- NGL.media - https://ngl.media -

Менеджерам Хом’яка не вдалося оскаржити штраф від Антимонопольного комітету

04.08.2021 @ 08:30 в Львів,Новини

ПП «Науково-виробнича фірма «Екотоп» не оскаржило рішення АМКУ про накладення штрафу на підприємство за антиконкурентні дії на торгах разом із ПП «Ріал».

Господарський суд Львівської області залишив штраф Антимонопольного комітету в силі, відповідне рішення [1] оприлюднили 2 серпня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Йдеться про участь компаній у тендері на реконструкцію очисних споруд Стрия за 1,98 млн грн. Про факт змови журналісти «Наші гроші. Львів» повідомили [2] у жовтні 2019 року. Після публікації юристи проєкту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення в АМКУ.

У березні 2020 року АМКУ оштрафував [3] фірми на 136 тис. грн (по 68 тис. грн кожну). Штраф також не дозволяє компаніям брати участь у торгах впродовж трьох років, тобто до березня 2023 року.

Аргументи сторін

Щоб скасувати рішення Антимонопольного комітету ПП «НВФ «Екотоп» звернулось до суду, де заявило, що рішення прийняте передчасно і без об`єктивного дослідження.

Одним із доказів змови був номер телефону бухгалтера ПП «Ріал» ‒ 0322532371, який повністю співпадає з основним номером їхнього конкурента «Екотоп». Ця компанія зазначила, що для бухгалтерських і юридичних послуг уклала договір із ТОВ «ЮКФ «Юридична ліга». «Ріал» теж обслуговується у цій фірмі.

Також обидва підприємства для ведення бухгалтерії та відправки звітності користуються сервісами, що надаються ТОВ «Техноцентр маяк», і саме тому мають електронні адреси mavak.in.ua. Послугами консалтингу в «Юридичної ліги» також пояснили наявність спільної IP-адреси.

У суді Антимонопольний комітет заявив про безпідставність позову:

«У позові здійснюється фрагментація доказів, з метою їх представлення відірвано один від одного, натомість сукупність виявлених особливостей свідчить про узгодження поведінки».

Компанії надсилали податкову звітність з однієї IP-адреси. Враховуючи систематичність (місяць, квартал, рік), можна зробити висновок про спільний доступ до мережі. Документи у тендерній пропозиції учасників мають однакове походження. А посилання на обслуговування в «Юридичній лізі» є безпідставним, оскільки компанія могла про це повідомити під час розгляду справи в Антимонопольному комітеті. Натомість компанія не надавала заперечень.

Суд вирішив, що АМКУ встановив, що компанії мали можливість обмінюватись інформацією на стадії підготовки пропозицій. Це виключає змагання між учасниками. Усі зібрані комітетом докази підтверджують повне з`ясування обставин та їхню доведеність.

Крім цього, до судів усіх інстанцій звертався і конкурент «Екотопу» ‒ «Ріал», який також намагався оскаржити рішення, але безуспішно.

Фірми Хом’яка

Обидві фірми дотичні до екс-керівника департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Мирослава Хом’яка.

Підприємство «Науково-виробнича фірма «Екотоп» зареєстроване у Львові. Його власником є Орест Горак, а директором – Ігор Івашко. Обидва є керівниками сімейних фірм Хом’яка. Івашко – директором фірми синів Хом’яка «Віп-Захід», де власниками є Богдан та Юрій Хом’яки, сини Мирослава Хом’яка. Орест Горак – колишній директор ТОВ «Інвест-Актив Груп», яке зараз належить Богданові та Юрієві Хом’якам спільно із Назарієм Козопасом.

Підприємство «Ріал» належить Мирославу Даниліву ‒ племіннику Мирослава Хом’яка.

Зараз Мирослав Хом’як претендує [4] на посаду голови Бюро економічної безпеки (БЕБ). Загалом допустили 48 претендентів. БЕБ почали створювати на вимогу МВФ та ЄС на початку 2021 року. Цей орган має стати єдиним, який розслідуватиме злочини, пов’язані з економікою, перейме значну частину повноважень поліції, податкової міліції та СБУ.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/04/menedzheram-hom-yaka-ne-vdalosya-oskarzhyty-shtraf-vid-antymonopolnogo-komitetu/

URLs in this post:

[1] рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98644952

[2] повідомили: https://ngl.media/2019/10/17/liudy-khom-iaka-rozpylialy-2-mil-yony-na-proekti-rekonstruktsii-ochysnykh-sporud-stryia/

[3] оштрафував: https://ngl.media/2020/03/12/lvivskyj-amku-zabanyv-menedzheriv-hom-yaka-yaki-rozigraly-2-miljony-na-onovlennya-ochysnyh-sporud-stryya/

[4] претендує: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/konkyrs-beb/spysok-dopushchennykh-kandydativ.pdf

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.