- NGL.media - https://ngl.media -

Вісім українських лісгоспів не зможуть продавати деревину за кордон

17.06.2021 @ 12:50 в Новини

Лісова опікунська рада (FSC) вперше призупинила дію сертифікату якості деревини через порушення сезону тиші. Йдеться про шість лісгоспів на Закарпатті: Хустський, Мукачівський, Ужгородський, Рахівський, Воловецький та Великоберезнянський. Один на Полтавщині – Гадяцький та Рівненщині – Дубенський.

Детальніше читайте про це в матеріалі «Тихо, вони рубають» [1].

«Підставою для призупинення сертифікату стали лісорубні квитки [2], які були видані на санітарні рубки у період з 1 квітня 2021 року та мають статус “розпочаті”, а також інша інформація, яка є в системі електронного обліку деревини. Тепер сировину зможуть продати тільки туди, де не вимагатимуть сертифікату, тобто швидше за все – на внутрішній ринок»,  – пояснив національний представник FSC в Україні Павло Кравець.

Згідно із Законом «Про тваринний світ» з початку квітня до середини червня триває так званий «сезон тиші» – це період, коли дикі тварини виводять потомство. У цей час в лісі заборонено робити будь-що, що створює підвищений шум. Під забороною постріли, вибухи, феєрверки, транспортні змагання [3], а також санітарні рубки лісу.

У попередні роки і лісівники, і аудитори посилалися на різночитання Закону та не вважали санітарні рубки порушенням.

За даними Лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру цього року по всій Україні в період тиші розпочали санітарні рубки за 89 [4] лісорубними квитками.
У Львівський області – це 18 квитків з «Галсільлісу» та Славського лісового господарства. Не зважаючи на це, останнє має чинний сертифікат якості деревини FSС.

Головний лісничий Славського лісгоспу Андрій Колодяжний зізнався нам, що за двома лісорубними квитками в «сезон тиші» були розпочаті роботи, які потім зупинили.

«Закон абсолютно не діяв 6 років, а тепер питання набуває незрозумілих форм: медіа, аудитори почали конче звертати увагу на дотримання сезону тиші», – пояснив він у коментарі.

У 2020 році дослідження британської неурядової організації показало [5], що меблевий бренд IKEA закуповував українську деревину, яку зрубали з порушеннями. Не зважаючи на те, що сировину заготовлювали в період тиші, вона мала сертифікат якості FSC. Історія набула розголосу і в листопаді 2020 року Лісова опікунська рада визнала, що суворіше ставитиметься до порушення сезону тиші.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/06/17/visim-ukrayinskyh-lisgospiv-ne-zmozhut-prodavaty-derevynu-za-kordon/

URLs in this post:

[1] «Тихо, вони рубають»: https://ngl.media/2021/06/16/tyho-vony-rubayut/

[2] квитки: https://lk.ukrforest.com/forest-tickets/index?TicketSearchPublic%5Bnumber%5D=&TicketSearchPublic%5Bregion_id%5D=8&TicketSearchPublic%5Bforest_household_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bforestry_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bquarter_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bsection_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bcuttings_system_id%5D=6&TicketSearchPublic%5Bcuttings_type_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bacceptance%5D=1&TicketSearchPublic%5Bdate_from%5D=01.04.2021&TicketSearchPublic%5Bdate_to%5D=

[3] змагання: https://ngl.media/2021/06/04/narobyly-shumu/

[4] 89: https://lk.ukrforest.com/forest-tickets/index?TicketSearchPublic%5Bnumber%5D=&TicketSearchPublic%5Bregion_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bforest_household_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bforestry_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bquarter_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bsection_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bcuttings_system_id%5D=6&TicketSearchPublic%5Bcuttings_type_id%5D=&TicketSearchPublic%5Bacceptance%5D=1&TicketSearchPublic%5Bdate_from%5D=01.04.2021&TicketSearchPublic%5Bdate_to%5D=

[5] показало: https://ngl.media/2020/06/24/ikea-prodaye-stiltsi-z-derevyny-yaku-z-porushennyamy-zrubaly-v-karpatah/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.