Виконком з порушеннями дозволив будівництво в центрі Львова

09 Липня 2021

Візуалізація будівництва з виконкому

Виконавчий комітет Львівської міської ради 9 липня проголосував за видачу містобудівних умов та обмежень ОСББ «Грушевський» на будівництво будинку на вул. Поповича, 6 поблизу проспекту Шевченка у Львові.

Питання розглядали на виконкомі вже вдруге. 14 червня виконком переніс його розгляд після виступу активістів на засіданні виконкому. Тоді міський голова Львова Андрій Садовий ініціював виїзне засідання на місце майбутнього будівництва. При цьому він зазначив, що хотів би, щоб вже цього місяця «поставили крапку в цьому питанні».

У червні крапку так і не поставили. Але на сьогоднішньому засіданні виконкому головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що будинок знаходиться в поганому стані і є технічний висновок, що він підлягає демонтажу, а також, що на цій території треба провести укріплення ґрунту.

Андрій Садовий заявив, що таке будівництво можливе лише, якщо «зняти проблематику по мережах» та залишити фрагменти будинку у новому проєкті. А тому рекомендував провести архітектурний конкурс.

«Я дивлюсь на цю споруду, яка там зараз є, то вона не є окрасою. Якщо б це була австрійська доба, це б знесли – навіть ніхто б не думав. Ми проти знесення, ми за те, щоб зберегти елементи цієї будівлі. Ми повинні максимально використати елементи цієї будівлі, щоби зберегти тяглість, але зняти аварійність», – сказав Андрій Садовий.

Також з окремими зауваженнями виступив член виконкому Андрій Москаленко:

«В жодному випадку мова не може йти про демонтаж. В нас є сформована вулиця, історичний ареал. Тому цей проєкт має бути відкореговано. Ми зберігаємо частину будівлі, елементи. Можливо, тут має бути архітектурний конкурс. Треба радитись з архітекторами як усунути аварійність і щоб відповідав зовнішній вигляд. Але принципово важливим є те, щоб вилучали слово демонтаж, щоб не створювати непотрібні преценденти».

Після цього Андрій Садовий зауважив, що «було б корисно долучити сюди академію мистецтв, щоб влаштувати там певні елементи мистецтва» і:

«Є аварійний стан будівлі, мереж, дороги і заявник готовий включитися в цей процес реконструкції. І є активісти, які не хочуть там монстра і щоб вулиця зберегла свій вигляд. Тому задача через архітектурний конкурс напрацювати такий вигляд будівлі, щоб ця будівля була окрасою і мала елементи сьогоднішньої. Щоб вона була пам’яткою архітектури 21 ст. Лише з такими доповненнями ми можемо голосувати. І заявник має поставити свій підпис, що він з цим всім погоджується».

Що будуватимуть

Будинок на Поповича, 6 планують збудувати висотою 22,1 метрів, хоча на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міськради йшлося про максимальні шість поверхів будівлі. Будинок складатиметься із 15-20 квартир. Також передбачений одно-дворівневий підземний паркінг на 8-15 автомобілів.

Проєкт майбутньої будівлі на вул. Поповича, 6 (візуалізація забудовника), який тепер ймовірно змінять

За генпланом Львова, ділянка розташована в межах житлової забудови, де дозволено максимум чотири поверхи. Затвердженим детальним планом території депутати встановили на ділянці зону багатоквартирної житлової забудови (Ж-3), хоча план зонування Галицького району не затверджений.

Ділянка майбутньої будівлі також належить до історичного ареалу Львова, тому забудовник повинен погодити своє будівництво в Міністерстві культури та інформаційної політики. Крім того, Мінкульт наголошував, що не можна видавати містобудівні умови та обмеження в центрі міста без затвердженого історико-архітектурного опорного плану (ІАОП). Львів мав затвердити ІАОП до 1 січня 2019 року, однак досі не зробив цього. Окрема проблема – Львів не затвердив належним чином межі історичного ареалу.

Історія скандалу

Скандал довкола цього будівництва триває з вересня 2020 року, коли депутати міськради затвердили детальний план території і дозволили знести двоповерховий будинок, на місці якого планували збудувати новий.

Наявний будинок не є пам’яткою архітектури, але місцеві мешканці різко виступили проти нового будівництва, оскільки вважають, що воно може створити загрозу руйнації довколишніх будинків. Міський голова Львова Андрій Садовий тоді наклав вето на цей документ. Новий детальний план затвердили вже у лютому 2021 року.

Двоповерховий будинок на Поповича, 6

Цікаво, що тоді за цей ДПТ проголосував і депутат Львівської міської ради від партії «Європейська солідарність» Назарій Бербека. Він заявив, що немає конфлікту інтересів щодо цього питання, оскільки ще у 2017 році реалізував майно, яке йому тут належало. Натомість, як з’ясувала активістка Ірина Юзик, це не відповідає дійсності.

Згідно з документом, який Ірина Юзик оприлюднила на свій сторінці у  Facebook, у 2019 році Назарій Бербека як один із мешканців будинку підписав пропозицію щодо будівництва нового житла на місці старої будівлі.

Зараз чинний депутат ЛМР Назарій Бербека нібито не причетний до будівництва. Він був серед засновників ОСББ «Грушевський» до 2018 року разом зі своїм бізнес-партнером Тарасом Дідиком. З жовтня 2020 року до ОСББ входять четверо осіб, серед яких 80-річна Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака, колишнього директора «Львівтеплоенерго» та голови правління «Львівгазу».

Іншими засновниками ОСББ є Микола та Лілія Князевичі та 81-річний Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України, а його батьком ймовірно є Князевич Микола Михайлович, колишній податківець. Батько Назарія Бербеки, Володимир, також працював заступником голови ДПА у Львівській області.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.