Працівники закарпатської меблевої фабрики розіграли понад півмільйона для роботодавця

09 Липня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: ШоТам

Дитячий оздоровчий табір «Зачарована долина» (Іршава) підписав договір із приватною підприємицею Мариною Лях на придбання меблів за 575 тис. грн.  Підряд підприємиця виграла виграла для місцевої меблевої фабрики   «К’лен».

За договором, дитячий табір замовив 170 найменувань меблів та їх комлектуючих. Придбали 20 односпальних та 10 двох’ярусних ліжок по 3,6 тис. грн та 7,6 тис. грн, 10 шаф ‒ по 15,7 тис. грн. А також матраци, столи та стільці. Усі меблі будуть виготовлені із зрощеного бука.

Підставні ФОПи меблевої фабрики

Участь у торгах, окрім переможиці Марини Лях, взяла приватна підприємиця Ганна Юрченко із остаточною пропозицією на 21 тис. грн дорожчою. Лях та Юрченко завантажили документи з різницею лише у півгодини. Документи підприємицям готувала одна особа – вони відскановані в одній програмі, та мають однакового автора. Окрім цього, і Лях, і Юрченко групують довідки в однаковому порядку та припускаються ідентичних помилок хоча замовник не надавав шаблонів.

При цьому, обидві підприємиці пропонували меблі одного виробника – ТОВ «К’лен». А Ганна Юрченко не приховує своє місце на роботи – на своїй сторінці в Facebook  вона пише, що працює на фабриці «К’лен». Під час даної закупівлі вона виступила, фактично, технічним учасником, зокрема, не надала необхідних сертифікатів від виробника.

ТОВ «К’лен» зареєстровано у селі Ільниця на вул. Лесі Українки 7. А його власниками є Михайло та Марина Лєндели. Ганна Юрченко теж прописана за цією адресою і раніше мала прізвище Лєндел.

У свою чергу, Марина Лях також пише у соціальній сторінці, що працює на цю меблеву фабрику, а на тендері вказувала електронну пошту «klenua@hotmail.com».

Окремо варто відзначити те, що у тендерній документації представники тендерного комітету табору додали як приклад фото меблів, що співпадають з продукцією фабрики «К’лен». Ми намагались з’ясувати чому тендерний комітет ілюстрував техзавдання саме цими зображеннями, але жоден телефон у таборі не обслуговується.

Про постачальника

За даними Youcontrol, у 2019 році Марина Лях підписала контракт на 172 тис. грн, окрім вищезгаданого тендеру, отож зараз має держзамовлень на 747 тис. грн. Ганна Юрченко ‒ менше ніж на 50 тис. грн.

Варто зазначити, що ТОВ «К’лен» також отримувало замовлення у 2017-2018 рр., але на переважно від лісових господарств на послуги з лісозаготівлі. За цей період ‒ 6,4 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.