Один відсоток для ветеранів

Під виглядом реабілітаційного центру для ветеранів забудовники отримали понад 3 гектари під масштабний проєкт в Брюховичах
14 Травня 2021

У Брюховичах безкоштовно віддали майже 3,5 га землі громадській організації атовців, щоб збудувати реабілітаційний центр для ветеранів. Тільки, як виявилось, громадські активісти – це якась таємна організація, членів якої ніхто не знає. А центр реабілітації – це насправді лише 1% майбутнього масштабного будівництва. Тому що тут буде і торговий центр, і житло. 

***

П’ять днів до місцевих виборів восени 2020 року. У реєстрах з’являється запис про те, що Брюховицька селищна рада передала 3,46 га землі на вулиці Широкій, 2 підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». Про громадську організацію – жодних публікацій, пошуковик в інтернеті знає хіба її реєстраційні дані.

Незважаючи на це, підприємство отримує ділянку на праві постійного користування – це означає, що йому навіть не треба платити оренду. І цей факт, і площа наділу – дуже щедрий подарунок.

Ділянка, на якій планується будівництво (скрін із Google)

Земля, щоправда, не порожня – у 1992 році на ній почали будувати школу, але так і не довели справу до кінця. Роботи припинили в 1995-му через відсутність фінансування. Консервацію будівництва не зробили, і врешті довели будову до жалюгідного стану. Багато років з сусіднього Львова сюди приїздили пограти в пейнтбол: коридори закинутої будівлі і чимала територія підходили для ігор.

Школа, на місці якої здійснюватимуть будівництво. Фото: Наші гроші. Львів

Активність довкола старої школи, точніше її землі, розпочалася в кінці літа 2020-го, і перейшла до активної фази восени 2020-го, коли добігав термін роботи каденції місцевих депутатів. Нагадаємо, це була остання каденція Брюховицької селищної ради, оскільки тепер Брюховичі входять до Львівської ОТГ. 

Вже 8 жовтня депутати проголосували за списання недобуду з балансу ради, причому зробили це в той самий день, як отримали акт обстеження ділянки і школи від приватної фірми з висновком про те, що «реконструкції чи перебудові не підлягає».

Знесення недобуду, а йшлося про вартість робіт на рівні чотирьох мільйонів гривень (вартість прямих витрат на розбирання школи станом на осінь 2020 року), доручили підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». 

Ще через тиждень рада змінила вид використання ділянки із закладів освіти під громадську забудову. А ще через один – проголосувала за передачу землі в постійне користування цьому ж підприємству.

Просто для порівняння. Одну «сотку» землі в Брюховичах продають по $5-10 тис. Наприклад, неподалік від недобудованої школи брат Тараса Козака продає п’ять гектарів по $10 тис. за сотку.

Загалом 3,46 га, навіть за мінімальними розцінками у $5 тис., коштують $1,73 млн. 

«Пишіть в наше прес-бюро»

Засновниками «Асоціації інвалідів захисників вітчизни» є Роман Берко і Остап Проць. Останній у розмові із журналісткою «Наші гроші. Львів» повідомив, що вже ніякого стосунку до громадської організації не має: «Вже 1,5-2 роки як не є засновником. Я не знаю, хто там зараз є».

Натомість Роман Берко, який також є керівником ГО, вислухавши запитання, одразу сказав, що не має часу на розмову:

          Не маю часу. Звертайтесь в наше прес-бюро.

          Яке прес-бюро?

          Те, що писало прес-релізи.

          Які прес-релізи?

          Я не маю зараз часу.

Не знайшов часу на розмову Роман Берко і наступного дня. 

Громадська організація прописана в офісному будинку на вулиці Антоновича, 122-122а у Львові. Ми спробували знайти там її членів. Але як виявилось, будинок знесли і зараз будують на його місці повністю нову торгово-офісну будівлю.

Будівництво на вулиці Антоновича, 122-122а

Кілька опитаних нами тодішніх депутатів Брюховицької селищної ради розповіли, що голосували «за», оскільки мова йшла про реабілітаційний центр, однак не знають ні жодних імен чи контактів до громадської організації.

«Нам сказали, що це для інвалідів, учасників АТО. Ви спробуйте в такому питанні проголосувати проти!», – розповіла секретар ради Олександра Ощудляк. Вона пообіцяла пошукати в документах їхні контакти і надіслати, але, напевно, не знайшла.

Інші також не змогли назвати конкретних імен членів цієї громадської організації, хто саме від них звертався і хто рекомендував. Наприклад, депутат Віталій Денега каже, що покладався на документи і те, що це питання пройшло профільну комісію: «Якщо є зауваження, то тепер Львівська міська рада може скасувати право постійного користування».

«Я не є членом земельної комісії, але була їхня рекомендація. Вивчав це питання поверхнево. Я нікого не знаю із цієї ГО», – розповів ще один депутат Арсен Олійник.

Не зміг допомогти з контактами і тодішній селищний голова Володимир Доманський. Те, що представники ГО «Асоціації інвалідів захисників вітчизни» спілкувались саме з Доманським, підтвердила і Олександра Ощудляк. Але сам Володимир Доманський каже, що не пам’ятає жодних імен. Мовляв, організація просто подала документи і їх розглянули, як і звернення усіх інших.

Проте саме цим людям, контактів яких сьогодні ніхто не має, у жовтні видали містобудівні умови та обмеження на нове будівництво.

Нагадаємо, від моменту зміни цільового призначення ділянки до видачі МУО пройшло менше місяця. Такій швидкості може позаздрити будь-хто, хто намагався отримати землю у власність чи в оренду в Україні. Але ж тут для ветеранів.

