Суд відклав розгляд мирової між мерією та Козловським до результатів оцінки

20 Квітня 2021

Фото: Роман Балук

Господарський суд Львівської області вчора, 19 квітня, знову переніс розгляд питання про укладення мирової угоди між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини» у справі двох ринків: «Винниківського» та «Підзамче».

На вчорашнє засідання суду прийшла лише прокурорка Галина Лука, натомість ні представник Львівської міськради, ні «Дари Львівщини» не скерували своїх представників.

«Дари Львівщини» письмово клопотало про перенесення засідання для мирного врегулювання спору, а Львівська міськрада надіслала клопотання про відкладення засідання, оскільки не має звіту про оцінку ринків. Нагадаємо, попереднє засідання відклали, оскільки міськрада не подала мирову угоду, підписану та скріплену гербовими печатками сторін. Дії сторін виглядають як затягування судового розгляду справи.

Тим часом у Львівській міськраді «Наші гроші. Львів» повідомили, що не обрали компанію, яка проведе оцінку. В ухвалі про укладення мирової угоди, за яку проголосували депутати Львівської міськради та яку підписав міський голова Львова Андрій Садовий вказано, що вартість визначить суб’єкт оціночної діяльності з врахуванням висновків про вартість чотирьохрічної давності.

Прокурорка Галина Лука просила суддю продовжити розгляд справи про витребування майна двох ринків у «Дари Львівщини». Втім суддя Олена Щигельська задовольнила клопотання інших учасників спору і перенесла засідання на 15:00 13 травня.

Крім того, до суду надійшло заперечення управління комунальної власності Львівської міськради на укладення мирової угоди, його розглядатимуть пізніше.

Нагадаємо, згідно з мирової угодою, взамін на поки що невідому грошову виплату міськрада визнає право власності «Дари Львівщини» на майнові комплекси двох комунальних ринків міста «Винниківський» та «Підзамче» й відмовиться від судового процесу. Укладення мирової угоди також повинен погодити суд. Раніше прокурор Галина Лука заявляла в суді, що «прокуратура буде заперечувати її затвердження судом».

Коротко про конфлікт

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою депутата Львівської облради (а раніше міськради) від Європейської солідарності Григорія Козловського. Державні реєстратори з винниківського комунального підприємства переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

Потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює сам Григорій Козловський і депутат Львівської міської ради від ЄС та адвокат Козловського Олексій Різник.

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило це рішення.