Виконком переніс розгляд житлового будівництва на землі, яке місто безкоштовно віддало садовому товариству

02 Липня 2021

Візуалізація забудови із містобудівної ради

Виконавчий комітет Львівської міськради сьогодні, 2 липня, переніс розгляд питання про затвердження містобудівних умов та обмежень на будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудованими об’єктами громадського обслуговування на вулиці Лисеницькій – поблизу Винниківського лісопарку і парку «Погулянка».

«Бізнес інвест інтернешнл Україна» хоче збудувати 8 секцій приблизно на 100 квартир не вище 18 метрів від землі до кінця даху, але конструктивні елементи можуть мати висоту і 21 м.

Схема будівництва із містобудівної ради

Ділянка, де хочуть будувати. Зображення із містобудівної ради

Компанія-забудовник зареєстрована ще у 2014 році, її власниками були Марія та Володимир Швед, з чиїм іменем у Львові пов’язані кілька будівельних скандалів. Зокрема, реконструкція будинку без дозвільних документів на вул. Зеленій, знищення цінної мозаїки на магазині «Океан», будівництво в парку «Знесіння».

Тепер власником фірми є Руслан Федушко, який водночас зареєстрований приватним підприємцем із основним видом діяльності «комп’ютерне програмування». А шість років тому шукав роботу оператора колцентру.

Ініціатором перенесення питання став міський голова Львова Андрій Садовий, який пригадав, що лише нещодавно цю землю виділяли садовому товариству (про це нижче).

Зауваження до будівництва

У травні це будівництво розглядали на архітектурно-містобудівній раді, де член ради Віталій Дубина зауважив про необхідність внесення змін до існуючого детального плану території, оскільки він не передбачає на цій ділянці багатоповерхову квартирну забудову. В результаті за цей проєкт проголосувало лише дев’ять членів ради, один був проти, ще семеро – утримались.

Згідно з генпланом міста, це територія житлової забудови пониженої щільності. Зонінгом тут визначено зону садибної житлової забудови, де дозволені окремо стоячі житлові будинки не вище 3-х поверхів і висотою 15 метрів до гребеня даху. І лише як виключення дозволяються 4-поверхівки з квартирами до 18 метрів. Інформація щодо 21 метра висоти конструктивних елементів відсутня.

Землю виділяли членам садового товариства

Лише у лютому Львівська міськрада надала ділянки, де хочуть будуватимуть багатоквартирні житлові будівники, членам обслуговуючого кооперативу «Садове товариство «Бузок Люкс» як присадибні, перевівши їх із земель сільськогосподарського призначення.

До проєкту ухвали були зауваження в.о. голови Личаківсько районної адміністрації Львова про те, що реалізація вільних земельних ділянок відбувається на конкурсі. Крім того, до міськради звернувся керівник кооперативу, хоча ділянки виділяють не юридичній особи, а фізичним особам.

В результаті на сесії на це рішення проголосувало 47 депутатів від усіх політичних сил: «Європейської солідарності», «Самопомочі», «ВАРТА», «Голосу» та «Свободи».

Нові власники землі

Одинадцять ділянок площею майже 0,8 га, які отримали члени кооперативу, з травня цього року змінили власників. Тепер вони належать ТОВ «Укренерго», а цільове призначення змінили на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

«Укренерго» на наступний же день після отримання ділянок у власність передало право користування ними для забудови «Бізнес інвест інтернешнл Україна», яке й звернулося за отриманням містобудівних. Згідно з Публічною кадастровою картою, вартість ділянок, де має бути будівництво, становить понад 430 млн грн.

«Укренерго» контролюють Олена і Тарас Керницькі. Тарас Керницький – екс-депутат Львівської облради, який займається видобутком газу, є співвласником хлібопекарського підприємства «Галицька здоба» із екс-депутатом Львівської міськради Назаром Палідовичем. Саме братові Керницького минулоріч облрада дозволила викупити без конкурсу вілли-пам’ятки «Замок Лева».

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.