Меблярі з однаковими довідками поділили пів мільйона від санаторію МВС

17 Травня 2021

Фото санаторію із сайту mytruskavets.com.ua

Пов’язані учасники Наталія Бендріт та Олександр Бодачевський розіграли 460 тис. грн на постачання меблів для медичного реабілітаційного центру Міністерства внутрішніх справ України «Перлина Прикарпаття» на Львівщині. Йдеться про санаторій, розташований в місті Трускавець, бальнеологічному курорті України.

Обидва підприємці подали на торги ідентичний документ, який замовник вимагав у довільній формі, − відомості про учасника. Наприклад, у цій довідці конкуренти однаково написали слово «ім”я» та словосполучення «назва займаноі ним посади». Також вони не розставили пробіли в реченні «Прізвище,ім”я та по-батькові керівника,назва займаноі посади» (специфічний правопис редакція зберегла).

Ідентичною у двох конкурентів також є довідка про відсутність підстав для відмови в участі процедури закупівлі. Окрім загальної стилістики документу, обидва підприємці однаково написали слово «суб»єкт».

При цьому конкурентка Наталія Бендріт подала на торги не всі документи, а лише загальні, як-от копію паспорту, цінову пропозицію чи проєкт угоди. Натомість вона не завантажила, наприклад, довідки про наявність матеріально-технічної бази або аналогічного договору.

І документи Наталії Бендріт, і Олександра Бодачевського створені одним автором «user» в програмі «IrfanView», а їхні pdf-версії – в одній «ComSquare ImPDF Library v0.90». Вони також мають спільні дефекти друку чи сканування, що свідчить про підготовку на спільній техніці.

Як зазначив редакції Олександр Бодачевський, на вул. Михайла Грушевського, 9 в Стебнику розташований його салон меблів. За цією ж адресою також існує магазин меблів «Меблі на замовлення Art-El», на фейсбук-сторінці якого вказаний контактний номер Наталії Бендріт.

Підприємець Олександр Бодачевський у коментарі редакції свою пов’язаність на торгах з конкуренткою заперечив.

«Я не знаю, як так сталося. Я подав свої документи, вона – свої, я готував довідки в своєму офісі», − зазначив він. При цьому підприємець сказав, що знайомий з Наталією Бендріт.

Сама підприємиця на запитання про однакові документи спочатку розсміялася, а потім відповіла: «Я вам перетелефоную, цим займалася моя бухгалтерка». Вона запевнила редакцію, що не працює на Олександра Бодачевського, а веде свою діяльність.

Учасники вперше зустрічаються на торгах.

Про тендер

Під час поточного аукціону конкуренти не змагалися між собою. Хоча ціна Наталії Бендріт була на 9,2 тис. грн нижчою, її відхили через відсутність потрібних документів. Натомість договір підписали з Олександром Бодачевським.

Він до кінця цього року надасть реабілітаційному центрові «Перлина Прикарпаття» 129 штук різноманітних меблів, наприклад дзеркал, тумбочок, журнальних та письмових столів. Найдорожче серед меблів коштують три буфети розміром 130х45х150 – по 11,9 тис. грн за штуку. Також медичний центр замовив 14 двоспальних ліжок з підйомним механізмом по 7,7 тис. грн – загалом на 108 тис. грн. Ще таку ж кількість матраців розміром 160х200х26 придбають по 5,4 тис. грн, що обійдеться в 76 тис. грн. Як пояснив редакції постачальник Олександр Бодачевський, усі меблі, окрім матраців, вироблятиме він сам.

Про конкурентів

Олександр Бодачевський зареєстрований як підприємець 2001 року, спеціалізується на виробництві меблів. Хоча місцем реєстрації у нього вказане село Довге Дрогобицького району, у відомостях про учасника фактична адреса підприємця − місто Стебник. Згідно з його довідкою про матеріально-технічну базу, саме тут він має власне виробниче приміщення площею 263 метри квадратні, спеціальні станки та свій транспорт.

За даними проєкту Clarity, з 2017 року Олександр Бодачевський отримав державних замовлень на 4,19 млн грн. З цієї суми договорів на 4 млн грн він підписав саме з медичним реабілітаційним центром МВС України «Перлина Прикарпаття». Здебільшого це були прямі договори до 200 тис. грн на постачання або ремонт меблів.

Наталія Бендріт зареєстрована 2018 року в Стебнику Дрогобицького району. Займається роздібною торгівлею меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах.

Для підприємиці Наталії Бендріт медичний реабілітаційний центр «Перлина Прикарпаття» − єдиний замовник. За даними проєкту Clarity, починаючи з 2019 року, вона отримала від установи замовлень на 407 тис. грн. Йшлося також про прямі угоди з постачання меблів, дзеркал та конструкційних матеріалів.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

ЛКП перемогло свого постачальника в обслуговуванні інтернету для міськради