- NGL.media - https://ngl.media -

Покарані через порушення «сезону тиші» лісгоспи зможуть відновити дію сертифікатів FSC

02.08.2021 @ 09:30 в Львів,Новини

Національне представництво лісової опікунської ради – FSC Україна оприлюднило інформацію про кроки для поновлення дії сертифікатів якості деревини для тих підприємств, які порушили «сезон тиші» та проводили санітарні рубки у період з 1 квітня до 15 червня 2021 року, коли виводять потомство тварини.

Про це порушення «Наші гроші. Львів» раніше написали у тексті «Тихо, вони рубають [1]». Тоді у Львівській області призупинили дію [2] сертифікату FSC 16 лісовим господарствам, національному парку та лісовому селекційно-насіннєвому центру, які підпорядковуються Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства. В межах всієї України через це порушення вперше призупинили дію 11 сертифікатів якості деревини.

Кожен з цих утримувачів порушив ст. 39 Закону України «Про тваринний світ». Поправка до закону, що забороняє санітарні рубки в «сезон тиші», з’явилася ще у 2015 році, але весь цей час порушники та відповідальні особи посилалися на різночитання закону. Тільки в листопаді 2020 році FSC Україна почала вважати таке порушення підставою для призупинення дії сертифікату.

28 липня представництво FSC в Україні оприлюднило позицію організації щодо поновлення дії сертифікатів для порушників сезону тиші. Йдеться про три кроки, які мають зробити утримувачі:

  1. встановити причини збоїв системи управління;
  2. здійснити коригуючі заходи в системі управління;
  3. надати об’єктивні свідчення органам сертифікації належного функціонування системи управління.

Втім чіткого алгоритму практичних дії з боку підприємств та аудиторських компаній немає. Про це у коментарі «Наші гроші. Львів» повідомив аудитор компанії SGS Володимир Ковалишин:

«Чіткої відповіді ніхто не дасть, FSC не ставить конкретних вимог до утримувачів в цьому питанні. Важливо, щоб підприємства продемонстрували здійснення переконливих заходів, які будуть свідчити про те, що такі порушення не повторяться у майбутньому, – пояснює експерт. – Які це будуть заходи – підприємство вирішує самостійно і надсилає інформацію аудиторам».

У свою чергу вони визначатимуть, чи цей перелік коригуючих заходів є достатнім для поновлення дії сертифікату. Аудитор говорить, що кадрові зміни не є пріоритетними в цьому питанні, а більшого значення приділятимуть навчанням працівників:

«У якихось випадках буде достатньо провести аналіз документів та інтерв’ю, в інших – буде необхідність фізичної присутності аудиторів на підприємстві».

Водночас директор FSC Україна Павло Кравець коментує, що поновлення дії сертифікатів не має обмежень в часі і залежатиме тільки від мотивації утримувачів якнайшвидше продемонструвати зміни.

«Ті, хто допустив помилку, – мають можливість виправитися. Ми виклали загальні підходи, але ці рекомендації в кожному з випадків мають бути адаптовані по-різному», – говорить Павло Кравець.

Ситуація з призупиненням дії сертифікатів через «сезон тиші» була особливо складною у Львівській області, оскільки це був останній приклад в Україні, де діяв груповий сертифікат. Утримувачем для 16 лісгоспів було одне обласне управління лісового і мисливського господарства. Відповідно, коли порушення відбулося в одному – Славському лісгоспі, – сертифікат зупинили для всіх.

Аудитор компанії SGS Володимир Ковалишин пояснює, що тепер лісові господарства відмовляться від такої практики і надалі перейдуть на індивідуальну сертифікацію.

А поки цього не сталося Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства може вилучити з групи одного з членів, який припустився грубого порушення та поновити груповий сертифікат FSC. За його словами, цей процес уже розпочався.

Тихо, вони рубають [1]

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/08/02/pokarani-cherez-porushennya-sezonu-tyshi-lisgospy-zmozhut-vidnovyty-diyu-sertyfikativ-fsc/

URLs in this post:

[1] Тихо, вони рубають: https://ngl.media/2021/06/16/tyho-vony-rubayut/

[2] призупинили дію: https://ngl.media/2021/07/02/na-lvivshhyni-pryzupynyly-diyu-sertyfikatu-fsc-16-lisgospam-cherez-porushennya-sezonu-tyshi/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.