Прокуратура не добилася знесення будинку «Електрону» на Чупринки

12 Липня 2021

Проєкт майбутньої багатоповерхівки "Електрону" на вул. Генерала Чупринки, 130 у Львові (візуалізація забудовника)

Господарський суд Львівської області відмовив у знесенні багатоповерхового житлового будинку для викладацького складу і наукових співробітників ПАТ «Концерн-Електрон». Йдеться про будівництво на вул. Генерала Чупринки, 130 біля парку «Піскові озера» у Львові.

Джерело: рішення від 23 червня 2021 року.

Позов про знесення будинку до суду надіслала Франківська окружна прокуратура Львова. Як стверджував прокурор, будинок зводять без відповідного дозволу Міністерства культури та інформаційної політики. Окрім того, його будують, незважаючи на припис Мінкульту про зупинення будівництва до отримання такого дозволу. Тому він вважає таке «будівництво самочинним та таким, що підлягає знесенню».

Однак на ці аргументи суддя Мар’яна Король зазначила, що будівництво не має ознак самочинного. Зокрема, через те, що забудовник зводить багатоповерхівки на призначеній для цього ділянці, має містобудівні умови та обмеження та дозвільні документи від інспекції ДАБК у Львові.

Окрім того, прокурор не надав доказів про те, що будівництво багатоповерхівки в історичному ареалі Львова в межах охоронних зон пам’яток архітектури є підставою для визнання її самочинною та знесення.

Про будівництво

Містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинків на вул. Генерала Чупринки, 130 під багатоповерхівки ПАТ «Концерн-Електрон» − «Навчальний науково-виробничий комплекс «Електрон» отримав у вересні 2019 року. Нагадаємо, ПАТ «Концерн-Електрон» спеціалізується на машинобудуванні, зокрема трамваїв, тролейбусів та спецавтомобілів.

Будинок для викладачів та співробітників зведуть висотою 24,5 метрів. Як написав «Львівський портал», на ділянці будівництва розташовані Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола «Львівської політехніки», а також різні будівлі «Електрону».

Згідно з планом зонування, ділянка розташована в зоні вищих навчальних закладів та закладів середньої спеціальної освіти. Допустимими видами забудови тут передбачені житлові будинки для викладацького складу і наукових співробітників.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.