- NGL.media - https://ngl.media -

Закарпатська САД віддала майже 10 млн грн компанії-банкруту за неякісний ремонт

23.07.2021 @ 09:30 в Новини,Ужгород

Київська компанія ТОВ «Люнет» неякісно виконала ремонт 23,3 км дороги місцевого значення Завидово  ‒ Загаття ‒ Іршава (Закарпатська область), але отримала за це частину коштів та стала банкрутом. Про це стало відомо завдяки місцевим активістам, інформацію яких підтвердили експерти Ініціативи із прозорості інфраструктури (CoST).

Компанія «Люнет» уклала угоду з ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» на капітальний ремонт місцевої дороги ще у липні 2020 року. Згідно з договором [1], фірма мала зробити капітальний ремонт за 63 млн грн до кінця 2021 року.

Як повідомили місцеві жителі, роботи компанія виконувала лише з серпня до початку жовтня 2020 року. Всього фірма зробила менше 3 кілометрів дороги і зараз роботи на автошляху не ведуться. Але у вересні 2020 року Служба місцевих автомобільних доріг перерахувала [2] «Люнету» 9,5 млн грн.

Неякісна реконструкція

Експерти ініціативи із прозорості інфраструктури (CoST) перевірили якість виконання робіт і виявили не лише не завершені роботи, але й низку порушень – ремонт проводився не у відповідності до технічного завдання. Зокрема компанія не провела фрезерування дорожнього полотна і заклала лише один шар асфальту замість двох на пошкодженому дорожньому полотні.

Дорога місцевого значення Завидово ‒ Загаття ‒ Іршава. Фото: місцевих жителів

Після перевірки на початку червня поточного року CoST надіслав звернення до голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова та до Служби автомобільних доріг, в якому рекомендував не лише не оплачувати виконані роботи, але й зняти існуюче покриття. Однак за понад півтора місяці реакції від посадовців не було.

Експерт CoST Андрій Плесницький пояснив, чому організація підозрює ймовірні порушення:

«Ми не бачили актів виконаних робіт, їх вартості й чи закладено це в кошторисах. Але ми візуально бачимо, що там не було фрезування, й інші роботи виконані абияк»,— пояснює експерт CoST Андрій Плесницький.

Він також наголошує, що підготовчі роботи такі як знімання старого покриття – одна з складових локального кошторису, котрий оплачується замовником. А договором передбачено, що неякісно виконані роботи замовник, в даному випадку місцева служба автомобільних доріг, може не оплачувати та змусити компанію їх переробити.

Аудитори та прокурори проти дорожників

До проведеної закупівлі мають претензії і в Державній аудиторській службі – на думку аудиторів, ТОВ «Люнет» не мало стати переможцем тендеру. У компанії наявний податковий борг, але фірма не надала документів, які підтверджують його розтермінування.

Натомість замовник повідомив, що перевірив підрядника на сайті податкової, компанія не мала боргів. Це не переконало аудиторів і вони постановили розірвати договір. Але дорожники оскаржують [3] це рішення у суді.

Нещодавно закупівля зацікавила і прокуратуру. 24 червня 2021 року суд почав розглядати позовну заяву прокуратури про визнання недійсною укладеної угоди. Наразі суд переніс [4] підготовче провадження на 7 вересня.

Ні коментарів, ні дороги

В свою чергу у «Службі місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» нам повідомили, що роботи не ведуться виключно через те, що дорога не була включена в перелік робіт, які фінансуються з місцевого бюджету цього року. Але причини цього не повідомили. Так само тут не готові відповісти, чи була відповідь на лист від CoST.

Фахівчиня із зв’язків з громадськістю, яка відмовилась назвати своє прізвище, порадила надсилати всі питання письмово, але відразу попередила, що відповідь буде містити відмову.

«Це є закрита документація, але якщо ви будете просити в письмовому вигляді, ми муситимемо посилатись на щось, чому ні», – щиро зізналась вона.  

Про постачальника

ТОВ «Люнет» зареєстроване у Києві й раніше отримувало держзамовлення лише від Комунального підприємства з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ». У 2017 році компанія отримала держаних замовлень на понад 500 млн грн, переважно на реконструкцію київського зоопарку.

Зараз комунальне підприємство судиться [5] з фірмою про стягнення 2,3 млн грн боргу.

У квітні 2021 року проти компанії порушено справу [6] про банкрутство. Почався розгляд через те, що компанія заборгувала «Асвіо банку» понад 3 млн грн. За даними [7] YouControl, щонайменше 14 компаній та приватних осіб мають майнові претензії до компанії і відкриті виконавчі провадження про стягнення коштів з «Люнету».

Бенефіціарами ТОВ «Люнет» є киянин Олексій Марченко та Юрій Половка із села Заозерне (Херсонської області).

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/07/23/zakarpatske-sad-viddalo-majzhe-10-mln-grn-kompaniyi-bankrutu-za-neyakisnyj-remont/

URLs in this post:

[1] договором: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-05-18-002110-c

[2] перерахувала: https://www.007.org.ua/search#edrpou=43427067&find=true

[3] оскаржують: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97870012

[4] переніс: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98325860

[5] судиться: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97962333

[6] справу: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96482366

[7] даними: https://youcontrol.com.ua/card/tabs/debtors/?id=7935847&tb=debtors&dbp=2

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.