- NGL.media - https://ngl.media -

Верховний Суд постановив переглянути законність дозволів на будівництво «Львівської брами» компанії «Ірокс»

07.05.2021 @ 09:00 в Львів,Новини

Верховний Cуд постановив повторно розглянути справу про скасування дозволів на будівництво житлового комплексу «Львівська брама» на вул. Шевченка 418 у Львові, який будує ПАТ «Ірокс». Законність будівництва ставить під сумнів інспекція ДАБК у Львові.

Джерело: постанова [1] Верховного суду, оприлюднена 29 квітня.

ПАТ «Ірокс» регулярно потрапляє до міського списку [2] недобросовісних забудовників. Кілька об’єктів, які зводить у різних місцях Львова ця компанія, не мають містобудівних умов та обмежень, а також будуються на самовільно зайнятій земельній ділянці.

Конфлікт між інспекцією ДАБК і забудовником ПАТ «Ірокс» щодо будівництв  на Шевченка, 418 триває з жовтня 2016 року. Тоді ДАБК скасувало дозволи на будівництво житлового комплексу. А забудовник в свою чергу оскаржив і скасував це рішення через суд.

Перша інстанція

У першій інстанції у січні 2018 року суд постановив [3] скасувати рішення ДАБК. Основним аргументом в «Іроксу» було те, що об’єкт належить до V категорії складності будівництва, а тому анулювати дозволи на будівництво не в повноваженнях міської інспекції.

Юристи «Іроксу» наголошують, що здійснюють будівництво одного житлового комплексу: об‘єкту із довгою назвою «Будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованих офісних приміщень № 25, 25 г по генплану на вул. Шевченка, 418 в МКР -1 житлового району Рясне-1 у м. Львові»

За висновком судової будівельної -технічної експертизи об’єкт належить до класу наслідків (відповідальності) СС2 та до V категорії складності. Відтак, такі об’єкти не підконтрольні міській ДАБК. Щоправда, такі норми існували до 2017 року. Верховна Рада затвердила зміни [4] до  закону і зменшила кількість категорій об’єктів. Категорії складності скасували і зараз є лише три типи наслідків — СС1, СС2 та СС3.    

Апеляція

У апеляції інспекція намагалась оскаржити це рішення, зокрема, на думку міських інспекторів, будинки, які зводить «Ірокс» помилково зараховано до складу житлового комплексу, що потягло віднесення до V категорії.

Натомість, юристи ДАБК стверджують, що мова йде про різні об’єкти будівництва бо видано два окремі дозволи на будинки, а ще дозвіл будівництво підземно-наземного басейну, двоярусного гаража на 90 місць та ЖЕКу. У випадку будівництва житлового комплексу, проектна документація розробляється на увесь об’єкт. Однак, апеляційний суд не погодився з ДАБК і  21 травня 2018р. залишив [5] рішення першої інстанції в силі.

Касаційний розгляд

У свою чергу Верховний Cуд у постанові зазначив, що попри те, що ПАТ «Ірокс» не був позбавлений можливості отримати дозвіл на всю комплексну забудову, компанія отримала три різні дозволи на три різні об`єкти будівництва. Відтак, на думку суддів, суди попередніх інстанцій так і не встановили, до якої категорії складності все ж відносяться об`єкти будівництва.

Тому судді Верховного Cуду постановили, що для вирішення спору необхідно встановити до якої категорії складності відноситься кожен з об`єктів будівництва або ж надати докази того, що це будівництво є житловим комплексом з високим класом складності.

Про забудовника 

ПАТ «Ірокс» зареєстровано у Львові, його генеральним директором є Ігор Микичак. Акціонерами товариства є Віктор Тильчик (10%), Ігор та Володимир Микичаки (по 10%), Оксана Микичак (50%) та Богдан Микичак (10,6%). Останній є чоловіком заступниці [6] міністра охорони здоров’я Ірини Микичак.

Щодо Ігора Микичака у 2018 року до суду було передано два обвинувальних акти. Його підозрюють у самовільному захопленні ділянки, службовому підробленні та шахрайстві, але наразі вироки відсутні.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/05/07/verhovnyj-sud-postanovyv-pereglyanuty-zakonnist-dozvoliv-na-budivnytstvo-lvivskoyi-bramy-kompaniyi-iroks/

URLs in this post:

[1] постанова: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96655367

[2] списку: https://city-adm.lviv.ua/public-information/informatsiia-pro-nedobrosovisnykh-pidriadnykiv-postachalnykiv-vykonavtsiv

[3] постановив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/72039113

[4] зміни: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3038-17#Text

[5] залишив: https://reyestr.court.gov.ua/Review/74198480

[6] заступниці: https://moz.gov.ua/article/executive/iryna-mykychak

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.