- NGL.media - https://ngl.media -

На Закарпатті за 52 мільйони оновлять «морально застарілу» систему водопостачання

29.04.2021 @ 09:00 в Новини,Ужгород

Тячівська міська рада у Закарпатській області спрямує [1] 51,8 млн грн на реконструкцію водозабору та споруд очищення води з річки Тиса для питних та господарських потреб міста. Відповідний договір підписали з ТОВ «Акваспецбуд».

Йдеться про оновлення побудованої в 1976 році системи водопостачання, яка забезпечує мешканців Тячева питною водою. При цьому вона потребує капітального ремонту, водоочисні споруди «морально застаріли та не забезпечують відповідної продуктивності». Як зазначили [2] у Закарпатській обласній раді, через сезонні повені та поганий стан річки щороку тут фіксують погіршення хімічного та мікробіологічного складу води. Наприклад, перевищені такі показники як «залізо загальне», «марганець», «каламутність» та «забарвленість».

Публічно про свої наміри оновити водозабір та споруди очищення води на річці Тиса Тячівська міська рада повідомила [3] в 2019 році. Проєктно-кошторисну документацію замовили [4] у квітні того ж року за 500 тис. грн, ще у 50 тис. грн обійшлася [5] комплексна експертиза самого проєкту. А в кінці березня цього року голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров просив [2] кошти на реконструкцію водозабору в керівника шведської державної компанії венчурного капіталу для інвестицій Swedfund International AB Гокана Даалфорша. На момент публікації редакція не отримала коментаря у Тячівської міської ради про можливе співфінансування робіт цим меценатом.

Згідно з проєктом [6], система водозабору матиме потужність 2400 м³ на добу, тут замінять металеві труби на поліетиленові, влаштують спеціальні колодязі та футляри. Роботи повинні завершити до кінця 2022 року. Якщо проєкт реалізують, то, за підрахунками Тячівської міської ради, втрати питної води під час транспортування зменшаться з 40-60% до 3%, а тарифи на водопостачання − на 20%. Окрім того, він дозволить збільшити мережу водопостачання, сучасне обладнання покращить хімічний склад води, завдяки реконструкції знизиться кількість аварійних відключень.

Нагадаємо, що, за словами [7] міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, «фактично Тиса перетворилася на сміттєпровід». У липні 2020 року президент Угорщини Янош Адер закликав [8] Україну та Румунію припинити забруднювати Тису та її притоку Сомеш, оскільки «влада більше не може впоратися з усіма пластиковими відходами». І хоча президент України Володимир Зеленський нібито «тримав на особистому контролі» ситуацію, в кінці березня цього року Угорщина заявила [9] про збільшення відходів в річці.

Про тендер

Єдиним конкурентом переможця на торгах була сумська компанія ТОВ «Промстайл Груп». Під час аукціону учасники не знижували своїх пропозицій. Хоча ціна фірми «Промстайл Груп» була на 6,8 млн грн дешевшою, її відхилили через невідповідність тендерній документації. Зокрема учасник не подав договірної ціни та локального кошторису.

Про підрядника

Фірма «Акваспецбуд» зареєстрована 2014 року в Києві, а її власником є киянин Антон Щуріхін. До 2019 року компанія називалася ТОВ «Торговельно-виробничий центр «Діфрано Юніон», а очолював її власник ТОВ «Діфрано Юніон» (ТМ Organic) Дмитро Жадаєв. Ця компанія спеціалізується на системах очищення води. І саме її фірма «Акваспецбуд» вказує як субпідрядника в поточних торгах, також компанія «Діфрано Юніон» вказана як замовник в довідці про аналогічний договір.

За даними проєкту Clarity, це перша участь в державних закупівлях та перша перемога для компанії «Акваспецбуд», починаючи з 2016 року. А от компанія «Діфрано Юніон» лише протягом 2020-2021 років отримала державних замовлень на 38 млн грн, здебільшого на реконструкцію водопроводів.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/04/29/na-zakarpatti-za-52-miljony-onovlyat-moralno-zastarilu-systemu-vodopostachannya/

URLs in this post:

[1] спрямує: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-12-011076-b

[2] зазначили: https://zakarpat-rada.gov.ua/oleksiy-petrov-poprosyv-swedfund-dopomohty-u-rekonstruktsii-tiachivskoho-vodozaboru/

[3] повідомила: https://tyachiv-city.gov.ua/news/1566480055/

[4] замовили: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-04-16-001341-a

[5] обійшлася: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-08-20-002917-a

[6] проєктом: https://dfrr.minregion.gov.ua/Project-annotation-full?PROJT=27029

[7] словами: https://life.liga.net/poyasnennya/interview/roman-abramovskiy-reka-tisa-stala-musoroprovodom-nezakonnyh-svalok-30-000

[8] закликав: https://www.radiosvoboda.org/a/news-uhrshchyna-zabrudnennya-tysy-ukrajina-rumunija/30712420.html

[9] заявила: https://zaxid.net/ugorshhina_poskarzhilasya_na_zrostannya_zabrudnennya_tisi_ukrayinskimi_vidhodami_n1516339

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.