- NGL.media - https://ngl.media -

Компанія ексмера відреставрує міст Хотинської фортеці за 2 млн грн

07.04.2021 @ 09:00 в Новини,Чернівці

Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» замовив [1] реставрацію моста Південної В’їзної башти за 2 млн грн у малого колективного підприємства «Рембудгазмонтаж».

Йдеться про повну заміну аварійного в’їзного моста на висоті 12 метрів, пояснив редакції директор «Рембудгазмонтаж» Геннадій Варгуляк. Роботи завершать до кінця липня 2022 року.

«Ми повністю розберемо міст та по-новому його зберемо. Все це треба робити вручну, оскільки жодна техніка підїхати до нього не зможе через особливості заїзду. Весь міст буде дубовим, а верхній його настил – з хвої», − розповів Геннадій Варгуляк.

Нагадаємо, Хотинська фортеця розташована [2] на березі Дністра у Чернівецькій області, є пам’яткою архітектури національного значення. Південна В’їзна башта збудована на початку ХVІІІ століття, а дерев’яний міст облаштували у XIX столітті, він слугує сучасним входом для туристів до Хотинської фортеці.

Як розповів редакції голова тендерного комітету заповідника Віктор Сандуляк, останній раз дерев’яний міст повністю відновили у 2001 році, і з того часу він частково потребував відновлення.

«Це було замовлення»

Переможець торгів від державного заповідника компанія «Рембудгазмонтаж» фігурує [3] в кримінальному провадженні за 2017 рік щодо можливого привласнення бюджетних коштів. Згідно з ухвалами, слідчі підозрювали, що працівники фірми разом зі службовцями заповідника «Хотинська фортеця» протягом 2013-2015 років внесли неправдиві відомості до актів виконаних робіт з реконструкції фортеці, завдяки чому привласнили понад 500 тис. грн.

Директор фірми «Рембудгазмонтаж» Геннадій Варгуляк запевнив редакцію, що жодних підстав для притягнення працівників компанії до кримінальної відповідальності не було. «Це було замовлення, ви знаєте, як у нас буває, я навіть знаю, хто це зробив. Але в результаті нічого не підтвердилося», − зазначив він.

При цьому Геннадій Варгуляк на момент розмови не зміг пригадати, чи закрили кримінальне провадження.

Про фігурування компанії і заповідника у можливому привласненні бюджетних коштів нічого не знає і головна тендерного комітету Віктор Сандуляк.

«Ви знаєте, перший раз таке чую від вас, у нас ніхто про таке провадження достеменно не знає, ніхто вам підказати не зможе. Але якби ми з фірмою справді привласнили бюджетні гроші, то це вже було б відомо», − зазначив він.

При цьому Віктор Сандуляк наголосив, що у, будь-якому випадку, ймовірне правопорушення фірми не могло бути підставою для її відхилення на торгах.

Окрім переможця, участь в тендері взяли ще чотири компанії. Найнижчу ціну запропонувало МПП «Гермес-С», однак фірму відхилили через відсутність потрібних довідок, наприклад, гарантійного листа про погодження з проєктом договору.

«У них («Рембудгазмонтаж» − ред.) були всі потрібні документи, тому ми не мали права не підписати з ними договору. Жодних претензій до фірми щодо інших робіт у заповіднику ми не маємо, ця компанія досвідчена у реставрації», − сказав голова тендерного комітету.

На момент публікації у Чернівецькій обласній прокуратурі відмовилися надати інформацію про стан кримінального провадження. Редакція «НГ. Львів» надіслала відповідний запит.

Про підрядника

Мале колективне підприємство «Рембудгазмонтаж» зареєстроване в Хотині, спеціалізується на будівництві. Власниками компанії є місцеві жителі Марія Скрипник та Геннадій Варгуляк. Останній протягом 2010-2014 років очолював Хотинську міську раду. А Марія Скрипник володіє також колективним підприємством «Галкос», яке займається роздрібною торгівлею.

За даними проєкту Clarity, з початку 2016 року фірма «Рембудгазмонтаж» отримала державних замовлень на 101 млн грн. Зокрема із заповідником «Хотинська фортеця» підприємство підписало договорів на 17 млн грн, враховуючи поточну угоду. Серед цих підрядів – протиаварійні роботи за 13 млн грн, консервація частини об’єктів за 1,7 млн грн, виготовлення велопаркування та утилізація сміття.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2021/04/07/kompaniya-eksmera-figurant-kryminalu-shhodo-pryvlasnennya-koshtiv-vidrestavruye-mist-hotynskoyi-fortetsi/

URLs in this post:

[1] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-11-000794-c

[2] розташована: https://khotynska-fortecya.cv.ua/mapa_forteci

[3] фігурує: https://reyestr.court.gov.ua/Review/67797042

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.