Змова в квітнику

Як фірма члена виконкому Романа Солов'я отримує бюджетні гроші на озеленення Івано-Франківська через підставних осіб
15 Червня 2021

З початку 2021 року лише один новостворений департамент в Івано-Франківську уклав угод на озеленення міста на понад 2,6 млн грн. Як з’ясували журналісти «Наші гроші. Львів», через фіктивні тендери понад 2 млн з цих коштів підуть до пов’язаної з товариством відомого в місті забудовника та члена виконкому Романа Солов’я підприємиці. А прибирає клумби нібито навіть місцева співачка.

***

Міський департамент благоустрою в Івано-Франківську у травні поточного року трьома угодами на майже 2 млн грн замовив у місцевої підприємиці Уляни Сочавської послуги озеленення. За ці гроші вона доглядатиме за клумбами міста, висаджуватиме багаторічні та однорічні квіти й кущі, стригтиме та підживлюватиме рослини.

Нічого особливого — такі тендери навесні проводять у всіх великих містах. Але в Івано-Франківську, як виявилось, місто не платить за озеленення безпосереднім виконавцям  —  Сочавська лише виконує роль ширми, за якою стоїть інша бізнес-структура – ПАТ «Зелене господарство». Про компанію детальніше розповімо згодом.

Фірма належить до компанії з групи родини Солов’їв. Ключовими фігурами в групі є брати Роман та Юрій Солов’ї. Останній раніше був доволі відомим політиком і нардепом від Блоку Петра Порошенка 8 скликання. Натомість Роман Соловей займався бізнесом. Торік безуспішно балотувався до Івано-Франківської міськради від УДАРу, але з квітня 2021 року став членом виконкому міськради на громадських засадах.

Зліва – Юрій Соловей, Справа – Роман Соловей. Використано фото: Galka і сторінка у Facebook

Фіктивні конкуренти

Приватною підприємицею 32-річна Уляна Сочавська зареєстрована з 2014 року. З того часу її основними замовниками є структури Івано-Франківської міськради, які загалом віддали їй підрядів на понад вісім млн грн. При цьому перемогу на відкритих торгах їй забезпечували не бездоганні документи та досвід, а … технічні учасники.

До прикладу на торгах у травні її єдиним конкурентом було ТОВ «Шляхбуд-Лім». Ця компанія займається ремонтом доріг, і ніколи не отримувала підряди на озеленення, вона просто забезпечувала необхідну присутність двох учасників. Спосіб класичний – надати неповний пакет документів і програти.

Поява саме цієї компанії не випадкова. Раніше «Шляхбуд-Лім» належало Ігореві Лучку, а зараз Ростиславу Мокловичу. Саме Лучко раніше мав господарські стосунки з Уляною Сочавською — надавав їй в оренду автомобілі, а потім в 2020-му уклав із нею нові договори на оренду транспорту.

Ми намагались сконтактуватись із керівництвом цієї компанії, однак за їхнім номером чоловік, який не представився, повідомив: власник фірми відсутній, і вони не збираються спілкуватись із журналістами.

Офіційного власника «Шляхбуд-Лім» Ростислава Мокловича медіа пов’язують із компаніями Юрія Солов’я. Два працівники цієї фірми були помічниками Юрія Солов’я під час його депутатства у Верховній Раді. Це — Олександр Ідзьо (на платній основі) та Володимир Стефанків (на громадських засадах).

Співачка з квітника

Раніше у Сочавської був ще один конкурент – ПАТ «Зелене господарство». Контрольним пакетом акцій товариства володіла територіальна громада міста Івано-Франківська. Згодом компанію продали, й 85,6% підприємства тепер належить Романові Солов’ю.

Саме «Зелене господарство» стало постачальником «досвіду» Уляни Сочавської в потрібних послугах. У них вона орендує автомобілі і приміщення, а раніше змагалась з ними на тендерах.

І робила це не надто чесно – вона і її конкурент «Зелене господарство» готували документи на одній техніці та припускались однакових помилок, хоча тендерний комітет завбачливо надавав учасникам зразок документів.

Документи конкурентів із однаковими плямами (відкрийте у новому вікні, щоб роздивитись ближче)

Ми провели маленький експеримент: зателефонували Уляні Сочавській нібито із замовленням на висадку квітів. Проте скерувала нас за іншим номером телефону.

