Прокуратура подала апеляцію на мирову угоду по львівським ринках

30 Червня 2021

Фото: 032.ua

Судді Західного апеляційного господарського суду розпочали розгляд скарги Львівської обласної прокуратури на затверджену мирову угоду між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини» стосовно ринків «Підзамче» та «Винниківський».

Нагадаємо, що 3 червня 2021 року госпсуд затвердив мирову угоду, згідно з якою міськрада визнає право власності на два ринки Львова за цією компанією та право постійного користування землею під ними. Взамін місто отримає лише 18,53 млн грн.

Львівська обласна прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Скаргу прокурорка обґрунтовує невідповідності законодавству про самоврядування та приватизацію майна, оскільки воно було відчужене без аукціону або викупу. У апеляційній скарзі йдеться про витребування майна з приватної власності, скасування державної реєстрації прав власності на ринки, а також визнання недійсними договорів іпотеки «Дари Львівщини» із двома пов’язаними компаніями.

Прокурорка в суді повідомила, що вартість ринків, зазначена в мировій угоді, є заниженою на 1 млн грн. Ця ціна визначалася із розміру орендної плати, а не для продажу. Представник «Дари Львівщини» і водночас депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності» Юрій Ломага розповів, що Львівська міська рада погодилась на таку ціну, і вона є більшою від тієї, що була станом на 2017 рік, на 1 млн грн, а не менша.

«Львівська міська рада цією мировою угодою визнає право власності на вже зареєстровані об’єкти, які знаходяться у власності «Дари Львівщини». Щодо вартості, то у матеріалах справи знаходиться експертна оцінка майна, яка пройшла рецензію і вартість визначена відносно експертної оцінки», – сказала представниця Львівської міської ради Оксана Штоломоха.

«У 2001 році між управлінням ресурсів ЛМР та ТОВ «Дари Львівщини» було укладено договір оренди цілісного майнового комплексу, предметом якого є ці ринки. По даний час діє цей договір оренди до липня 2021 року, і там зазначено, що оренда не є передачею права власності. В акті прийому-передачі відсутні відомості про передачу нерухомого майна», – апелювала прокурорка.

Крім того, прокуратура також вважає, що підприємство всупереч закону отримало земельні ділянки в постійне користування.

На відміну від позиції Львівської міськради, представник управління комунальної власності міськради підтримав апеляційну скаргу прокуратури.

На засідання суду не з’явилися представники двох інших фірм, «Винниківський шлях» та «Галицький шлях», з якими уклало договір іпотеки «Дари Львівщини». Через це засідання відклали на 29 липня 12:30.

Передісторія

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою депутата Львівської облради (а раніше міськради) від «Європейської солідарності» Григорія Козловського. Державні реєстратори переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

Потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює Григорій Козловський, депутат Львівської міської ради від ЄС (24 травня офіційним власником «Винниківський шлях» стала дружина депутата Юлія Козловська) та адвокат Козловського Олексій Різник, який є депутатом ЛМР від ЄС.  Цікаво, що здійснюючи оборудку з іпотекою, компанія сама передавала майно під 24 млн грн.

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило це рішення.

Ринки «Винниківський» та «Підзамче» віддадуть Козловському за 18,53 млн грн – суд затвердив мирову