На Буковині відмовилися від мільйонного замовлення, яке поділили три пари підприємців

01 Квітня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ

Герцаївська міська рада 23 березня розірвала три угоди на суму 1,13 млн грн з організації гарячого харчування для учнів в Чернівецькій області.

Закупівлю проводили за трьома лотами, в яких взяли участь три пари пов’язаних учасників: Марія Кобеля та Ольга Гуцану, Марія Кобеля та Марина Матей, Давід Георгіу та Родіка Платіка. Вони подали документи, які мали спільні дефекти друку та однакові дані про техніку, на якій були створені файли.

Одна з учасниць торгів в коментарі журналістці підтвердила те, що узгоджувала дії з конкуренткою:

«Так, я домовлялася з нею про участь на торгах, це мій перший тендер. Точніше ми разом вирішили прийти. Але я працюю в одній школі, а вона – в іншій», – прокоментувала підприємиця Марина Матей.

По кожному лоту під час аукціону учасники не змагалися. Перший договір на 382 тис. грн отримала Марія Кобеля на харчування учнів Петрашівської школи. Угоду на 90,6 тис. грн уклали з Мариною Матей для Підвальнянського НВК.

Водночас перевірку поточної закупівлі 15 березня розпочав Західний офіс Державної аудиторської служби. Аудитори встановили, що подані пакети документів переможців не відповідали вимогам тендерної документації.

Зокрема підприємиці Марія Кобеля та Марина Матей не долучили, згідно з меню, заяви-згоди про надання послуг харчування, калькуляції вартості та гарантійного листа або довідки про відсутність підстав для відмови в участі у закупівлі. У підприємиці Родіки Платіки був відсутній цифровий підпис.

Відтак Герцаївська міська рада розірвала угоди за трьома лотами. У коментарі «Наші гроші. Львів» начальник відділу економічного розвитку та інфраструктури Віктор Левицький зазначив, що підписали угоди з тими учасниками, яких електронна система визначила як переможців. Сам він працює недавно і вперше проводив відкриті торги. А про імітацію конкуренції між учасниками цього тендеру Віктор Левицький чує вперше.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.