«Це буде людина від мене, яка цим займається»,  — відповіла підприємиця і надала нам номер телефону 099 200 35 44.

Людиною від Уляни Сочавської виявився Роман Кукурудз — заступник директора ПАТ «Зелене господарство». Точніше, як запевнив і Роман Кукурудз, і його екс-керівник, він вже там не працює. 

«Я такі послуги не виконую (озелення, висадка квітів тощо – ред.). З Уляною Сочавською я знайомий давно, може, вона подумала, що я працюю. Зараз я не займаюсь озелененням», – повідомив він.

А ще цей номер раніше вказували як контактний, коли «Зелене господарство» шукало працівників на роботу. Ще один номер із цього оголошення (0674370758) тепер вказаний в усіх трьох угодах як контактний Сочавської. Саме з цього номеру журналістові редакції і передзвонював Кукурудз.

Оголошення публікував Ярослав Дарвай, директор «Зеленого господарства». А його дружина Христина Дарвай виявилась різноробочою у Сочавської. Хоча навряд чи вона прополює бур’яни на івано-франківських клумбах, — вона розпочала кар’єру як співачка та має свою вокальну студію

Різноробоча співачка балотувалась від партії «УДАР» до Івано-Франківської міської ради на місцевих виборах 2020 року. Місцем праці зазначала роботу у приватної підприємиці Уляни Сочавської.

Сама Уляна Сочавська підтвердила, що Христина Дарвай працює в неї, але відмовилась пояснити спільність документів із ПАТ «Зелене господарство». Та й про оренду їхньої техніки, оскільки це «не телефонна розмова». Навіть попросила продублювати питання на електронну пошту, але відповіді ми не отримали.

Не захотіла говорити про свою роботу і співачка Христина Дарвай. Після запитань сказала, що зайнята на роботі та перервала зв’язок. А тому ми так і не дізнались, чи їй завадила поспілкуватись робота у вокальній студії, чи висадка квітів на клумбі.

Директор «Зеленого господарства» Ярослав Дарвай сказав, що може відповідати тільки за себе, а не за дружину, тому нічого нового про місце праці дружини не розповів. Факт змови він заперечив, як і будь-які інші зв’язки з Уляною Сочавською. 

Солов’їний бізнес  

Юрій Соловей зараз є директором в ГО «Інститут європейської політики». Громадська організація покликана готувати фахових управлінців. На першій сесії програми «Професійний політик» зараз навчаються чимало вищезгаданих осіб. Це і колишні помічники з «Шляхбуд – Лім» — Олександр Ідзьо та Ростислав Моклович, та подружжя Дарваїв —  Христина та Ярослав.

Навчання проходить в місцевому «Рейкарц Парк Готель», співвласником якого є Роман Соловей, який також відомий в місті забудовник та бенефіціар «Зеленого господарства».

Найбільш відомий він саме через скандал з цим готелем, що тягнеться ще з 2017 року, коли його звинуватили у захопленні землі поблизу із ділянкою, яка належить його фірмі ТОВ «ВРС ЛТД». Фірма будувала апарт-готель і захопила ще частину комунальної землі.

Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області намагалось через суд стягнути за це з фірми штраф в 68,9 тис. грн. Але суди були на боці забудовника. Зараз фірма ще намагається стягнути з Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області витрати за юридичні послуги.

А ПАТ «Зелене господарство» має регулярні проблеми із виплатою податків. Згідно з YouControl, станом на початок травня сума податкового боргу товариства сягнула майже 4,8 млн грн.

Судові справи про податкові заборгованості починаються ще в 2016 році, а суми поступово збільшувались. У 2019 році підприємство навіть звернулось до суду про порушення справи про банкрутство, а майно компанії арбітражні керуючі виставляли на Prozorro.Sale (аукціон не відбувся). 

Згідно з останньою ухвалою в судовій справі, у лютому 2021-го, строк санації товариства продовжили до кінця червня цього року. Попри наявні борги, товариство продовжувало й далі брати участь в закупівлях. І навіть отримувати замовлення – у 2020 році «Зелене господарство» Романа Солов’я, за даними YouControl, підписало договорів на 4 млн грн. 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.