- NGL.media - https://ngl.media -

Суд скасував вирок за хабар екс-голові Сколе Володимиру Москалю

04.08.2021 @ 15:46 в Львів,Новини

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду скасувала [1] вирок колишньому мерові Сколе Володимиру Москалю та екс-керівниці КП «Сколівське житлово-комунальне господарство» Ганні Зінкевич-Домбровській.

Джерело: ухвала суду від 28 липня 2021 року.

Посадовців засудили [2] ще у 2018-му. Володимира Москаля визнали винним у хабарництві та службовому підробленні. Ганну Зінкевич-Домбровську визнали винною також за ч.3 ст. 368 ККУ, а ще за пособництво в злочині. Тоді Москалеві призначили 6,5 років позбавлення волі, а Зінкевич-Домбровській ‒ 5,5 років. Вирок обом також передбачав конфіскацію майна.

За що судили мера

У липні 2015 року міська рада Сколе оголосила конкурс на право оренди нежитлового приміщення площею 150,8 кв. м. Ганна Зінкевич-Домбровська повідомила директорові ТОВ «Вадімір Компані», яке хотіло відкрити в приміщенні магазин, про необхідність сплати 18 тис. грн. За ці кошти обіцяли гарантували перемогу в конкурсі, укладення договору оренди з подальшим сприянням у викупі цього приміщення.

Зінкевич-Домбровська у той час надавала юридичні послуги Сколівській міськраді. Вона також «порадила» фірмі змінити основний вид економічної діяльності на «організацію конгресів і торгівельних виставок», щоб зменшити вартість оренди.

Директор компанії передав гроші Ганні Зінкевич-Домбровській, яка потім розділила їх з Володимиром Москалем. В свою чергу міський голова підписав рішення виконкому, відповідно до якого ТОВ «Вадімір Компані» визнано переможцем у конкурсі, якого насправді не було.

Розгляд в апеляції

Під час алепяційного розгляду адвокати обвинувачених стверджували, що вирок ґрунтується на недопустимих доказах. Мовляв, ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення негласних слідчих дій від 6 серпня 2015 року є незаконними. Таким чином, усі дії слідчих та прокурорів на їхнє виконання (і отримані докази також) є незаконними. Також дії працівників поліції та особи, яка передала хабар, є провокацією вчинення злочину.

Контроль над негласними слідчими (розшуковими) діями є в повноваженнях виключно прокурора, йдеться у тексті рішення. Натомість ідентифікація та помічення грошей, які передали як хабар, проводив старший слідчий поліції, який не був на це уповноважений.

За протоколом, слідчий для подальшого експертного порівняльного дослідження запечатав взірець спецхімпепарату «Промінь-1». Натомість під час дослідження експерт порівняв його із взірцем спецхімпрепарату «Світлячок-М» невідомого походження.

Через це, на думку суду, неможливо достовірно встановити місцезнаходження грошей з 7 до 10 серпня 2015 року (до моменту передачі) і чи саме їх вручили Москалеві та Зінкевич-Домбровській.

Через складений із порушенням протокол ідентифікації та помічення грошових коштів суд визнав деякі здобуті докази «плодами отруйного дерева». Тобто такими, які отримали завдяки інформації, здобутій внаслідок суттєвого порушення прав та свобод людини.

Такими плодом, наприклад, став протокол обшуку, згідно із яким обвинувачена викинула з власної сумочки згорнутий в «конверт» аркуш паперу, де виявили гроші, а також висновок про нашарування спецхімпрепарату «Світлячок-М» на руках Володимира Москаля.

Були й інші порушення та помилки як от протокол про аудіо- та відеоконтроль, де не вказали, якими ж засобами їх здійснювали. Суд визнав недостатнім і слова свідків, які бачили як тодішній міський голова викинув гроші біля Сколівської міської ради. Їхні свідчення в суді є недостатніми без інших доказів, наприклад, аудіо чи відео.

Щодо підробки Володимиром Москалем рішення виконкому, то сплив термін притягнення його до відповідальності за цим злочином.

У висновку судді зазначили:

«Допущені органом досудового розслідування істотні порушення кримінального процесуального закону, які проігноровані судом першої інстанції, дають підстави дійти висновку про невстановлення достатніх доказів для доведення винуватості і вичерпанні можливості їх отримати».

Суд постановив закрити кримінальне провадження і скасувати вирок. Також заставодавцям повернули кошти: 97 тис. грн застави за Володимира Москаля і 25 тис. грн ‒ за Ганну Зінкевич-Домбровську.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/04/sud-skasuvav-vyrok-za-habar-eks-golovi-skole-volodymyru-moskalyu/

URLs in this post:

[1] скасувала: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98688755

[2] засудили: https://ngl.media/2018/03/26/oprylyudneno-vyrok-miskomu-holovi-skole-ta-eks-dyrektoru-mistsevoho-kp-yakyh-za-habar-zasudyly-do-uvyaznennya/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.