Капітальний ремонт дороги над залізницею у закарпатському селі коштуватиме 165 млн грн

12 Травня 2021

Ремонт Н-13 в 2020 році. Фото: САД у Закарпатські й області

Служба автомобільних доріг у Закарпатській області віддасть 165 млн грн ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» за ремонт ділянки на дорозі національного значення Н-13 Львів-Самбір-Ужгород.

Йдеться про капітальний ремонт 2,9 кілометрів дороги в межах села Жорнава у Закарпатській області. Середня вартість реконструкції одного кілометра дороги складе 56,8 млн грн.

У Службі автомобільних доріг також заявляли, що окрім ремонту дорожнього полотна, зводитимуть підпірні стінки, оскільки дорога проходить над залізничною станцією й існує ризик її зсуву.

Окрім переможця, участь у торгах взяла лише одна компанія, ТОВ «Автомагістраль-Південь», але остаточна пропозиція фірми була на 833 тис. грн дорожчою, ніж в «Онуру».

Про попередні закупівлі

Насправді закупівлю на ремонт цією дороги проводять вже втретє. Вперше торги оголосили у липні 2020 року. Тоді зголосились лише «Онур» і «Автомагістраль-Південь», але останню компанію не допустили до аукціону, а тому закупівля не відбулась через недостатню кількість учасників.

У вересні Закарпатська САД оголосила закупівлю повторно, де брало участь чотири компанії, однак у грудні знову її скасувала. Цього разу відміну у Службі автомобільних доріг пояснювали внесенням змін до Державної цільової програми розвитку автомобільних доріг на 2018—2022 роки. Через зміни відбулось скорочення фінансування.

Автошлях Н-13 Львів-Самбір-Ужгород також ремонтують на інших ділянках. Загалом ремонти тривають на п’яти відрізках, окрім вищезгаданого. Наприклад, сусідній відтинок протяжністю 24,5 км від Жорнавського перевалу до смт Великий Березний від вересня 2020 року також ремонтує «Онур» за 440 млн грн. Завершать усі роботи по цьому автошляху до кінця 2021 року.

Про підрядника

ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» зареєстроване у Києві, його власниками є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон – двоюрідний брат дружини Емре Караахметоглу. Останній є топ-менеджером «Онуру».

Як повідомляли «Наші гроші», у березні 2020 року інша компанія з групи «Онуру» — «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» разом із пов’язаною компанією «Гьочай», розіграли найбільший тендер 2020 року на будівництво Запорізького мосту. Його вартість — 12 млрд грн. У обох компаній були наявні схожості у тендерних пропозиціях, однакові метадані, спільні довірені особи та нотаріуси.

ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» є одним з найбільших підрядників Укравтодору на ремонтах доріг і з початку 2020 року отримав держзамовлень на 18,6 млрд грн.