«ПБС» Олександра Шевченка отримає 650 млн грн на ремонт прикарпатської дороги

19 Травня 2021

Ремонт Т-09-09 Снятин – Косів – Старі Кути в 2020 році. Фото: САД в Івано-Франківській області

Служба автомобільних доріг у Івано-Франківській області підписала договір на поточний середній ремонт автошляху Т-09-09 Снятин-Косів-Старі Кути за 647,8 млн грн із ТОВ «ПБС».

Згідно з договором, компанія проведе ремонт автошляху загальною протяжністю 50,5 км. Отож, середня вартість ремонту одного кілометра становитиме близько 12,8 млн грн.

Завершити модернізацію планують до кінця 2022 року. При цьому у 2021 році на фінансування робіт виділять всього 98 тис. грн. Решту 647,7 млн грн — у наступному році.

Варто зазначити, що ТОВ «ПБС» вже ремонтувало частину цієї дороги. У серпні 2017 року Івано-Франківська САД укладала договір на ремонт частини цієї траси протяжністю 9,2 км. Сума договору склала 82,9 млн грн. Через затримку фінансування виконання робіт продовжили до кінця 2019 року, а загалом сплатили за контрактом лише 46,5 млн грн.

Про тендер

Виконувати роботи зголосились чотири компанії. Окрім переможця, були «ШБУ-77», «Автомагістраль-Південь» і турецька компанія «Fermak Insaat Taahhut A.S.». Останню фірму тендерний комітет не допустив до торгів через відсутність низки документів. Зокрема, копії документів, які підтверджують право власності на техніку та трудових книжок окремих працівників.

Турецька компанія «Fermak Insaat Taahhut A.S.» пов’язана із Араіком Амірхаяном — бізнесменом та власником кількох «дорожніх» компаній. За інформацією видання «Наші гроші», ТОВ «ПБС» у 2017-2019 рр. заплатила компаніям Амірхаяна 482 млн грн.

Під час торгів «ПБС» знизило вартість своєї цінової пропозиції на 10,2 млн грн, а сумарна економія на тендері становить 34 млн грн або 5%.

Про підрядника

ТОВ «ПБС» зареєстровано в Івано-Франківську на Іванну Непик, проте реальним контролером підприємства вважають керівника курорту «Буковель» та екснардепа Олександра Шевченка. Нещодавно він програв Василеві Вірастюку на довиборах до Верховної Ради із мінімальним відривом. Зараз Шевченко є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», компанія є лідером з отримання державних замовлень на ремонти доріг у Івано-Франківській та Закарпатській областях, які частково фінансуються з коштів так званого «ковідного фонду».

А також 14 травня отримала контракт на 104 млн грн за поточний дрібний ремонт доріг Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області.

З початку 2020 року ТОВ «ПБС» підписало договорів на 13,2 млрд грн.