Хоча ні. Насправді не для них.

500 «квадратів» реабілітації

Колишній селищний голова Брюхович Володимир Доманський, а нині депутат Львівської облради від «Європейської солідарності» пояснює: учасники АТО вже давно просили про реабілітаційний центр в Брюховичах. І от тепер у них буде такий центр на вулиці Широкій, 2.

Про те, що школа за цією адресою підлягала знесенню, з ним можна погодитись. Як доказ він надіслав редакції протокол наради про стан будівлі школи, датований ще 2007 роком. Там написано: «гостро-аварійний стан», «потрібно розібрати до фундаментів».

Але не можна погодитись із тим, що насправді будуватимуть на цій землі. Так от – містобудівні умови видали не тільки на будівництво реабілітаційного центру.

Вони звучать так:

        багатофункціональний комплекс громадського призначення у складі реабілітаційного центру для учасників АТО,

          спортивного комплексу,

          дитячого дошкільного навчального закладу,

          центру дитячого дозвілля,

          навчально-наукового центру,

          торгово-розважального центру

          з офісними приміщеннями та трансформаторною підстанцією.

Володимир Доманський в такому комплексі вбачає тільки плюси, головне, що це ж не буде чергове житло, а громадські об’єкти. 

«Я за те, щоб був нормальний супермаркет. Дитячий садок теж має право на життя. Там буде і діагностичний центр, і реабілітаційний центр. Громадська організація знайшла інвестора, який збудує все, а реабілітаційний центр віддасть учасникам АТО», – запевняє Доманський.

У попередньому проекті будівництва, який ми отримали від Доманського, реабілітаційний центр для учасників АТО – це приміщення площею… 500 кв. м.

Як виявилось, в комплексі також буде і 5340 кв.м житла. Загалом, площа майбутніх будівель сягне понад 44 тисячі «квадратів», з яких реабілітаційний центр для учасників АТО – це приблизно 1% площі.

Бенефіціари проєкту

У містобудівних умовах та обмеженнях, які видали на забудову ділянки на вулиці Широкій, 2 в Брюховичах підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», вказаний контактний номер телефону. Цієї організації.  

Але коли наша журналістка зателефонувала на цей номер, щоб отримати коментар, відповів чоловік на ім’я Сергій. Як з’ясувалося пізніше, це телефон Сергія Горніцького, який ще донедавна був співвласником АО «Юридична компанія «Козаков і партнери». На прохання прокоментувати, чому його телефон вказаний як контактний для майбутнього будівництва, Горніцький відповів коротко: «Не буду коментувати цю ситуацію». 

Скрін з сайту компанії

Цікаво, що адвокатське об’єднання «Юридична компанія «Козаков і партнери» та пов’язані із ними компанії прописані на вулиці Антоновича, 122-122а у Львові. Де також зареєстрована громадська організація атовців. На сьогодні не відомо, чи атовці мали реальний офіс на Антоновича – будівлю вже знесли.

Але Роман Берко, керівник ГО, ще донедавна був засновником обслуговуючого кооперативу ЖБК «Воля», який зареєстрований в Брюховичах, на вул. Львівська, 92 – такою ж була і адреса табору «Супутник», де тепер збудували один із комплексів під назвою «Грінвуд».

Житлові комплекси під єдиною назвою «Грінвуд», яких Володимир Доманський назвав інвесторами проекту атовців, – це одні із найбільших проєктів з будівництва житла в Брюховичах протягом останніх років. Житло будують і на землях колишнього табору «Супутник», які викупили по 750 доларів за сотку, і на землях табору «Енергетик», які отримали в оренду.

І хоча там різні юридичні особи, але повторюються власники та керівники – Хаахр Пірет, Уляна Хлібкевич, Сергій та Алла Напраснікови, Лев Козаков. Ці імена ведуть, в тому числі, і до адвокатського об’єднання «Юридична компанія «Козаков і партнери», заснованим Левом Козаковим і Юлією Горніцькою.

Виглядає, що в Брюховицької селищної ради дуже тісні зв’язки із Левом Казаковим і партнерами існують дуже давно. Настільки тісні, що їм майже віддали територію військового містечка №160 під забудову у 2019 році. Тоді селищна рада визначила ТОВ «Фінансова компанія «Козаков і партнери» переможцем конкурсу. Ця фірма мала реалізовувати «Інвестиційний проект «Створення господарського товариства з метою реконструкції будівель та споруд військового містечка №160 та виконання зобов’язань перед Міністерством оборони України». Але ця ідея так і не була реалізована, тепер Андрій Садовий, під чиє крило як голови ОТГ остаточно перейшли Брюховичі, пропонує  будувати там парк розваг.

У 2018 році засновники підприємства атовців взагалі вирішили його ліквідувати. Я вказано в YouControl, кредиторам дали час до 8 січня 2019 року. Ліквідатором стала Христина Іващишин, яка зараз керує компаніями згаданої вище Хаахр Пірет. Але, мабуть, передумали, бо підприємство так і не ліквідували.

Тим часом керівник відділів продажу «Грінвуд» Максим Сидорський вже зараз розповідає про плани із забудови на вул. Широка, 2.  Він каже, що на цьому місці хочуть сформувати своєрідний центр селища «Greenwood City». 

***

На момент публікації заступник міського голови Львівської міськради, який вивчав питання майбутнього будівництва на місці школи, не прокоментував можливість скасування містобудівних умов і обмежень та права постійного користування землею. Крім того, будівлю школи ще не почали розбирати. 

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Шматки лісового пирога