

Основним устаткуванням будуть аеродромні вогні ‒ спеціальні освітлювальні пристрої із регульованою яскравістю. Крім цього, прокладатимуть кабелі для їх електрифікації, а також замовили трансформатори, дизельні генератори на випадок відключення електрики та комп’ютерну систему дистанційного керування вогнями.

Із загальної вартості закупівлі у 79 млн грн, на устаткування витратять 46,5 млн грн. Решта коштів ‒ 32,5 млн грн, сплатять за роботи.

Кошти на реконструкцію аеропорт «Ужгород» отримав із субвенції державного бюджету на реалізацію інфраструктурних проектів. Окрім оновлення світлосигнальної системи, планують провести капітальний ремонт місць стоянки повітряних суден аеродрому. На це з держбюджету виділили 17,6 млн грн.

Нагадаємо, 2 червня 2021 року, після дворічної перерви аеропорт «Ужгород» відновив прийом рейсів. Перший регулярний рейс виконала авіакомпанія Windrose. Повноцінно аеропорт мав би запрацювати у вересні, коли Україна отримає дозвіл на управління повітряним простором Словаччини, який розташований поблизу аеропорту. З 9 вересня літаки зможуть здійснювати посадку за аеронавігаційними приладами. Зараз польоти відбуваються за правилами візуальних польотів ‒ тобто за умов, коли погода і видимість достатньо добрі, щоб бачити рух борта відносно землі.

Про тендер

Окрім переможця участь у торгах взяло ще три компанії: ТОВ «Авіа консалт», «Енергосинтез-2006» та «Рікдом». Одна з них, ТОВ «Енергосинтез-2006» зверталась до замовника з вимогою внести зміни до тендерної документації. На думку фірми, аналогічним договором має бути договір на реконструкцію світлосигнальної системи аеродрому. Натомість в якості досвіду приймались будь-який досвід із будівництва об’єктів. Замовник відповів, що має право самостійно встановлювати кваліфікаційні критерії, в технічному завданні великий перелік загальнобудівельних робіт, тому вирішили розширити кількість потенційних учасників.

Найдешевше роботи пропонувало виконати ТОВ «Авіа Консалт» ‒  всього за 40 млн грн. За законом, учасник зобов’язаний обґрунтувати аномально низьку вартість. Фірма цього не зробила, тому її дискваліфікували. Також відхилили ТОВ «Енергосинтез-2006» із пропозицією у 75 млн грн через відсутність низки документів.

Про підрядника

ТОВ «БК Атера девелопмент» зареєстровано у Києві, а його власником є Сергій Гоголь. Згідно з сайтом компанії, фірма будує склади та термінали з металевих конструкцій, а також виконує роль генпідрядника на будівництвах.

З початку 2020 року компанія отримала 8 державних замовлень на 90 млн грн. Усі з них, окрім вищезгаданої, на ремонти цехів та інших нежитлових приміщень у військовій частині А4559 що у смт. Оржів, Рівненської області.