Виконком погодив будівництво багатоповерхівки на місці новоявленої пам’ятки архітектури

18 Червня 2021

Забудовники обіцяють зберегти фасад історичної вілли. Ввізуалізація забудовника

Виконавчий комітет Львівської міської ради в п’ятницю, 18 червня, затвердив містобудівні умови та обмеження Олександрі Осташевській на реконструкцію будинку з надбудовою та прибудовою на вул. Євгена Коновальця, 21 у Львові.

Йдеться про фактично нове будівництво висотою 22,3 метри на місці вілли Яна Іжицького. Цю будівлю в червні 2020 року Львівська обласна державна адміністрація внесла до Переліку об’єктів культурної спадщини. Згідно з цим розпорядженням, вілла на вул. Євгена Коновальця, 21 претендує на статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення.

За проєктом, шестиповерхівка матиме громадські приміщення та підземний паркінг. Забудовники обіцяють зберегти історичний фасад вілли.

Забудовники обіцяють зберегти фасад історичної вілли. Ввізуалізація забудовника

Питання затвердження будівництва на місці вілли Яна Іжицького переносили декілька разів. Проте на сьогоднішньому засіданні члени виконкому практично не обговорювали цього будівництва. Не виступила із зауваженнями очільниця управління охорони історичного середовища міськради Лілія Онищенко-Швець.

Раніше вона розповіла редакції «Наші гроші. Львів», що Міністерство культури та інформаційної політики не затвердило внесення будинку до реєстру пам’яток архітектури. При цьому, як зазначила очільниця, проблема виникла з розглядом листів, і цю ситуацію пробували з’ясувати обласні чиновники.

Теперішній вигляд вілли на вул. Євгена Коновальця, 21. Фото забудовника

У лютому 2020 року будівництво на вул. Євгена Коновальця, 21 погодила архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики та консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища Львівської міськради. Розробником містобудівного розрахунку було ПП «Ейвіар Інжиніринг», власником якого є архітектор Роман Романець, колишній бізнес-партнер ексголовного архітектора Львова Юліана Чаплінського.

Нагадаємо, вперше про забудову ділянки на вул. Євгена Коновальця, 21 почали говорити в 2012 році. Тоді Львівська міська рада хотіла передати ділянку в постійне користування НУ «Львівська політехніка» для будівництва багатоквартирного будинку. Щоправда, університет цієї процедури не продовжив. Наступного разу про наміри забудувати цю територію заявили вже у 2017 року. Мешканці створили петицію за збереження будинку від зносу, однак вона не набрала потрібної кількості голосів.

Про забудовника

Як раніше писали «НГ. Львів», у 2018 році власницею ділянки стала дочка львівського бізнесмена Тараса Хмеловського – Олеся Лисиця. На сьогодні будинок та ділянка належать Олександрі Осташевській, яка й отримала поточні містобудівні умови та обмеження. А об’єкт нерухомості та земля дісталися їй від ТОВ «Коновальця 21» під час виходу зі складу товариства.

Власницею фірми «Коновальця 21» є вищезгадана Олеся Лисиця, а очолює фірму її батько − Тарас Хмеловський. Він у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку» (згідно з останнім наявним звітом на SMIDA). Це підприємство 2013 року через суд викупило частину приміщення на вул. Шевській, 1 за 7,8 млн грн. Ще іншу частину цього приміщення вже на площі Ринок, 23 підприємство приватизувало у 2017 році. Тепер в цій будівлі розташований театр пива «Правда».