Фурдичку дали вісім років за отримання $300 тис. хабара

30 Липня 2021

Орест Фурдичко. Фото з сайту Zaxid.net

Вищий антикорупційний суд визнав винним в хабарництві екс-директора Інституту агроекології і природокористування НААН України Ореста Фурдичка. Його засудили до 8 років позбавленні волі з конфіскацією майна.

Таке рішення 30 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Орест Фурдичко працював гендиректором Державного лісогосподарського об’єднання «Львівліс», був депутатом Львівської облради, а також головою облради, першим заступником голови Держкомітету лісового господарства України та першим заступником міністра охорони навколишнього середовища.

За версією сторони обвинувачення, Фурдичко, працюючи вже на посаді директора Інституту, вимагав та отримав хабар від засновника компанії «Сател Україна» за нерозірвання договору спільної діяльності із будівництва житлового комплексу на земельній ділянці Інституту.

Його затримали ще у грудні 2017 року, неподалік від його місця роботи, одразу після одержання ним першої частини неправомірної вигоди – 300 тис. дол. Загалом його підозрювали у вимаганні 500 тис. дол.

«Суд, зваживши на докази, що були зібрані в рамках досудового розслідування детективами НАБУ та прокурорами САП, визнав ексдиректора Інституту винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України та призначив покарання у виді 8 років позбавлення волі … та конфіскацією майна», – повідомила САП.

Вказаний вирок ще може бути оскаржений протягом 30 днів.

Згідно з декларацією за 2020 рік, Фурдичко має п’ять квартир в Києві (252 к.м), будинок на 275 кв. м на Київщині, квартиру (251 кв. м) з гаражем у Львові, земельні ділянки на Київщині, Nissan Pathfinder 2007 року випуску,  BMW X5 2011 року. Його зарплата за 2020-й в інституті становила майже 625 тис. грн плюс 206 тис. грн пенсії і 55 тис. грн довічної плати за звання академіка НААН України.

Тепер директором Інституту агроекології і природокористування НААН України, згідно з його сайтом, є дружина Ореста Фурдичка Оксана Дребот. Хоча декларацію за 2020 рік вона подавала ще як завідувачка відділу Інституту.