Суд залишив на посаді реєстратора Михайла Живка, який оформив брюховицький ліс контрабандистам

07 Червня 2021

Справа ліс, який перейшов у приватну власність. Фото Наші гроші. Львів

Шевченківський районний суд міста Львова не відсторонив від посади державного реєстратора Михайла Живка. З таким клопотанням виступав заступник керівника Галицької окружної прокуратури Віталій Дубас. Реєстратора підозрюють у зловживанні службовим становищем під час оформлення прав на земельні ділянки в Брюховичах.

Джерело: ухвала суду, оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень 2 червня.

22 травня Михайлові Живкові оголосили про підозру. За версією слідства, він незаконно зареєстрував право власності на три ділянки у Брюховичах, на вул. Музейній. Площа кожної ділянки ‒ 15 «соток», а вартість 1,5 млн грн. Таким чином Живко оформив у власність землі на 4,5 млн грн, які насправді перебували у постійному користуванні ДП «Львівський селекційно-насіннєвий центр».

Справа тепер вже приватний ліс, про який йде мова в тексті

Реєстратор закріпив право приватної власності за трьома особами на «підставі завідомо підроблених документів» ‒ рішень виконкому Брюховицької селищної ради, які були датовані 1993 роком. При цьому він не звернувся до ради для перевірки достовірності цих документів, як того вимагає Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» під час проведення державної реєстрації прав, що виникли до 1 січня 2013 року.

Земля для контрабандистів

Кадастрові номери ділянок, які оформлював Живко, зараз зазначені як архівні, оскільки згодом території об’єднували та перереєстровували. Зараз ділянки опинились у власності Тараса Гнідця, Мар’яни Бокало та Василя Бокало. При чому усі з них розширили свої володіння приблизно вдвічі ‒ площі їхніх земельних ділянок зараз становить понад тридцять «соток».

Розташування ділянок в Брюховичах, які фігурують у розслідуванні

Мар’яна та Василь Бокало є дітьми «відомого» митника з Львівщини Івана Бокала. Він був начальником Рава-Руської митниці та депутатом Львівської облради. У квітні цього року Іван Бокало потрапив під санкції РНБО щодо людей, яких підозрюють у контрабанді. Також під ці ж санкції потрапили кілька фірм, співвласниками яких є Василь та Мар’яна Бокало, а також Віктор Гнідець ‒ батько Тараса Гнідця.

Поруч Бокало Мар’яна і Ганна мають ще три ділянки площею 90 «соток», а Гнідець Ярослав і Тарас – ще чотири ділянки площею понад гектар (деякі з них оформлені в жовтні 2020 року, як і ділянки, які перевіряє слідство). На кількох ділянках є житлові будинки, а їхнім сусідом є екс-голова ЛОДА Юрій Турянський.

Вигляд на ліс, який опинився в приватній власності

Про рішення суду

Михайло Живко заперечував необхідність його відсторонення. Він зазначив, що у грудні 2020 року у нього на роботі та вдома провели обшук. Він добровільно видав свій робочий комп’ютер, ключ та документи з реєстрації. З того часу до нього ніхто з правоохоронних органів не звертався, він відновив ключ та постійно працює. А також, що з трьох вакансій реєстратора у Солонківській сільраді, наразі працює лише він. Тому його відсторонення «позбавить значне коло осіб отримання послуг».

Також заперечила проти клопотання прокурора і адвокат підозрюваного. Мотивувала це тим, що усі дії, які інкримінуються підозрюваному є закінченими. А також, що на Живка вже наклали заборону перешкоджати розслідуванню іншою ухвалою, коли обирали запобіжний захід. Зараз Михайло Живко перебуває під нічним домашнім арештом.

Повторний кримінал  

Нагадаємо, що Михайло Живко не вперше виступає підозрюваним у земельних аферах. Його звинувачували в незаконній реєстрації прав приватної власності на земельну ділянку, яка належала місту Львову. Суд першої інстанції визнав його винним в службовій недбалості, однак апеляційний суд скасував вирок і закрив кримінальне провадження.

Крім того, саме він реєстрував всі три ділянки, власником яких став Тарас Колодій, зять голови Солонківської ОТГ Богдана Дубневича.  Причому один із продавців землі, учасник АТО, розповів «Наші гроші. Львів», він продав право на отримання ділянки, тобто написав довіреність на людину, яка далі займалась цією справою. Детальніше читайте про це у нашому розслідуванні «Дубневичі перейшли дорогу».

Дубневичі перейшли дорогу