Депутати на сесії розглянуть питання розширення прибудинкової ділянки львівського судді

20 Травня 2021

Будинок судді, зображення з Google

Депутати Львівської міськради сьогодні, 20 травня, під час засідання сесії розглядатимуть питання про затвердження проєкту землеустрою та передачу земельної ділянки на вул. Ольжича, 5 у власність судді Львівського окружного адміністративного суду Олега Кравціва.

Поруч він володіє житловим будинком площею понад 280 кв. м і наділом 0,0521 га. Мешканці сусіднього будинку на вул. Аральська, 12 виступають проти передачі ділянки в його власність.

Площа ділянки невелика — 0,84 сотки. За словами адвоката Тараса Шайдича, який представляє мешканців, вона раніше використовувалась як прибудинкова територія мешканців Аральської, 12. За його словами, той факт, що це прибудинкова територія, підтверджується рішенням виконкому ще від жовтня 1954 року та планом присадибної ділянки, які ніхто не оскаржував та не скасовував.

У пояснювальній записці до проєкту ухвали, якою надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою, вказано, що там був частково розташований гараж Кравціва.

 

Суд за суддю

Олександра Жук, яка проживала на вул. Аральській, 12 (сімейна лікарка, яка нещодавно померла від Covid-19), звернулась до суду, щоб скасувати ухвалу міськради, якою дозволили розробити проєкт землеустрою.

Львівський окружний адміністративний суд, де й працює Олег Кравців, 16 квітня відкрив провадження у справі. Позивачка також вимагала скасувати рішення узгоджувальної комісії для вирішення земельних спорів ЛМР, яка погодила межі ділянки. Як пояснив адвокат Тарас Шайдич, сам факт наявності судового спору, згідно з положенням про узгоджувальну комісію, зупиняє виконання її рішення.

Мешканці планували виступити перед розглядом питання на сесії, але для цього потрібно отримати дві рекомендації від профільних комісій. Комісія землекористування 18 травня проголосувала «за», але архітектурна комісія не погодила виступ.

На засіданні цієї архітектурної комісії, яка відбулася 19 травня, голова комісії, депутат від ЄС Олексій Різник їм повідомив, що 11 травня, Львівський окружний адміністративний суд закрив провадження у справі. І ухвала про закриття вже нібито набрала законної сили.

Як розповів адвокат Тарас Шайдич, їм показали текст ухвали, яка не була завіреною. Також адвокат наголошує, що в будь-якому разі рішення будуть оскаржувати в апеляційному суді, отож його розгляд продовжиться. Крім того, за номером справи, в судовому реєстрі досі відсутній цей документ, хоча минуло більше тижня часу. Не має навіть резолютивної частини рішення.

Станом на 20:00, 19 травня, ухвали про закриття справи і справді не було завантажено у Єдиний державний реєстр судових рішень. Після звернення нашої редакції до суду за коментарем сьогодні, 20 травня, рішення в реєстрі з’явилось.

Згідно з ухвалою, син Олександри Жук — Михайло, клопотав про правонаступництво у справі. Натомість суд зазначив, що вимоги Олександри Жук не можуть мати правонаступництва, оскільки спрямовані на захист її прав і пов’язані саме з особою позивачки.

Також суд не взяв до уваги аргумент, що син теж живе у цьому будинку, а рішення міської ради порушили його права і права та інтереси усіх мешканців будинку. Суд зазначив, що кожен може звернутись до суду, якщо вважає, що його права порушені, а тому Михайло Жук може звернутись до суду з відповідним позовом самостійно.

Редакція «Наші гроші. Львів» звернулась за коментарем до суду і оприлюднить його одразу після отримання.

P.S. Під час засідання сесії 20 травня ухвалу не було прийнято.