Депутат від ЄС пропонує віддати телеканалу НТА приміщення клубу «Пікассо» без конкурсу

08 Червня 2021

Клуб "Пікассо" (Google)

На сайті Львівської міськради оприлюднили проєкт ухвали, де депутат від «Європейської солідарності» Олексій Різник пропонує продовжити ПП «Клуб Пікассо» договір оренди 560,9 кв. м на вул. Зеленій, 88 для організації концертно-видовищної діяльності терміном на 10 років.

Причому підставою для продовження договору оренди без проведення аукціону він вказує те, що «Клуб Пікассо» «надає соціально важливі послуги населенню Львівської міської територіальної громади».

Нагадаємо, клуб «Пікассо» перестав працювати в лютому 2020-го, а у червні того ж року відбулася зміна засновників ПП «Клуб Пікассо». Замість Романа Кравчишина засновником підприємства стало ТОВ «НТА+», яке належить головній редакторці каналу НТА Наталії Струк та креативному продюсеру того ж каналу Віталію Крутякову.

Незадовго до цього, 12 червня 2020 року виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив передати приміщення на Зеленій, 88 комунальній установі «Львівський міський молодіжний центр» для створення міського молодіжного центру.

У липні минулого року між заступником міського голови Андрієм Москаленком та представниками орендаря, в тому числі Олексієм Різником, відбувся конфлікт, оскільки представників ЛМР не пустили в приміщення клубу.

Чи має право «Клуб Пікассо» на оренду без конкурсу

У проєкті ухвали Олексій Різник як підставу оренди без аукціону вказує ухвалу міської ради від 22.04.2021 № 591 «Про окремі питання оренди майна Львівської міської територіальної громади».

Там справді визначено перелік підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню, наприклад, комунальні підприємства, Товариство Червоного Хреста України, різноманітні громадські організації тощо. Однак «Клубу Пікассо» там нема.

Це підтвердила і начальниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун. За її словами, договір оренди в «Клуб Пікассо» закінчується 1 липня цього року, якщо орендар хоче його продовження, то повинен звернутись із відповідною заявою за 3 місяці до закінчення його строку дії.

«Такої заяви до нас не надходило», – повідомила Інна Свистун.

І навіть, якщо б така заява надійшла, то клуб орендує приміщення понад 5 років і не вперше, то тут також необхідно виставляти його на аукціон. Виключення встановлені хіба згаданою вище ухвалою ЛМР, де визначено перелік підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню, і постановою Кабміну для таких установ як «Укрпошта».

У коментарі «Наші гроші. Львів» депутат Різник розповів, що «соціально важливі послуги населенню» «Клубу Пікассо» – це його історична цінність. А щодо відсутності назви підприємства в ухвалі порадив «прочитати велику кількість нормативних документів».

Існує вірогідність, що депутати підтримають цей проєкт ухвали (телеканал НТА фактично контролює депутат облради від ЄС Григорій Козловський), і її підпише міський голова. У відповідь на запитання про це Інна Свистун сказала, що це буде колізія:

«Не бачу, як вона (ухвала – ред.) буде реалізована», – каже начальниця управління комунальної власності.

Судові процеси

Тим часом в судах ведеться окрема боротьба за це приміщення. Наприклад,

  • «Клуб Пікассо» позивається до виконкому про визнання недійсним рішення та скасування запису про проведену державну реєстрацію права власності (не вказано подробиць),
  • про визнання недійсним рішення №502 «Про вирішення питання балансового обліку нежитлових приміщень на вул.Зеленій,88» (про передачу приміщень «Львівському міському молодіжному центру»),
  • до заступника міського голови з питань розвитку Москаленка Андрія про визнання неправомірними дій,
  • до Управління комунальної власності Львівської міської ради про визнання неправомірними дій (щодо обстеження приміщень).

Журналісти телеканалу НТА стали орендарями клубу «Пікассо»