- NGL.media - https://ngl.media -

Прокуратура відмовилась публічно озвучити позицію щодо передачі ринків Козловському

08.04.2021 @ 09:30 в Львів,Новини

Львівська обласна прокуратура приховує свою позицію щодо укладення мирової угоди між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини», що належить доньці депутата Львівської облради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського.

25 березня депутати Львівської міськради проголосували [1] за укладення цієї мирової угоди, якою передбачається, що міськрада отримає невідому наразі грошову виплату, але водночас визнає право власності за «Дари Львівщини» на майнові комплекси двох комунальних ринків міста «Винниківський» та «Підзамче» й відмовиться від судового процесу.

Укладення мирової угоди також повинен погодити суд, оскільки прокуратура позивається в інтересах міськради про витребування майна ринків. Одразу після голосування депутатів «Наші гроші. Львів» звернулись за коментарем до Львівської обласної прокуратури, однак її речник Данило Антощак кілька разів переносив коментар ближче до засідання суду, яке заплановане на 12 квітня. І врешті взагалі повідомив, що прокуратура не отримала проєкт мирової угоди (вона оприлюднена на сайті ЛМР та в медіа [2]) і коментуватиме її лише після засідання в суді.

Раніше прокурор Галина Лука заявляла в суді [3], що про наміри укласти мирову угоду їй стало відомо з інтернету, «станом на теперішній час відсутня будь-яка інформація стосовно такої угоди, та навіть за її наявності, прокуратура буде заперечувати її затвердження судом».

Про конфлікт

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним [4] у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою Григорія Козловського. Державні реєстратори з винниківського комунального підприємства переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

А потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює сам Григорій Козловський і депутат Львівської міської ради від ЄС та адвокат Козловського Олексій Різник.

Заступник прокурора Львівської області позивається, щоб витребувати майно ринків та скасувати державну реєстрацію прав власності, визнати недійсними договори іпотеки. Саме у цій справі і передбачається укладення мирової угоди.

Чому Мін’юст прийняв два різних рішення

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті.

Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило [5] це рішення.

Єдиною причиною програшу є той факт, що колегія Мін’юсту прийняла діаметрально протилежні рішення у фактично аналогічній справі, а це вказує на неналежний розгляд скарг. 

«Наші гроші. Львів» отримали коментар Мін’юсту про те, чому за першим зверненням відмовили, а за другим – навпаки частково задовольнили скаргу міста.

Перша відмова була через те, що скаржник не додав документи, що підтверджували б належність об’єктів нерухомого майна до права комунальної власності. Натомість до другої скарги додали ухвалу [6] №557 від 28.11.1996 «Про прийняття у комунальну власність Львівської міської Ради народних депутатів ринків», видану Львівською міською радою народних депутатів 7-ї сесії 2- го скликання. Також колегія встановила, що реєстраційні дії щодо об’єктів нерухомого майна, яке перебуває у комунальній власності скаржника, проведено з порушенням вимог законодавства.

Депутати вирішили віддати два ринки Львова Козловському  [1]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/04/08/prokuratura-vidmovylas-publichno-ozvuchyty-pozytsiyu-shhodo-peredachi-rynkiv-kozlovskomu/

URLs in this post:

[1] проголосували: https://ngl.media/2021/03/25/deputaty-vyrishyly-viddaty-dva-rynky-lvova-kozlovskomu/

[2] в медіа: https://ngl.media/2021/03/03/proyekt-myrovoyi-ugody/

[3] заявляла в суді: https://reyestr.court.gov.ua/Review/95614559

[4] перестало бути комунальним: http://ngl.media/2020/05/26/kozlovskyj-vyhodyt-na-rynok/

[5] оскаржило: https://ngl.media/2021/03/04/yurysty-kozlovskogo-skasuvaly-nakaz-min-yustu-pro-rynky-lvova-rishennya-apelyatsiyi/

[6] ухвалу: https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/53850D34DF3057CFC2257F65004249D1?OpenDocument

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.