У Жовкві купили шкільні меблі, що не відповідають державним стандартам

14 Липня 2021

фото умовне. Джерело: Освіторія

Жовківський районний суд підтримав клопотання прокуратури та продовжив термін досудового розслідування у справі про закупівлю невідповідних меблів для Нової української школи відділом освіти Жовківського району. Розслідування щодо службової недбалості посадовців РДА продовжили до січня 2022 року.

Джерело: ухвала від 7 липня 2021 року.

Розслідування у цій справі поліції веде вже рік – кримінальне провадження було відкрите у липні 2020 року. На думку слідчих, працівники відділу освіти Жовківської РДА у 2018 – 2019 рр закупили шкільні меблі, що не відповідають вимогам ДСТУ.

За матеріалами справи відомо, що рахункова палата під час перевірки виявила 1455 одномісних учнівських столів, у яких кут нахилу стільниці стола не відповідає державним стандартам. Таким чином, ці шкільні меблі не можуть використовувати учні.

АМКУ і вінницька справа    

У період з 2018-2019 років Жовківський відділ освіти провів три тендери для закупівлі шкільних меблів на суму близько 4 млн грн. Переможцем було обрано ТОВ «Мірос груп», яке неодноразово отримувало штрафи від АМКУ за фіктивну конкуренцію та тендерні махінації під час закупівлі шкільних меблів. Востаннє фірму оштрафували на 136 тис.грн.

Фірма є найбільшим постачальником шкільних меблів на Львівщині, з 2017 по 2019 отримала державних замовлень на суму близько 12,4 млн грн. Найбільше державних замовлень фірма отримала в 2019 році – 6 млн грн.

Меблі, що постачає підприємство, виробляє ТОВ «Торговий дім «Аншар», офіційним представником якого і є «Мірос Груп». При цьому, «Аншар» є основним виробником меблів для НУШ не лише на Львівщині, і не лише львівська поліція звернула увагу на їхні меблі.

До прикладу, Прокуратура Вінницької області звернулася до суду через невідповідність вимогам ДСТУ меблів для школярів придбаних у 2018 році відділом освіти Мурованокуриловецької РДА. Проти керівниці відділу освіти відкрили кримінальне провадження за службову недбалість.  Суд призначив умовний термін покарання, а судова експертиза встановила, що меблі дійсно не відповідають державним стандартам.

Про постачальників і виробників

Торговий дім «Аншар» з юридичною адресою у Львові сьогодні належить мешканці Дніпра Олені Свєт. На момент найбільших закупівель меблів для НУШ фірма належала Тетяні Бездітній з Вінниці.

ТОВ «Мірос груп» зареєстрована 2017 року в Києві. На даний час керує та володіє товариством азербайджанець Шамін Бабазаде. На момент закупівлі Жовківською РДА шкільних меблі власником та керівником фірми був мешканець Вінницької області Володимир Павлюк.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Компанії, які розігрували закупівлі шкільних меблів, отримали новий штраф і «бан» від АМКУ