Після «бану» АМКУ в Тернополі залишилась лише одна підприємиця, здатна садити квіти

27 Квітня 2021

Висадка квітів в Тернополі, червень 2020. Фото: "20 хвилин"

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради віддасть 3 млн грн за озеленення міста приватній підприємиці Вікторії Божик. Яка є представницею «розпильщиків» тендерів на благоустрій, який нещодавно забанив АМКУ.

Згідно з технічним завданням, підприємиця Вікторія Божик протягом цього року висадить квіти на 2,4 тис. м2 у Тернополі. Вона планує висадити понад 15 видів квітів, наприклад чорнобривцями засадять 235 м2 Тернополя, а на площі 150 м2 будуть сальвії та бегонії семперфлоренс. На території міста повинні також встановити 650 вазонів з квітами та декоративними насадженнями типу «Каскад» та «Термос». У суму підряду також входить догляд за квітами: поливання, підживлення, підсадка нових рослин, очищення літніх та багаторічних квітників у осінній період.

Реінкарновані змовники

Підприємиця Вікторія Божик. Фото: Facebook

Вікторія Божик на ринку озеленення Тернополя є новим гравцем, приватною підприємицею вона зареєструвалась лише у листопаді 2019 року. До цього часу цей ринок ділили чотири  підрядники, які тривалий час  імітували конкуренцію на торгах. За це у серпні 2019 року Тернопільське тервідділення Антимонопольного комітету їх  оштрафувало .

Йдеться про ТДВ «Зелене господарство», його дочірнє підприємство «Озеленення», ТОВ «Компанія-«Авангард» та підприємця Богдана Корильчука. Учасники заплатили 217 тис. грн штрафу, і їм також заборонили брали участь у відкритих торгах протягом трьох років.

Як з’ясували «НГ. Львів», конкуренти подавали на торги документи з однаковими дефектами друку/сканування, вони також були пов’язані між собою через власників. Змовники визнали факт порушення антиконкурентного законодавства і просили призначити менші штрафи у зв’язку «з важким матеріальним станом».

У листопаді 2019 року в Тернополі з’явилась нова підприємиця 23-річна Вікторія Божик, яка почала підписувати перші договори з єдиним замовником − управлінням ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

При цьому підприємиця використовує ресурси оштрафованих змовників. Зокрема, її працівниками є щонайменше двоє з озеленювачів ТДВ «Зелене Господарство». Вона також використовує техніку цього підприємства.

Згідно з довідкою про матеріально- технічну базу, Вікторія Божик не має власної техніки, а орендує її. Бухгалтерка підприємиці, яка представилася редакції «НГ. Львів» Наталією, зазначила, що «такого ніяким стороннім людям не розказуємо, бо ви потім бог знає що понаписуєте».

Але за документами, техніку, яку використовує Божику, також показувало в своїх довідках про наявність обладнання і фірма «Зелене Господарство». Наприклад, спільними для підприємиці та компанії є мікроавтобус «Пежо Боксер», вантажний автомобіль «Пежо Боксер», обприскувач для поливу вертикального озеленення СНГ 600 та навантажувач УНЦ 060.

Єдина підрядниця

Після того як антимонопольники виявили «змову озеленювачів», на відкриті торги з озеленення міста перестала приходити достатня кількість учасників. У листопаді та грудні того ж року управління ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міськради скасувало два тендери з садіння квітів та декоративних насаджень через недостаню кількість учасників. Двічі на торги з’явилася лише підприємиця Вікторія Божик. У січні 2020 року з нею підписали відповідний договір на 3,2 млн грн за переговорною неконкурентною процедурою.

Цього року ситуація з невдалими відкритими торгами повторилася. Управління ЖКГ, благоустрою та екології двічі скасувало торги з очікуваною вартістю по 7,9 млн грн. Вони були поділені на два лоти − послуги з благоустрою території та садіння квітів і декоративних насаджень. На другий лот не зв’явився жоден учасник, відтак договір за неконкурентною процедурою знову підписали з Вікторією Божик.

Протягом своєї підприємницької діяльності вона отримала тільки два замовлення на 6,9 млн грн  – обидва від управління ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міськради. У розмові з журналісткою «НГ. Львів» невідома менеджерка підприємиці зазначила, що «на літо інших замовлень ми не приймаємо, бо маємо велике замовлення і будемо його виконувати».

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.