Візит-центр у Шевченківському гаю добудує фірма львівського забудовника за 46 млн грн

25 Червня 2021

Проект візит-центру у Шевченківському гаю

Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького опублікував повідомлення про намір укласти договір із ТОВ «Бізнес-вектор ДК» на будівництво інформаційно-освітнього центру за 45,95 млн грн.

Нагадаємо, будівництво центру в Шевченківському гаю планують ще з 2016 року. Перші закупівлі оголосили у тому ж році. Тоді його очікувана вартість становила 18,3 млн грн, але на торги не вдалось провести через те, що на них не подавалась достатня кількість учасників. У 2017 році за його будівництво були готові заплатити вже 24,3 млн грн. Але і тоді тендер не вдалось провести через недоліки в документах учасників – відхилили всіх.

У жовтні 2018 року музей нарешті знайшов підрядника. Ним стало ТОВ «Будкомінвестиція», а вартість майбутніх робіт оцінили в 28,2 млн грн. Ще в жовтні 2019 року міська рада повідомляла, що підрядник розпочав і виконує роботи на об’єкті. Але  у лютому 2020 року музей розірвав з фірмою договір. Компанія мала повернути будматеріали та авансові платежі, але не зробила цього. Тому музею довелось витребувати кошти через суд.

У червні 2021 року суд задовольнив позов та зобов’язав «Будкомінвестицію» повернути 3 млн грн авансових платежів та будівельні матеріали загальною вартістю 675 тис. грн і 329 тис. грн.

Новий старт і новий кошторис

У квітні 2020 року музей провів нові торги і уклав договір із ТОВ «Бізнес-Вектор ДК», тоді вартість контракту становила 30,2 млн грн. Але закупівлею зацікавилась Державна аудиторська служба, розпочала її перевірку і виявила, що провели тендер з численними порушеннями. Договір із компанією розірвали майже через півроку ‒ у лютому 2021 року, пославшись на результати моніторингу ДАСУ.

Але ще у серпні 2020 року музей замовив нову проектно-кошторисну документацію на проєкт адмінбудівлі поруч із візит-центром за 1,5 млн грн. У цій закупівлі ДАСУ також знайшло порушення – документація зі сторони замовника була складена з помилками. Новий договір вдалось укласти вже у листопаді 2020 року.

Скільки грошей вклали у будівництво

Новий кошторис, за словами юристконсультантки музею Людмили Колішенко, був необхідний через внесені у проєкт зміни, зокрема зміни підключення деяких мереж.

«Зросла вартість матеріалів відносно кожної попередньої закупівлі, заробітна плата. Крім того, був ряд змін в проєкті. Наприклад, змінили підключення мереж та комунікацій (вода, каналізація), перепланування кухонних приміщень, дитячої частини. Також центр планують обладнати більш сучасним обладнанням, а також виправити попередні відхилення від проєкту», – пояснила вона.   

Нагадаємо, за проєктом центр складатиметься з однієї будівлі, розділеної на чотири частини: транзитно-інформаційна зона головного входу, виставкової зони, науково-освітньої (для проведення майстер класів та конференцій), дитячого простору та технічних приміщень. Також передбачається облаштувати поблизу амфітеатр.

По сім мільйонів за рік     

Зараз роботи з будівництва візіт-центру не ведуться – вони розпочнуться після підписання договору. Щоправда, частину робіт вже провели і ТОВ «Бізнес-вектор ДК», і попередній підрядник «Будкомінвестиція» в попередні роки та отримали за це оплату, як повідомили в музеї. Нова сума у 46 млн грн за новою угодою передбачена на виконання решти будівництва.

За допомогою угод на сайті електронних закупівель Prozorro ми порахували, скільки коштів Музей народної архітектури і побуту вже витратив на будівництво центру:

  • 6,07 млн грн отримав перший підрядник ТОВ «Будкомінвестиція». Але червні поточного року суд зобов’язав повернути 3 млн грн та будівельні матеріали на суму 675 тис. грн.
  • 1,49 млн грн ‒ ТОВ «Інститут проектування Комфортбуд» за новий кошторис.
  • 4,95 млн грн ‒ вже отримало ТОВ «Бізнес-вектор ДК» за частину виконаних робіт згідно з угодою від 2020 року.

Отож, якщо вартість будівництва більше не зросте, інформаційно-освітній центр коштуватиме щонайменше 56 млн грн.

Про підрядника

ТОВ «Бізнес-вектор ДК» зареєстровано у Львові, а його власником є забудовник Тарас Дідик. Компанія володіє торговою маркою «Нова оселя», під якою проводить будівництво житла у Львові. Також Тарас Дідик є співвласником ТОВ «Експлуатаційна служба «Нова оселя» разом із Назарієм Бербекою ‒ депутатом міскради від «Європейської солідарності».

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.