- NGL.media - https://ngl.media -

Мерія оскаржує право власності нащадків Колі Рокеро на земельну ділянку біля «Знесіння»

21.07.2021 @ 09:00 в Новини

Львівська міська рада намагається повернути в комунальну власність земельну ділянку біля парку «Знесіння» площею 0,35 га. Ділянка розташована в парковій  зоні, але сьогодні її власником є ТОВ «Будівельний Альянс-Плюс», і в цільовому призначенні написано «для будівництва і обслуговування житлового будинку». Господарський суд Львівської області розгляне [1] справу вже 27 липня.

За словами очільниці юридичного управління Львівської міської ради Гелени Пайонкевич, це територія постійного користування Регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Це підтверджується і відповідною ухвалою [2] ЛМР про затвердження меж ландшафтного парку.

Справи судові

Спроби повернути ділянку тривають ще з 2018 року. Саме тоді вперше почали з’ясовувати [3] обставини передачі земельної ділянки на вулиці Митрополита Липківського з кадастровим номером 4610137200:08:003:0017 та площею 0,35га у приватну власність. Ця ділянка була у списку ділянок, що їх мерія надала правоохоронцям як такі, що незаконно вибули з комунальної власності, і належала ТОВ «Будівельний Альянс-Плюс». До речі, в цьому списку була і ще одна ділянка, яка теж належала на цьому товариству і за яку судиться [4] мерія – підприємство вже не вперше стає власником ділянок у Львові завдяки сумнівним [5] схемам.

Галицький районний суд Львова наклав арешт на цю землю, але згодом «Будівельний Альянс-Плюс»  оскаржив [6] таке рішення.

Розташування ділянки згідно з зонінгом Львова

Вже у 2019 році прокуратура в інтересах ЛМР звернулась з позовом про витребування ділянки біля парку «Знесіння» і з’ясувалося, що фірма стала власником ділянки на підставі договору купівлі-продажу.

У квітні поточного року поліція відкрила [7] кримінальне провадження щодо  службових осіб регіонального ландшафтного парку «Знесіння» через «зловживання владою або службовим становищем». Слідчі підозрюють, що саме через дії працівників парку земельна ділянка і вибула з комунальної власності.

Привіт з 90-х

За інформацією Публічної кадастрової карти, підприємці придбали ділянку у травні 2017 року. Придбали її вони у нащадків відомого львівського кримінального авторитета 90-х років Миколи Лозинського, більш відомого як Коля Рокеро. Після його загибелі ділянка перейшла у спадщину його двом синам та дружині. Сам Лозинський, за матеріалами судової справи, став її власником у січні 2000 року.

Нагадаємо, Микола Лозинський (Коля Рокеро) був розстріляний у 2007 році у власному автомобілі на проспекті Чорновола. За кермом авто була його дружина, яка отримала вогнепальні поранення.

«Лозинський Микола Степанович став власником ділянки на підставі договору купівлі-продажу №387 від 26 січня 2000 року, Державний акт на право власності було видано 26 травня 2000 року», – розповіла в коментарі «Нашим грошам. Львів» Гелена Пайонкевич.

Вона також наголосила, що Львівською міською радою жодних рішень щодо передачі у власність цієї ділянки ні Лозинському, ні будь-яким іншим особам не приймалося. Згідно з зонінгом, ділянка розташована у парковій зоні. Окрім того, земельна ділянка є вільною від забудови, об’єкти нерухомості, які б належали Лозинському чи іншій особі на праві власності тут відсутні.

Нащадки Рокеро

Для вирішення справи прокуратура з минулого року намагається викликати [8] до суду для залучення до справи нащадків Миколи Лозинського, проте жодного разу вони так і не з’явились. Суду вдалось офіційно з’ясувати лише адресу одного з синів на вулиці Братів Рогатинців. Але за даними сервісу YouControl, тут також зареєстрована і дружина Лозинського Олександра Лозинська, яка є власницею кількох підприємств.

Свідоцтво про право на спадщину дружина та сини отримали 16 травня 2021 року. Вже через 9 днів продали її «Будівельному Альянсу-Плюс».

Історія Альянсу   

ТОВ «Будівельний Альянс-Плюс» зареєстроване у 2006 році у Львові. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових приміщень. Власником 80% підприємства тернополянин Ігор Гуда. Ще по 10% належить КУА «Національний резерв» і ТОВ «Будівельний альянс», яке пов’язане з екс-банкіром Віталієм Ломаковичем.

Ігор Гуда володіє цілою низкою будівельних фірм в Тернополі, зокрема, ТОВ «Креатор-Буд», яке фігурує в кримінальному провадженні [9] через підробку документів.

У Львові «Будівельний Альянс-Плюс» також  відомий [4] тим, що планував розпочати будівництво на вулиці Пасічній,146, але міська рада запідозрила підробку документів і не видала містобудівні умови та обмеження. Згодом виявилось, що фірма, яка продала ділянку «Будівельному Альянсу-плюс», отримала її незаконно.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/07/21/meriya-oskarzhuye-pravo-vlasnosti-nashhadkiv-koli-rokero-na-zemelnu-dilyanku-bilya-znesinnya/

URLs in this post:

[1] розгляне: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97853652

[2] ухвалою: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/391A4B143B7C21C6C2257C310036EE2C?OpenDocument

[3] з’ясовувати: https://reyestr.court.gov.ua/Review/73512568

[4] судиться: https://ngl.media/2018/01/31/apelyatsijnyj-sud/

[5] сумнівним: https://ngl.media/2017/10/11/vkrasty-zemlyu-u-lvova-sposib-1/

[6]  оскаржив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/76117553

[7] відкрила: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98289721

[8] викликати: https://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/pres-centr/news/1019251/

[9] кримінальному провадженні: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98134428

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.