Працівницю Рудненської сільради через суд викликали на допит щодо незаконно розданої землі

02 Липня 2021

Рудне. Фото: Дмитро Ванькевич (Wikipedia)

Суддя Залізничного районного суду міста Львова Дмитро Боровков  ухвалив привід на допит спеціалістки з питань містобудування Рудненської сільради Христини Коваль, яку викликають у якості свідка в рамках досудового провадження щодо виділення земельних ділянок в межах залізничної санітарно-захисної смуги. Слідчі стверджують, що вона «неналежно виконала свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них» і вже неодноразово не з’явилася за повісткою до поліції.

Джерело: ухвала, оприлюднена 25 червня 2021 року.

Слідство встановило, що працівниця сільради з питань містобудування отримувала на перевірку проекти землеустрою щодо відведення восьми земельних ділянок на території смт. Рудне Залізничного району Львова. За матеріалами справи, вона не встановила місце розташування земельних ділянок згідно з генпланом й не перевірила цільове призначення та форму власності. Вказані землі перебувають у межах смуги відведення залізниці. За інформацією Держеокадастру, поблизу цих земель знаходиться санітарно-захисна зона.

Проте, в кінці 2020 року в межах санітарно-захисної зони залізниці на території смт. Рудне було виділено низку ділянок для ведення індивідуального садівництва та передано їх у приватну власність. За інформацією слідства, така приватизація всупереч земельному законодавству спричинила матеріальну шкоду державі на суму 1,9 млн грн.

 «Санітарно-захисна зона залізниці – дуже важлива, тут заборонено будувати не лише житло, але й інші соціальні об’єкти. Тут не може бути ніяких землевідведень» – пояснює фахівець з питань містобудування Георгій Могильний.

За даними Публічної кадастрової карти, однією з ділянок тут володіє франківчанка Христина Білінська, яка є співзасновницею ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО». Іншою ділянкою володіє приватний підприємець Олег Чура, який займається оптовою торгівлею будівельними матеріалами. Ще одна – у власності підприємця Володимира Мацьків, який зареєстрований у селищі Рудне та займається автоперевезеннями. Ще дві ділянки мають приватне право власності, але не зазначено власника. Одна з цих ділянок має архівний кадастровий номер та розділена на дві.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.